Αθλητισμος

Ο Φέντερερ, ο «αντικαταστάτης» του και ο αμείλικτος χρόνος

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς οδεύει να ξεπεράσει «King Roger»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φέντερερ - Τζόκοβιτς
Φέντερερ - Τζόκοβιτς © EPA/ANDY RAIN

Ο Φέντερερ, ο «αντικαταστάτης» του και ο αμείλικτος χρόνος. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς οδεύει να ξεπεράσει τον «King Roger»

Στις 8 Αυγούστου ο Ρότζερ Φέντερερ θα κλείσει τα 38 του χρόνια. Πολύ νέος για τη ζωή, πολύ μεγάλος για να παίζει τένις. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει το τέλος της φοβερής καριέρας του. Θα είναι σε μερικούς μήνες; Θα είναι σε 1-2 χρόνια; Παραπάνω δεν θα πάει. Ίσως και πιο σύντομα, αφού στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε δηλώσει ότι αν αποκλειόταν από τον Ναδάλ στον ημιτελικό, θα σταματούσε. «Βαρέθηκα τις προπονήσεις και όλη τη ρουτίνα πριν από κάθε παιχνίδι» είπε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτή την έννοια, ο Ελβετός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στον χθεσινό τελικό του Γουίμπλεντον απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ειδικά στο 16ο γκέιμ του πέμπτου και τελευταίο σετ. Ο Βασιλιάς Ρότζερ είχε κάνει το μπρέικ, πήρε το προβάδισμα με 8-7 και με το σερβίς δικό του, προηγήθηκε 40-15! Είχε δύο match points, αλλά εκεί φάνηκε η τεράστια αξία του αντιπάλου του. Ο Τζόκοβιτς όχι μόνο γλίτωσε και τα δύο, μα με τέσσερις σερί πόντους πήρε το γκέιμ και έφερε το ματς στα ίσια. 

Novak Djokovic vs Roger Federer Wimbledon 2019 final highlights

«Είναι ένας τελικός που θέλω να ξεχάσω» τόνισε ο Φέντερερ μετά το ματς, όμως αργότερα όταν κατάλαβε ότι ήταν μέρος ενός ιστορικού αγώνα, του μεγαλύτερου σε διάρκεια στην ιστορία του Γουίμπλεντον, άλλαξε γνώμη: «Δεν μπορώ να στεναχωρηθώ ή να μελαγχολήσω, αφού συμμετείχα σε αυτό το εκπληκτικό παιχνίδι».

Πιο πολύ πρέπει να στεναχωρήθηκε η συντριπτική πλειονότητα των θεατών που παρακολούθησαν δια ζώσης τον τελικό, διότι υποστήριζε φανερά τον Φέντερερ. Πάντοτε ο Ελβετός είχε με το μέρος του τον κόσμο στο Λονδίνο, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν εντελώς ξεκάθαρα. Έξαλλοι πανηγυρισμοί σε κάθε πόντο, με τους… οπαδούς να μπαίνουν ακόμη και μπροστά στην κάμερα (!), συνθήματα υπέρ του 38χρονου και αποδοκιμασίες προς τον Τζόκοβιτς!

Στον φιλέλληνα Νόλε, αξίζουν φυσικά πολλά συγχαρητήρια, που πήρε αυτό το τρόπαιο ουσιαστικά… εκτός έδρας. Κάποτε λέγαμε ότι ο Φέντερερ είναι ένα «ρομπότ» του τένις, που βασικά δεν κάνει λάθη. Τώρα, που ο χρόνος πέρασε, ο Ρότζερ περισσότερο παίζει με την εμπειρία και το μυαλό. Αντικαταστάτης του στη θέση του… ρομπότ είναι ο Τζόκοβιτς, ο τύπος που δεν επηρεάζεται από τίποτα, ο παίκτης που είναι ικανός να βγάλει τον εαυτό του από κάθε δύσκολη κατάσταση. Πέρα από το διπλό match point που έσωσε, ήταν αυτός που κατέκτησε και τα τρία σετ που πήγαν στο τάι μπρέικ κι αυτό λέει κάτι.

Όσον αφορά τη… γενική κατάταξη, ο Φέντερερ (38 ετών) έχει 20 Γκραν Σλαμ, ο 33χρονος –αλλά ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς- Ναδάλ μετρά 18 και ο 32χρονος Τζόκοβιτς έχει 16 μετά το χθεσινό. Η μάχη δεν τελείωσε ακόμα… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ