Αθλητισμος

Πάνω τους όλα τα μάτια

Πάνω τους όλα τα μάτια

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 574
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322239-650596.jpg

Ρενάτο Σάντσες

image

Όποιος βλέπει Πορτογαλία, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο ξεχωρίζει πλέον τον Ρενάτο Σάντσες. Πρώτα για την εμφάνιση και μετά για τον τρόπο που παίζει... Ένα πραγματικό pitbull, το πρώτο που εμφανίζεται στα γήπεδα μετά τον Ολλανδό Έντγκαρ Ντάβιτς. Box to box χαφ, μόλις 19, με απίστευτη ισορροπία στο σώμα και έξοχο τρόπο να προστατεύει την μπάλα με το κορμί του. Και φυσικά καταπίνει... χιλιάδες χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι χωρίς να δείχνει ποτέ κουρασμένος.

Πριν λίγες μέρες η Μπάγερν Μονάχου πλήρωσε στην Μπενφίκα ολόκληρη τη ρήτρα του, 35 εκατομμύρια ευρώ, και τον έκανε δικό της πιστεύοντας ότι βρήκε έναν ποδοσφαιριστή που θα τη βγάζει ασπροπρόσωπη για χρόνια.

Πατέρας από το Σαν Τομέ, μητέρα απο την Ακτή Ελεφαντοστού, διαλυμένη οικογένεια. Βρέθηκε στην Πορτογαλία και από πιτσιρικάς ήθελε να παίζει μπάσκετ. Η φανέλα των Λέικερς είχε κολλήσει πάνω του. Μπάσκετ όμως στην Πορτογαλία, σα να λέμε... ράγκμπι στην Ελλάδα! Λογικά, πέρασε στο ποδόσφαιρο. Κι όταν πρωτοκλώτσησε όσοι τον είδαν τρελάθηκαν. Η συνέχεια, γνωστή.

Είναι η τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή Πορτογάλου μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο: 94 εκ. από τη Μ. Γιουνάιτνετ στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Λουίς Φίγκο: 60 εκ. από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ρουί Κόστα: 40 εκ. από την Μπενφίκα στη Φιορεντίνα.

Πολ Πογκμπά

image

Πριν ξεδιπλώσει τα προσόντα του στο γρασίδι ο Πολ Πογκμπά εντυπωσίασε με το καινούργιο του κούρεμα. Ξύρισε σχεδόν το κεφάλι του και ζωγράφισε πάνω έναν κόκορα! Το έμβλημα της Εθνικής Γαλλίας... Είχαν προηγηθεί πολλά και διάφορα πειράματα στο κρανίο του. Από Μπάτμαν, αστεράκια, σταγόνες βροχής, μέχρι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Εκτός από εκκεντρικός είναι και παικταράς. Υπάρχουν βέβαια διαστήματα που χάνεται, αλλά μόλις πάρει μπρος γίνεται boss. Δείχνει πάντα φρέσκος μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, κόβει, μοιράζει, απειλεί, σκοράρει. Συνδυασμός τεχνικής και φυσικών δυνάμεων, μαζί με εξεζητημένες εμφανίσεις που πάντα τραβάνε το μάτι σ’ ένα γήπεδο.

Ακόμη πονάει τους φίλους της Γιουνάιτεντ ο τρόπος που τον έχασαν. Είχε περάσει τρία χρόνια στις ακαδημίες της, αλλά ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον άφησε στην άκρη και προτίμησε να κρατήσει τον... Ράβελ Μόρισον.

Τώρα το κλαμπ ετοιμάζεται να πληρώσει 77 εκτομμύρια ευρώ στη Γιουβέντους για να τον ξαναφέρει, ενώ τον είχε τσάμπα. Ο Μουρίνιο τον θέλει δίπλα στον Ιμπραχίμοβιτς. Μάλιστα, όταν ο «special one» βρισκόταν ακόμη στην Τσέλσι και τον ρώτησαν πώς θα έβλεπε την περίπτωσή του, είχε απαντήσει: «Μου αρέσει ο Πύργος του Άιφελ, αλλά δεν μπορώ να τον έχω στον κήπο μου»! Τώρα, ήρθε η ώρα...

Μίροσλαβ Στοχ

image

Ένα τεράστιο ταλέντο που πήγε χαμένο, πνιγμένο σε τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια. Στη Θεσσαλονίκη τον θυμούνται περισσότερο για το καθημερινό κλάμπινγκ παρά για τα γκολ που έβαλε με τον ΠΑΟΚ. Οι Τούρκοι της Φενέρμπαχτσε, που τον πλήρωναν με 1,8 το χρόνο, είχαν καταφέρει να κρύψουν καλά τους λόγους για τους οποίους τον άφησαν να φύγει δανεικός με την ελπίδα ότι... θα έστρωνε στην Ελλάδα! Αν είναι δυνατόν...

Το πρώτο κρούσμα καταγράφεται το 2011, στα 22, όταν τον έπιασαν να οδηγεί μευθυσμένος μαζί με τον Βάις του Ολυμπιακού, τον Χάμσικ και άλλους της Εθνικής Σλοβακίας. Αποκλείστηκε. «Το παιδί έχει πρόβλημα με το αλκοόλ» είπε ο προπονητής.

Αργότερα στην Τουρκία, μετά από μια πρώτη καλή χρονιά, 12 γκολ κι ένα κύπελλο, έμπλεξε. Σιγά-σιγά μαζεύτηκαν πολλά, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε μόλις τον είδαν να παίζει σε βιντεοκλίπ του Σλοβάκου ράπερ Κάγιο. Τον ίδιο περίπου καιρό τα φλας άστραψαν την ώρα που χόρευε χορό της κοιλιάς στην αγκαλιά μιας επίσης μισόγυμνης. Προσπάθησε να αγοράσει τις φωτογραφίες, αλλά δεν... Τον έδιωξαν στον ΠΑΟΚ, αφού, πριν βγουν στη φόρα τα «σκάνδαλα», είχαν απορρίψει πρόταση να τον πουλήσουν στη Λιόν με 7 εκταμμύρια ευρώ.

Στα 27 παίζει πλέον στην τουρκική Μπούρσασπορ και στο πρώτο του ματς στο Euro, στο 2-1 από την Ουαλία, μπήκε μόλις στα δέκα τελευταία λεπτά. Από την καριέρα του έχει να θυμάται τη γεμάτη χρονιά με την Τβέντε στην Ολλανδία και το «βραβείο Πούσκας», που πήρε το 2013 για το θεαματικότερο γκολ της σεζόν, όταν κέρδισε τον Νεϊμάρ και τον Ρανταμέλ Φαλκάο ο οποίος βρισκόταν τότε στα ντουζένια του με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τζερόμ Μπόατενγκ

image

Αν ο Χίτλερ μπορούσε να δει από μια μεριά μαύρο παίκτη στην ενδεκάδα της Εθνικής Γερμανίας, θα αυτοκτονούσε για δεύτερη φορά! Από Γκανέζο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα ο Μπόατενγκ έχει παίξει σε ματς με την Γκάνα αντίπαλος με τον αδερφό του σε Μουντιάλ. Η περίπτωσή του θεωρείται πλέον φυσιολογική σ’ ένα ποδόσφαιρο που έχει ενσωματώσει μια σειρά από γκασταρμπάιτερ όπως ο Τούρκος Οζίλ, ο Τυνήσιος Κεντίρα ή ο Πολωνός Κλόζε παλιότερα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη φωνές διαμαρτυρίας. Όπως του Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ο νο2 του ακροδεξιού «AfD» βγήκε και είπε πριν λίγες μέρες ότι «ο Μπόατενγκ είναι καλός ποδοσφαιριστής, αλλά κανείς δεν θα τον ήθελε για γείτονά του»!

Τα αντανακλαστικά των Γερμανών λειτούργησαν αμέσως. Το Facebook και το Twitter γέμισαν μηνύματα στήριξης: «Θέλω τον Μπόατενγκ γείτονά μου». «Είναι καλός γέιτονας ο Μπόατενγκ».

Ο ίδιος ο παίκτης απάντησε με μια ολιγόλογη δήλωση: «Είναι λυπηρό να συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Ελπίζω να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Ευτυχώς υπήρξαν πολλές καλές απαντήσεις σήμερα».

Από κοντά ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ: «Υπάρχουν πολλές πετυχημένες ενσωματώσεις, όπως τις περιγράφει ο κύριος Γκάουλαντ. Το είδαμε όταν χιλιάδες μετανάστες ήρθαν στη Γερμανία. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε παραδείγματα στην καθημερινότητά μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ