Αθλητισμος

Απέτυχε το σχέδιο «δολοφονίας» του Πούτιν

«Ντοπαρισμένος είναι μόνο αυτός που πιάνεται και τιμωρείται»

Νίκος Ασημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέντε χώρες ξεκίνησαν και συντήρησαν την πίεση προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας της να απαγορεύσει την συμμετοχή όλων των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Αυστραλία.

Όμως, η ΔΟΕ δεν τόλμησε να σκοτώσει ηθικά τον Πούτιν. Προτίμησε να τον τραυματίσει σοβαρά με την μεσοβέζικη λύση που έδωσε, αφήνοντας ελεύθερη κάθε παγκόσμια ομοσπονδία ξεχωριστά να αποφασίσει, αν θα επιτρέψει στους δικούς της Ρώσους να πάρουν μέρος στους Αγώνες, ή όχι. Φαίνεται ότι τα στοιχεία δεν ήταν, τελικά, τόσο "ατράνταχτα" όσο ήθελε να τα παρουσιάσει η περίφημη "έκθεση Μακ Λάρεν" πάνω στην οποία βασίστηκε η όλη ιστορία που ταλαιπωρεί τα σπορ τους τελευταίους μήνες.

Έτσι το πιθανότερο είναι να δούμε μια αθλητική υπερδύναμη να πηγαίνει στο Ρίο με σακατεμένη την ομάδα της, και τους πρωταθλητές της αλλού να αγωνίζονται κι αλλού όχι, μέσα σε κλίμα γενικότερης καχυποψίας για το πόσο καθαρά θα είναι τα μετάλλια που θα καταφέρουν να περάσουν στο τέλος στο λαιμό τους... Μένει βέβαια και η αδικία για εκείνους που αποκλείστηκαν ήδη χωρίς να υπάρχει κάτι εις βάρος τους. Παράδειγμα, η Ισιμπάγεβα, το χρυσό κορίτσι του επί κοντώ. Αν δεν αλλάξει και πάλι κάτι ως τις 5 Αυγούστου, δεν θα καταφέρει να φτάσει ως το Μαρακανά μαζί με τους άλλους 67 του στίβου, παρότι δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο "σύστημα του ρωσικού κρατικού αθλητισμού". Εδώ και χρόνια μένει μόνιμα και προετοιμάζεται στο Μόντε Κάρλο, πέρασε κατά καιρούς περισσότερους από εκατό ελέγχους ντόπινγκ, αλλά... κάηκε μαζί με τους υπόλοιπους, αθώους και ένοχους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή, για να καταλάβουμε πόσο παράλογα αντιφατική είναι η κατάσταση. Στην τελευταία "καταδικαστική έκθεση" που πήρε στα χέρια της η ΔΟΕ και υπογράφει ο Καναδός καθηγητής Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, αναφέρεται ότι το ρωσικό κράτος πρωταγωνιστεί επίσημα στο ντοπάρισμα των αθλητών της χώρας. Βασικός υπεύθυνος κατονομάζεται ο υπουργός των Σπορ Βιτάλι Μούτκο, δεξί χέρι του Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με όσα γράφονται εκεί, "συντονίζει την όλη προσπάθεια που απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό σε όλα τα σπορ". Σε όλα; Οχι ακριβώς... Εδώ εντοπίζεται το πρώτο φάουλ, αφού εξαιρούνται το τένις, το γκολφ, το χόκεϊ σε χόρτο, το ράγκμπι, η ιππασία και η γυμναστική! Γιατί τα συγκεκριμένα αθλήματα; Η έκθεση δεν το εξηγεί, όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό πιάστηκε ντοπέ και αποκλείστηκε ένα από τα πιο βαριά και εμπορικά ονόματα: η τενίστρια Μαρία Σαραπόβα...

Παρόλα αυτά, ο ΜακΛάρεν ισχυρίζεται ότι βρήκε "πειστικές αποδείξεις", σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού έχει παραποιήσει κατά καιρούς εκατοντάδες θετικά τεστ από το 2010 ως το 2015. Όπως υποστηρίζει, όλα ξεκίνησαν όταν η ρωσική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μεταλλίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, το 2010, ήταν "απαράδεκτα χαμηλός". Τότε μεθοδεύτηκε το συστηματικό ντοπάρισμα. Κι όταν άρχισαν οι έλεγχοι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η έκθεση γράφει χαρακτηριστικά ότι καταστράφηκαν 8 χιλιάδες δείγματα!

Η περιγραφή της διαδικασίας προκαλεί από μόνη της υποψίες, καθώς θυμίζει ταινία φωσκολικής φαντασίας και δράσης. Δώστε βάση: Ο αθλητής έδινε δείγμα σε περίοδο που δεν είχε επαφή με απαγορευμένα φάρμακα. Οι αρμόδιοι το έπαιρναν και το έβαζαν στην κατάψυξη. Στη συνέχεια τον τάιζαν με ένα δυνατό κοκτέιλ στεροειδών με την κωδική ονομασία... "Δούκισσα"! Εκείνος αγωνιζόταν κανονικά και μόλις γινόταν ο επίσημος έλεγχος, άλλαζαν το μπουκαλάκι του με ένα περίεργο τρόπο. Πρωταγωνιστής εδώ ήταν κάποιος κύριος - μέλος των μυστικών υπηρεσιών, μεταμφιεσμένος σε... εργάτη αποχέτευσης(!), ο οποίος έκλεβε το ορίτζιναλ δείγμα και τοποθετούσε στην θέση του το παλιό - παγωμένο. Μετά, τα μολυσμένα δείγματα περνούσαν μέσα από μια... ποντικότρυπα (mouse hole) σε ένα διπλανό δωμάτιο. Και φυσικά εξαφανίζονταν! Τόσο απλοϊκά και κινηματογραφικά, που είναι δύσκολο να τα πάρει κανείς τοις μετρητοίς...

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, πριν ακόμη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία είχε μιλήσει για "μια συγκλονιστική και πρωτόγνωρη επίθεση στην ακεραιότητα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων"! Ομως, δεν τόλμησε να αποβάλει την Ρωσία, αφού είναι σίγουρο πως θα αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα από όσους θίγονται. Προτίμησε λοιπόν να περιμένει αρχικά το CAS, στο οποίο κατέφυγαν οι 68 αθλητές και αθλήτριες του στίβου οι οποίοι έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό από τους Αγώνες του Ρίο. Το ανώτατο διεθνές αθλητικό δικαστήριο έβγαλε την ουρά του απ έξω. Απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι είναι αναρμόδιο να ασχοληθεί. Το μπαλάκι ξαναγύρισε στην ΔΟΕ... Και φτάσαμε στο σημείο, δώδεκα μέρες πριν από την τελετή έναρξης, οι "αθάνατοι" να στέλνουν την υπόθεση σε κάθε αθλητική ομοσπονδία ξεχωριστά, η οποία πρέπει πλέον να αποφασίσει τι θα κάνει με τους δικούς της Ρώσους!

Ένας από εκείνους που υπερασπίστηκαν δημόσια τους κατηγορούμενους αθλητές είναι ο κορυφαίος σε θέματα σπορ δικηγόρος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Γρηγόρης Ιωαννίδης: "Δεν μπορείς να αποκλείσεις 68 άτομα γενικά, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια υποψία. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Αν σκεφτείτε εσείς ή εγώ να αποφύγετε να πληρώσετε τους φόρους σας, θα πρέπει μετά για να σας τιμωρήσουν, να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Οι κατηγορούμενοι έκαναν ό,τι τους ζήτησαν οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί".

Πάντως, από τη στιγμή που το κατηγορητήριο ανακάτεψε τον Πούτιν και την κυβέρνησή του, το παιχνίδι έγινε αυτόματα πολιτικό, ανεξάρτητα από τα στοιχεία που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. "Λογικό" μετά απ’ όσα έγιναν, να ακούγονται και οι πρώτες φωνές που ζητούν από την FIFA να ξανακοιτάξει τον ενδεχόμενο να μη γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το 2018, στην Ρωσία.

Στην όλη εκστρατεία πήραν μέρος αρκετοί πρώην ολυμπιονίκες που δουλεύουν στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ. Αφού κέρδισαν κάποτε τα μετάλλιά τους, προφανώς... χωρίς τη βοήθεια αναβολικών, άρχισαν να προειδοποιούν για τις "καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν δεν αποκλειστεί εντελώς η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο".

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «σοκαρισμένοι» και «ζαλισμένοι» για να περιγράψουν το πώς αισθάνθηκαν μόλις έμαθαν τις λεπτομέρειες από αυτό το πρόγραμμα ντόπινγκ ευρείας κλίμακας διαβάζοντας την έκθεση. Τόσο πολύ!

Από την άλλη, βέβαια, οι Ρώσοι, πέρα από τις "πολιτικές σκοπιμότητες" που πιπιλάνε, δεν έχουν διατυπώσει σοβαρό αντίλογο. Απλά έφτιαξαν και προβάλουν από το κρατικό κανάλι "Match TV" ένα φιλμάκι 25 λεπτών όπου κάποιοι αθλητές τους μιλάνε εναντίον της ΔΟΕ, του "οδοστρωτήρα της WADA" (όπου WADA ο οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ) και κάποιων δυτικών μέσων ενημέρωσης. "Ποιος τους έχει παγιδεύσει στο όνομα της πολιτικής και τι θα γίνει όταν καταλάβουν την παγίδα;".

Το φιλμ ισχυρίζεται ότι το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι μια συνομιλία ανάμεσα σε δύο αθλήτριες, όπου η Ποϊστγκόβα (χάλκινο στα 800 μ., το 2012 στο Λονδίνο) παραδέχεται στην Στεπάνοβα ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες "χωρίς όμως να μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα από την εγγραφή του ήχου". Μάλιστα, διατυπώνει την άποψη ότι η Γερμανίδα που πήρε μετά συνέντευξη από την Ποϊστγκόβα "ποτέ δεν την ρώτησε στα ίσια αν έχει πάρει αναβολικά", ενώ "λαθεμένα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Ρωσία εμποδίζουν το έργο των επιθεωρητών του ντόπινγκ". Λεπτομέρεια: η Στεπάνοβα είναι μαζί με την Κλισίνα οι μόνες Ρωσίδες του στίβου που μπορούν να πάρουν μέρος μέχρι στιγμής στους Ολυμπιακούς κάτω από "ουδέτερη σημαία".

Μύλος,  γενικά, σε μια ιστορία η οποία σίγουρα έχει βάση, αλλά από την άλλη βάζει στο στόχαστρο μόνο τη Ρωσία, όταν όλοι ξέρουμε ότι το ντόπινγκ κυριαρχεί ανεξέλεγκτα παντού. Αλλωστε, ολόκληρο το σύστημα του λεγόμενου "υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού" με τα δισεκατομμύρια δολάρια πίσω του, βασίζεται στα εξωπραγματικά ρεκόρ τα οποία προκαλούν και συντηρούν το ενδιαφέρον, μα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς "επιστημονική υποστήριξη", όπως λέγεται κομψά το ντόπινγκ.

Όσο για τους "ειδικούς", αυτοί επιμένουν να λένε ότι "ντοπαρισμένος είναι μόνο αυτός που πιάνεται και τιμωρείται". Όλοι οι άλλοι... καθαροί! Νόμος.