Αθλητισμος

Του Μαχλά ο χρησμός, στο ποδόσφαιρο σεισμός!

Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας απέτυχαν ακόμα και στον τομέα της απλής διαχειριστικής πολιτικής

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 374
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Μαχλάς
Νίκος Μαχλάς

Από τη χώρα του Μινώταυρου, ο Νίκος Μαχλάς σαν άλλη Κασσάνδρα έστειλε το χρησμό: «Μέχρι τον τρίτο μήνα του δίσεκτου αυτού έτους, τον Μάρτη, οι περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας θα βρίσκονται πολύ κοντά στην οικονομική καταστροφή!». Ένα κατάμαυρο σύννεφο σκέπασε τον ουρανό του Ηρακλείου μόλις τα λόγια του βετεράνου Οφιτζή σκόρπισαν στον αέρα. Όλοι κοίταζαν τον ήλιο που πάλευε να ξεφύγει από το πέπλο στο οποίο είχε τυλιχθεί. Ήλιος μπλεγμένος σε μαύρο σύννεφο σημαίνει κακό σημάδι, ψιθύρισαν οι παλιοί και πριν προλάβουν να εξωτερικεύσουν τη σκέψη τους σε καφενεία και στέκια, το θλιβερό μαντάτο έσκασε σαν αυτοσχέδια βόμβα τρομοκρατικής οργάνωσης σκορπίζοντας πανικό. Ο ΟΦΗ λόγω οικονομικών προβλημάτων οδηγείται στο Πρωτοδικείο! Τα προφητικά λόγια του Μαχλά έπεσαν στη γη του Βασιλιά Μίνωα για να φυτρώσουν μαύρα άνθη, μαύρα σαν τις σκέψεις των φιλάθλων της ομάδας. Ο χρησμός άρχισε να επιβεβαιώνεται. Ο Νίκος Μαχλάς προτίμησε να γίνει κακός μάντης, παρά μάντης κακών. Έχοντας άλλες παραστάσεις στο μυαλό του από την πολυετή παρουσία του στο εξωτερικό, έβλεπε ότι η φούσκα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα αργήσει να σκάσει στα μούτρα όσων την αγνοούν επιδεικτικά.

Με βάση την εικόνα της Ελλάδας οικονομικά, το ποδόσφαιρο μοιάζει να μην έχει μέλλον αν συνεχίσει να διοικείται με τον ίδιο σπάταλο τρόπο. Τα περιθώρια δεν έχουν στενέψει, έχουν πλέον εξαντληθεί. Η κρίση στην κατακρήμνιση συμπαρασέρνει τα πάντα. Με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να έχουν σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις του top 10 της ύφεσης, το πού θα βρίσκεται η Ελλάδα στον οικονομικό χάρτη τους επόμενους μήνες είναι δύσκολο να το προβλέψουν ακόμα και οι πιο έμπειροι παγκόσμιοι αναλυτές.

Ουσιαστικά, το ρόλο του επενδυτή, του επιχειρηματία που βάζει το χέρι στην τσέπη προς όφελος της ομάδας που διοικεί, τον παίζει μόνο ένας αυτή τη στιγμή στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στον Ολυμπιακό. Όσο αντέξει κι αυτός, γιατί αν συνεχίσει την ίδια πολιτική ο πρωθυπουργός ΑΤΜ Λουκάς Παπαδήμος με τους τροϊκανούς αντάμα, βλέπω ακόμα και τους Βαρδινογιάννηδες να μαθαίνουν ακορντεόν, μην κάτσει η στραβή και βρεθούν ξεκρέμαστοι. Για να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός πρόλαβε και καπάρωσε επενδυτή πριν η κρίση φουντώσει. Γιατί αν κάποιος πήγαινε τώρα στον Μαρινάκη και ζητούσε να αναλάβει την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, με τα χρέη που είχε και όλα τα γύρω-γύρω, αμφιβάλλω αν θα την αναλάμβανε. Μπορεί να φαινόταν θετικός στο ενδεχόμενο να συνεισφέρει, να βάλει κάποια χρήματα, αλλά όχι και να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ΠΑΕ.  

Στον Παναθηναϊκό πιστεύουν ότι το deal με τους Άραβες θα γίνει. Αν όχι, τα περιθώρια στενεύουν. Στην ΑΕΚ περίμεναν το θαύμα, αλλά με το που εμφανίστηκε ο Σαλιαρέλης στο πλευρό του Ξενιάδη, ακόμα και ο Λάζαρος ξαναγύρισε στον τάφο κρεμώντας ταμπέλα «Do not disturb»! Μπορεί τα σάβανα να μην έχουν τσέπες κι έτσι ο Λάζαρος να μην κινδυνεύει να του φάει ο Αργύρης το πορτοφόλι, αλλά οποιοδήποτε θαύμα με τον Βασιλιά των Ρουμπινιών επιφέρει με μια πρόχειρη εκτίμηση φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην πώληση δύο σημαντικών μονάδων. Κοντρέρας και Βιερίνια πουλήθηκαν για να ανασάνει οικονομικά η ομάδα. Βλέπετε, με την ΟΥΕΦΑ δεν είναι να κάνεις αστεία. Ο αντιπρόεδρός της Μάριος Λευκαρίτης με τις πρόσφατες δηλώσεις του προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ομάδες μας! Σειρά θα πάρει ο Σαλπιγγίδης, κάποιος άλλος που η ταρίφα του μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια; Θα δούμε. Στον Άρη προσπαθούν να εξαγνίσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος με την απελευθέρωση βαριών συμβολαίων, το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και στον Πανιώνιο. Ο ΟΦΗ ανακοινώνει ότι το Πρωτοδικείο είναι η μόνη λύση και η κατηφόρα συνεχίζεται…

Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας απέτυχαν ακόμα και στον τομέα της απλής διαχειριστικής πολιτικής. Στο όνομα ενός ανταγωνισμού που έφτιαξαν στα μέτρα της δικής τους λογικής, μπάταραν το καράβι. Έπαιρναν π.χ. 100 ευρώ από τα τηλεοπτικά, διαφημιστικά και κρατικά κονδύλια (ΟΠΑΠ κ.ά.) και ξόδευαν 500! Με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα κάθε χρόνο να ανοίγει όλο και περισσότερο, μέχρι να τους ρουφήξει όλους μέσα. Μιλούσαν για υποδομές, ακαδημίες, φυτώρια και άλλα. Όλα αυτά μπορεί να βρίσκονταν στο στάδιο της δημιουργίας, κάποιες άλλες ΠΑΕ να τα είχαν σαν υποδομές αλλά δεν ήξεραν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Μερικές μάλιστα ούτε που ενδιαφέρονταν για την εξασφάλιση ή τη διατήρησή τους. Άσ’ τα, να λέμε ότι υπάρχουν! Τώρα που τα χρήματα εξαφανίστηκαν, άνοιξε η γη και τα κατάπιε, να δω τι θα κάνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί που το έπαιζαν πρόεδροι θα εξαφανιστούν σαν τους λεκέδες στην πρώτη πλύση. Και τα γήπεδά μας θα γεμίσουν από Πιπίνιδες, Τσαμπούρηδες, Σιαλμάδες, Κατσικοχέρηδες, Σοϊλέδηδες και Κουτσιανικούληδες. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!  

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ