Αθλητισμος

Το καλοκαίρι μη λιώσεις στην ηλιοθεραπεία! Λιώσε στην εμπειρία!

Εκμεταλλεύσου τη θάλασσα για να κάνεις κορμάρα…

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
ΤΕΥΧΟΣ 710
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Κουλούρης
Δημήτρης Κουλούρης, πρωταθλητής κολύμβησης - προπονητής

Ο προπονητής Δημήτρης Κουλούρης αποκαλύπτει τα μυστικά για ασφαλή κι αποτελεσματική προπόνηση στο θαλασσινό νερό.

Bikini body. Το ακούς από τον Φεβρουάριο και πασχίζεις για αυτό μέχρι τα πρώτα μπάνια με πολλές παρασπονδίες στο ενδιάμεσο από την Τσικνοπέμπτη μέχρι το Πάσχα. Κι αφού το πετύχεις με ένα σωρό εξαντλητικές δίαιτες κι εναλλαγές προγραμμάτων γυμναστικής, κάθε καλοκαίρι εξαντλημένος/η πέφτεις στην ξαπλώστρα και δεν σηκώνεσαι παρά μόνο για μερικά λεπτά ανάσας δροσιάς στα ρηχά.

Ε, να σου πω κάτι; Πρώτον, ο ήλιος σε εξαντλεί ακόμη περισσότερο, καθώς αφυδατώνεσαι αν δεν βρέχεις το κεφάλι σου και δεν πίνεις πολλά υγρά και, δεύτερον, το κολύμπι μπορεί να αποδειχθεί φουλ αναζωογονητικό για την ψυχολογία σου, για τον οργανισμό σου, αλλά κυρίως για το σώμα σου. Άσε που μέσα στο νερό λόγω της αντανάκλασης κάνεις καλύτερο μαύρισμα.

Έτσι κι εγώ, πριν από μερικά χρόνια, θέλοντας να ροκανίσω την ώρα της ξαπλώστρας, ξεκίνησα τις απλωτές. Και απλωτή στην απλωτή έφτασα να έχω λάβει μέρος σε δύο open water αγώνες. Ναι σωστά διάβασες, σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο με την «προπόνηση» της παραλίας. Εντάξει, μη φανταστείς ότι δαμάζω και τα κύματα. Μέχρι 1.500 μέτρα φτάνω να διανύω μέσα στο νερό και αυτά όχι και πολύ γρήγορα.

Πριν με ρωτήσεις όμως πώς τα κατάφερα, θα σου πω ότι ήμουν από τις τυχερές που είχα γνωρίσει τον πρωταθλητή κολύμβησης –μας εκπροσώπησε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο– Δημήτρη Κουλούρη να μου δώσει μερικά tips ώστε, πρώτον, να μην κωλώσω στο πρώτο κύμα και, δεύτερον, να μη μου βγει η γλώσσα από τα πρώτα 20 μέτρα. Κι επειδή δεν είμαι «μονοφαγού» θα τα μοιραστώ και μαζί σου.

Δημήτρης Κουλούρης

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προπονητή Δημήτρη Κουλούρη αυτά είναι τα μυστικά για ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση στο θαλασσινό νερό...

▶ Σταδιακά και ήπια, όπως σε κάθε καινούρια δραστηριότητα, ξεκίνα με 2 δεκάλεπτα ήρεμης έντασης κολύμβηση. Στο ενδιάμεσο, ξεκουράσου όσο θεωρείς πως σου χρειάζεται, αλλά και όπως θέλεις, είτε στα βαθιά αφήνοντας την άνωση της θάλασσας να σε χαλαρώσει, είτε στην ξαπλώστρα με λίγο νερό για ενυδάτωση.

▶ Προοδευτικά, μπορείς να κάνεις 3 ή και 4 δεκάλεπτα κολύμβησης, ή να αυξήσεις τον χρόνο συνεχόμενης κολύμβησης σε 12 ή και 15 λεπτά. Μπορείς τέλος να αυξήσεις την έντασή σου και να κρατήσεις μικρή τη διάρκεια!

▶ Προσπάθησε να κάνεις μεγάλες και λίγες «χεριές». Το νερό και η κολύμβηση θέλουν ήρεμες και έξυπνες κινήσεις, όχι βιαστικές και σπάταλες.

▶ Το κολύμπι στη θάλασσα με τα αυγουστιάτικα μελτέμια είναι διαφορετικό από ό,τι σε μια πισίνα για αυτό πρόσεξε να μην απομακρυνθείς ιδιαίτερα από την παραλία ή χάσεις τον προσανατολισμό σου. Κολύμπα παράλληλα με τη στεριά, όχι προς τα βαθιά, αλλά κατά μήκος με την αμμουδιά και φρόντιζε επίσης να ελέγχεις συχνά αν κρατάς σωστή πορεία αλλά και τι έχεις μπροστά σου!

▶ Στην περίπτωση που παρασυρθείς από ρεύματα μακριά από την ακτή, μην πανικοβληθείς. Προσπάθησε να πλησιάσεις την ακτή κολυμπώντας παράλληλα με αυτή και σιγά σιγά να την πλησιάζεις με διαγώνια κίνηση προς το ρεύμα.

▶ Για αρχή να προτιμάς παραλίες με ναυαγοσώστη.

▶ Χρησιμοποίησε γυαλάκια κολύμβησης, έτσι ώστε να βλέπεις καθαρά την ομορφιά του βυθού και να αισθάνεσαι πιο άνετα μέσα στο νερό!

▶ Τελευταίο και πιο σημαντικό: Μην το βλέπεις σαν προπόνηση. Δώσε την ευκαιρία στο νερό να σε χαλαρώσει. Απόλαυσέ το...

Και καλές βουτιές!


*Ο Δ.Κ. είναι πρωταθλητής κολύμβησης και προπονητής. Θα τον βρεις εκτός από αγώνες ανοικτής θάλασσας και στο Training Room του Ανδριτσαίνης 3 Περιστέρι (Instagram account: @ _training_room)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ