Αθλητισμος

The Last Dance: 9+1 μαθήματα ζωής από το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν

Ένας επιτυχημένος ηγέτης δεν ζητάει από τα μέλη της ομάδας τίποτα παραπάνω από όσα κάνει ο ίδιος

arheiolipsis.jpg
Ζαφ Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκότι Πίπεν, Μάικλ Τζόρνταν
The Last Dance © Netflix

10 σπουδαίες αλήθειες που εξάγει κανείς ως θεατής του ντοκιμαντέρ The Last Dance για τον Μάικλ Τζόρνταν, για την ζωή και τον αθλητισμό.

Το ντοκιμαντέρ Last Dance του Netflix έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη καθώς κατάφερε να αποκαλύψει με μεγάλη μαεστρία τις πιο λεπτές αποχρώσεις της προσωπικότητας του Μάικλ Τζόρνταν. Με εξαιρετική ροή, στοχευόμενες συνεντεύξεις και καθηλωτική κινηματογραφικότητα οι δημιουργοί της σειράς, κατάφεραν να μεταδώσουν την χρήση πορεία των Chicago Bulls (1991-1998) με επίκεντρο την τελευταία χρονιά όπου συμπορεύτηκαν ο Μάικλ Τζόρνταν με τους υπόλοιπους θρύλους της ομάδας. Κάθε επεισόδιο είναι μια ανθρώπινη ιστορία για την ζωή των πρωταγωνιστών από την παιδική ηλικία μέχρι την καταξίωση. Ας δούμε 10 σπουδαίες αλήθειες που εξάγει κανείς ως θεατής του Last Dance για την ζωή και τον αθλητισμό.

1. Ένας επιτυχημένος ηγέτης δεν ζητάει από τα μέλη της ομάδας τίποτα παραπάνω από όσα κάνει ο ίδιος.

2. Το μεγαλείο μιας ομάδας αποκαλύπτεται, όταν μοιράζονται οι ρόλοι ισορροπημένα χωρίς η προσωπική φιλοδοξία του κάθε παίκτη να υπερβαίνει των συλλογικών στόχων.

3. Μπορεί η υπέρμετρη φιλοδοξία και η ανταγωνιστικότητα να περπατά στα ίδια μονοπάτια με τον εγωισμό αλλά βαδίζει παράλληλα και στον μονόδρομο της επιτυχίας καθώς όπως είναι γνωστό χωρίς δημιουργικό εγωισμό δεν πέτυχε κανείς τίποτα.

4. Το ταλέντο πρέπει να συνοδεύεται από σκληρή δουλειά. Και τα δύο πρέπει να πλαισιώνονται από έναν χαρακτήρα που να μπορεί να τα διαχειριστεί.

5. Κάθε ομάδα χρειάζεται τον «μαέστρο» της όσο και μια αξιόλογη ορχήστρα. Η έλλειψη του ενός η του άλλου έχει συνήθως το ίδιο κόστος.

6. Η ηγεσία σε μια ομάδα έρχεται από φύση σε αντιπαράθεση με την ισοτιμία. Λίγοι διαχειρίζονται με ταπεινότητα την εξουσία και ακόμη λιγότεροι ξεφεύγουν από την έπαρση.

7. Η αποδοχή του πατέρα αποτελεί για τα νεαρά αγόρια την πρώτη αναγνώριση του αυτού τους, διαμορφώνοντας την αυτοεικόνα τους και επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση τους. Η στήριξη του δημιουργεί το νοητό αίσθημα μιας παντοδύναμης προστασίας. Η απώλεια του είναι το πρώτο δυνατό κάλεσμα για έναν άνδρα να καλλιεργήσει το δικό του ένστικτο προστασίας και ευθηνής για τον εαυτό του και την δική του οικογένεια μετέπειτα.

8. Για να ανέβεις στην ουρανό πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης-Νίκος Καζαντζάκης.

9. Κάθε σπάνιο άνθρωπο συνοδεύει ένα σπάνιο πάθος.

10. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας που γεννήθηκε ποτέ και μια από τις προσωπικότητες που σημάδεψε τις κοινωνίες των 90s.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ