Αθλητισμος

Αρχίζει ο μπασκετικός μαραθώνιος που λέγεται Euroleague

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στοχεύουν για μια ακόμη χρονιά στο Final 4 που θα γίνει στη Βιτόρια

Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για τους επόμενους επτά μήνες, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα βλέπουμε μπάσκετ. Μετά το ελληνικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε το περασμένο σαββατοκύριακο, σήμερα ξεκινά η Ευρωλίγκα, το... μικρό ΝΒΑ στο οποίο συμμετέχουν για πολλοστή φορά οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί την πρώτη του συμμετοχή σε Final Four μετά το 2012 και το τέλος της εποχής Ομπράντοβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός έκτοτε έχει πιο συχνές παρουσίες με τελευταία αυτή του 2017 όπου και πήγε στον τελικό.

Βέβαια για να φτάσουμε ως το τέλος του δρόμου, στη Βιτόρια της Ισπανίας πρέπει να περάσουν οι 30 αγωνιστικές της regular season και βέβαια τα νοκ άουτ ματς στα πλέι οφ για τις οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας.

Άρα ο βασικός πρωταρχικός σκοπός για τις δύο ομάδες μας είναι να τερματίσουν στην πρώτη οκτάδα και μετά να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους για το Final 4 και φυσικά το τρόπαιο.

Πώς είναι αυτή τη στιγμή το ρόστερ «πράσινων» και «ερυθρόλευκων»; Καλύτερο από πέρυσι ή χειρότερο; Ποιες οι προοπτικές τους για τη σεζόν που ξεκινά;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές αλλαγές και στους δύο.

Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ελλάδος, τον Παναθηναϊκό, θα δούμε πως ο Τσάβι Πασκουάλ παραμένει στον πάγκο για τρίτη σεζόν και το ρόστερ είναι αρκετά διαφορετικό από πέρυσι.

Ο Μάικ Τζέιμς έφυγε και τη θέση του πήρε ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο 34χρονος σουτέρ που είναι από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί κάτω από το καλάθι με τους Παπαγιάννη και Λάσμε να επιστρέφουν, αλλά το soft «τεσσάρι» Ντεσόν Τόμας να αντικαθιστά τον Σίνγκλετον. Επίσης, αποχώρησε ο Κέι Σι Ρίβερς, για να έρθει ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή στους Πειραιώτες είναι αυτή του προπονητή. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να αντικατασταθεί από τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Από τους περσινούς ξένους παρέμειναν μόνο οι Μιλουτίνοφ-Στρέλνιεκς κι έτσι για άλλη μια σεζόν, ο Ολυμπιακός αποκτά καινούργια «λαχεία», όπως ο Ουίλιαμς-Γκος, ο Τουπάν, ο Λεντέι και ο Λετονός σουτέρ, Γιάνις Τίμα.

Όπως θα δούμε παρακάτω, η υπόθεση-πρόκριση και την οκτάδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους ελληνικούς συλλόγους. Αρκετές ομάδες που δεν υπολογίζονταν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ενισχυθεί και δείχνουν να επανακάμπτουν, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διατηρήσει το υψηλό επίπεδο.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, έχασε τον Ντόντσιτς που πήγε στο ΝΒΑ, αλλά θα έχει εξαρχής υγιή τον Σέρχιο Γιουλ.

Δεν υπάρχουν σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό του Πάμπλο Λάσο, ενώ από τραυματισμό θα γυρίσει έπειτα από έναν χρόνο και ο σέντερ Όγκνιεν Κούζμιτς.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Τουρκία, αλλά και τον ίδιο τον υπερχρεωμένο σύλλογο, η Φενέρμπαχτσε παραμένει στις κορυφαίες ομάδες. Ο Ομπράντοβιτς εξακολουθεί να είναι ο προπονητής της και στις νέες προσθήκες συναντάμε τον Ένις (γκαρντ) και τον Λαβέρν (σέντερ), δύο πολύ καλές επιλογές. Ο Ζοτς έχει να διαλέξει ακόμη ανάμεσα στους Ντίξον, Κάλινιτς, Ντατόμε, Μέλι, Βέσελι, ενώ ηγετικό ρόλο θα έχει φέτος ο Κώστας Σλούκας.

Όσο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, εξακολουθεί να έχει σπουδαίο υλικό, με μεγάλα αστέρια όπως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Ντε Κολό, ο Χάινς και από φέτος ο Ντάνιελ Χάκετ, πρώην του Ολυμπιακού.

Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την περσινή έκπληξη Ζαλγκίρις, αλλά ούτε τη Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ από ‘κει και πέρα, έχουμε ομάδες που επιδιώκουν την ανάκαμψη.

Η τουρκική Εφές έχει νέο πλέι μέικερ τον Λάρκιν από τους Μπόστον Σέλτικς, τον σκόρερ Μπομπουά και δίδυμο κάτω από το καλάθι των Ντάνστον με τον Πλάις, δηλαδή άκρως αξιόπιστες λύσεις.

Η Αρμάνι Μιλάνο έβαλε τον Μάικ Τζέιμς στη μηχανή της και ανέβηκε αυτόματα επίπεδο, σε σημείο που θα χτυπήσει την οκτάδα.

Μετά από 2-3 αποτυχημένες σεζόν, η Μπαρτσελόνα αναζητά την ολική επαναφορά, με νέες μεταγραφές τον Σίνγκλετον και τον τρομερό πλέι μέικερ, Κέβιν Πάνγκος, ο οποίος πέρυσι κουβάλησε τη Ζαλγκίρις ως το Final 4 του Βελιγραδίου.

Μπόλικους Αμερικανούς, αλλά σαφώς πιο ποιοτικούς από τα προηγούμενα χρόνια, έχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ τη λίστα των δυνατών ομάδων συμπληρώνει η Μπασκόνια. Στο δικό της γήπεδο θα κριθεί η φετινή Ευρωλίγκα και οι Βάσκοι θέλουν να είναι εκεί. Έχουν τα φόντα να το κάνουν, ειδικά από τη στιγμή που έμεινε ο φόργουορντ Σενγκέλια.

Ίσως όλα τα ονόματα που αναφέρθηκαν παραπάνω να μην είναι τόσο γνωστά, όμως σίγουρα διαθέτουν την ποιότητα για να δυσκολέψουν το έργο των δύο ελληνικών ομάδων.

Αν και είναι πολύ νωρίς, η δική μας πρόβλεψη λέει πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι στους πρώτους οκτώ, όμως πολύ δύσκολα θα διεκδικήσουν το φετινό τρόπαιο με αξιώσεις.

Του χρόνου, και με την προσδοκία ότι το Final 4 του 2020 θα γίνει στην Αθήνα, ίσως τα δεδομένα αλλάξουν προς το καλύτερο.