Αθλητισμος

Πέθανε ο Λέναρτ Γιόχανσον

Ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της UEFA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λέναρτ Γιόχανσον
Λέναρτ Γιόχανσον/©EPA/ROLAND WEIHRAUCH

Πέθανε ο Λέναρτ Γιόχανσον, ο πρόεδρος με τη μεγαλύτερη θητεία στην UEFA.

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε ο Σουηδός Λέναρτ Γιόχανσον. Γεννημένος το 1929, εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της UEFA το 1990 και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση έως το 2007, όταν και τον διαδέχτηκε ο Μισέλ Πλατινί. Τότε, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου της UEFA. Ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Φανατικός υποστηρικτής της ΑΪΚ Στοκχόλμης, διετέλεσε πρόεδρός της από το 1967 έως το 1980. Από το 1985 έως το 1990 ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του, πριν αναλάβει τα ηνία της UEFA. Ήταν ο εμπνευστής του Champions League, με τη μορφή που το γνωρίζουμε (σ.σ. όμιλοι). Η διοργάνωση με το νέο αυτό format έκανε ντεμπούτο το 1992, ανανεώνοντας κατακόρυφα το ενδιαφέρον ποδοσφαιρικών συλλόγων και φιλάθλων, και εκτοξεύοντας τα έσοδα από τα διαφημιστικά έσοδα και κατ' επέκταση τα κέρδη για τους συλλόγους.

Λέναρτ Γιόχανσον
Λέναρντ Γιόχανσον/©EPA/SALVATORE DI NOLFI

«Το σουηδικό ποδόσφαιρο πενθεί. Ο Λέναρτ Γιόχανσον είναι νεκρός. Πέθανε στον ύπνο του έπειτα από μικρή περιπέτεια υγείας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Η ΑΪΚ μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους οικείους του Γιόχανσον. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», το μήνυμα της ΑΪΚ Στοκχόλμης.

To 2004, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, ήταν ο άνθρωπος που παρέδωσε το τρόπαιο στον Θοδωρή Ζαγοράκη, με τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας να το σηκώνει ψηλά στο στάδιο «Ντα Λουζ» στη Λισαβόνα, ολοκληρώνοντας έτσι τον θρίαμβο της χώρας στη συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση.

The Handmaid's Tale Season 3 "Burn" Promo (HD)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ