Αθλητισμος

Η μάχη των αδελφοποιημένων

​Ερυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός είναι αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2212661.jpg
©ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας αντιμέτωποι σήμερα στο Βελιγράδι.

Βλέποντας την άσχημη αγωνιστική κατάσταση της Τότεναμ, το αποψινό ματς (22.00) του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι αποκτά πολλαπλή σημασία. Δεν είναι απλά κομβικό για την κατάληψη της τρίτης θέσης του ομίλου που οδηγεί στο ΓιουρόπαΛιγκ, αλλά μια νίκη για κάθε ομάδα θα βάλει σε σκέψεις και για κάτι παραπάνω.

Ουδείς ξέρει τι θα συμβεί μέσα στο γήπεδο, όλοι γνωρίζουν όμως πόσο καλό και φιλικό θα είναι το κλίμα στις εξέδρες. Οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων είναι αδερφοποιημένοι από το μακρινό 1986, ενώ και οι διοικήσεις των συλλόγων διατηρούν πολύ καλές σχέσεις.

Μάλιστα οι Delije του Αστέρα μαζί με τη Θύρα 7, αυτοαποκαλούνται «ορθόδοξα αδέρφια», καθώς πέρα από τα κοινά ερυθρόλευκα χρώματα, Έλληνες και Σέρβοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια, όταν ο Ερυθρός Αστέρας ήρθε στην Αθήνα για να παίξει με τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι φανατικοί του Ολυμπιακού πήγαν στο ξενοδοχείο και ζήτησαν 200 εισιτήρια για να κάτσουν μαζί με τους Γιουγκοσλάβους. Όπερ κι εγένετο. Έξι χρόνια μετά, οπαδοί του Ολυμπιακού (δύο πούλμαν!) ανέβηκαν για έναν άλλον αγώνα μεταξύ Αστέρα και Παναθηναϊκού για το πειραματικό Τσάμπιονς Λιγκ, στη Σόφια! Το ματς έγινε εκεί αντί για το Βελιγράδι λόγω εμφυλίου.

Με τα χρόνια, οι δεσμοί έγιναν ακόμη πιο ισχυροί. Σέρβοι φανατικοί κατεβαίνουν στην Αθήνα για αγώνες του Ολυμπιακού και το αντίθετο. Κοινά πανό ανεβαίνουν και στις δύο εξέδρες, έχουν γίνει ειδικά coreo για αυτή την οπαδική φιλία, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι οπαδοί των Σέρβων ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά όλα τα συνθήματα της Θύρας 7 και τα φωνάζουν σε άπταιστα ελληνικά!

Το βίντεο είναι από αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στις δύο ομάδες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ  24.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα τραγουδούν Είσαι στο μυαλό για τον Ολυμπιακό

Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και σήμερα στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου. Ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα άρχισαν τα προεόρτια, με τους Σέρβους να υποδέχονται τους Έλληνες στο αεροδρόμιο να βολτάρουν μαζί σε κεντρικούς δρόμους και να φωνάζουν συνθήματα.

Делије - Gate 7 | Дочек грчке браће на аутопуту | Делије - Θύρα 7 - Ολυμπιακός

Η ατμόσφαιρα γιορτής και ομοψυχίας στο Βελιγράδι αναγκαστικά θα διακοπεί για 90 λεπτά, όσο δηλαδή θα κρατήσει το ματς. Η νίκη είναι «χρυσάφι» και για τις δύο ομάδες και αναμένεται ένα μεγάλο ντέρμπι με πάθος. Οι γιορτές μπορούν να κρατήσουν πριν και μετά την αναμέτρηση… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ