Αθλητισμος

Οι πρωταθλήτριες που έφυγαν νωρίς

Η Γερμανία αποκλείστηκε από την Ν. Κορέα αλλά δεν είναι η μόνη πρωταθλήτρια

Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «κάζο» της εθνικής Γερμανίας από την αδιάφορη Ν. Κορέα σήμανε και τον άδοξο αποκλεισμό της από τη φάση των «16» του Μουντιάλ και απασφάλισε την πρώτη βόμβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ιστορίας της, μη μπορώντας να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της, αν και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί. Η Γερμανία δεν ήταν όμως η μόνη πρωταθλήτρια, που έμεινε γρήγορα εκτός στόχου. Πέντε πρωταθλητές είχαν απογοητεύσει με τις εμφανίσεις τους στη φάση των ομίλων στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, ενώ οι Γερμανοί έγιναν η τρίτη συνεχόμενη πρωταθλήτρια, που αποκλείεται από τη φάση των ομίλων.

Ιταλία, 1950

Έχοντας κατακτήσει τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ του 1934 και του 1938, η Σκουάντρα Ατζούρα το 1950, ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη διοργάνωση της Βραζιλίας, αν και είχαν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από τον τελευταίο της τίτλο, λόγω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιταλοί, που ήταν αποδεκατισμένοι λόγω της αεροπορικής τραγωδίας της Σουπέργκα, ηττήθηκαν από τη Σουηδία στο πρώτο τους παιχνίδι για τους ομίλους και έτσι στερήθηκαν οι όποιες τους ελπίδες για πρόκριση στη φάση των Νοκ-Άουτ.

Βραζιλία, 1966

Είναι η ίδια περίπτωση με αυτή της Ιταλίας. Η μεγάλη Βραζιλία του Πελέ, είχε κατακτήσει τα Μουντιάλ του 1958 και του 1962, ωστόσο στην Αγγλία βρέθηκε σε έναν πολύ δυνατό όμιλο και απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της. Στο πρώτο παιχνίδι μπορεί να επικράτησε της Βουλγαρίας με 2-0, όμως η νίκη αποδείχθηκε πύρρειος, μιας και τραυματίστηκε ο Πελέ. Στο δεύτερο παιχνίδι ήρθε η ήττα από την Ουγγαρία και στο τελευταίο ματς, αν και ο σούπερσταρ της έσφιξε τα δόντια και αγωνίστηκε, ηττήθηκε και από την Πορτογαλία και γύρισε πίσω στο Ρίο.

Γαλλία, 2002

Η φοβερή φουρνιά του γαλλικού ποδοσφαίρου είχε πάρει τόσο το Μουντιάλ του 1998, όσο και το Euro 2002, όμως στην Κορέα η απόδοση της ήταν τραγική. 1 βαθμός σε τρία παιχνίδια και 0 γκολ ήταν ο τελικός απολογισμός για ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης. Ζιντάν, Ανρί, Βιεϊρά και οι άλλοι αποκλείστηκαν σε έναν όμιλο με Σενεγάλη, Ουρουγουάη και Δανία.

Ιταλία, 2010

Η ομάδα που θαύμασε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης του 2006, όταν και βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ούτε στο ελάχιστο τον τίτλο της καθώς στον αρκετά εύκολο όμιλο με Παραγουάη, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία μάζεψε μόλις δύο βαθμούς με τους Σλοβάκους του Μάρεκ Χάμσικ να την στέλνουν στο τελευταίο παιχνίδι στο καναβάτσο.

Ισπανία, 2014

Μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Ισπανία της τετραετίας 2010-2014 έπεσε και αυτή θύμα της κατάρας των πρωταθλητών. Αν και προέρχονταν από μια κατάκτηση Μουντιάλ και δύο συνεχόμενα Euro, οι Φούριας Ρόχας γνώρισαν στο πρώτο παιχνίδι τη συντριβή από την Ολλανδία με 5-1 και στο δεύτερο ηττήθηκαν από τη Χιλή με 2-0 και δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού.