Αθλητισμος

Νεκρός ο παγκοσμίου φήμης αναρριχητής Brad Gobright

Πέθανε πέφτοντας από ύψος 300 μέτρων προσπαθώντας να κατακτήσει το Ελ Πορτέρο Τσίκο του Μεξικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_109934392_fc14880c-2497-4ec8-84fd-3ceddbfd571e-1.jpg
BRAD GOBRIGHT/FACEBOOK

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης αναρριχητής και ορειβάτης Brad Gobright σε ηλικία 31 ετών. Ο Αμερικανός έπεσε από ύψος 300 μέτρων.

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης ορειβάτης και αναρριχητής Brad Gobright σε ηλικία 31 ετών. Ο Αμερικανός έπεσε από ύψος 300 μέτρων στην προσπάθειά του να κατέβει την πλαγιά ενός γκρεμού στο Ελ Πορτέρο Τσίκο του Μεξικού. Ο συνορειβάτης Aidan Jacobson, 26 ετών, έπεσε από χαμηλότερο ύψος και τα τραύματά του ήταν πιο ελαφριά.

Ο Gobright ήταν γνωστός για την ελεύθερη αναρρίχηση (free solo climbing) ή την ορειβασία χωρίς εξοπλισμό ασφάλειας, όμως αυτή τη φορά οι δυο ορειβάτες έκαναν κατάβαση με σχοινιά.

Τα ατυχήματα από ραπέλ, όπως ονομάζεται αυτή η τεχνική αναρρίχησης, είναι τα πιο συνηθισμένα και προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον αθλητισμό. Οι δυο άνδρες έκαναν την τεχνική simul-rappeling, στην οποία κατέβαιναν απέναντι από τα έμβολα σχοινιού άγκυρας με τα σώματά τους να λειτουργούν ως αντίβαρα μεταξύ τους, στηριζόμενοι από ένα σχοινί 80 μέτρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Outside. 

«Αρχίσαμε την κατάβαση. Βρισκόμουν λίγο πιο πάνω από αυτόν, στην αριστερή πλευρά, αυτός στα δεξιά. Τότε, εντελώς ξαφνικά, άκουσα έναν κρότο και αρχίσαμε να πέφτουμε με ταχύτητα», δήλωσε ο Τζέικομπσον. Ο Τζέικομπσον προσγειώθηκε σε έναν θάμνο όταν ο Γκομπράϊτ είχε ήδη πεθάνει. «Ηταν όλα μια θολούρα. Τσίριξε και τσίριξα. Αυτό που θυμάμαι είναι την μπλε μπλούζα του να αναπηδάει στην άκρη του γκρεμού». 

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου, ο αθλητικός κόσμος απέτισε φόρο τιμής στον ορειβάτη, μέσα από τα social media. 

Alex Honnold on Instagram: “I’m so sorry to hear that @bradgobright just died in a climbing accident. He was such a warm, kind soul - one of a handful of partners that…”

El Capitan speed climbing record smashed - BBC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ