Αθλητισμος

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους νέους κανονισμούς του Euro

Όλες οι αλλαγές της FIFA

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130669-296293.jpg

Αν δείτε έναν παίκτη να κάνει πέναλτι και ο διαιτητής να του... χαρίζει την κόκκινη που έπρεπε να του δείξει, μην τα βάλετε με το κοράκι! Δεν έγινε λάθος. Απλά άλλαξε ο κανονισμός... Σύμφωνα με την καινούργια ντιρεκτίβα της FIFA, που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου, ακόμη κι αν ο ποδοσφαιριστής «στερεί με αντικανονικό τρόπο τον αντίπαλό του από προφανή ευκαιρία για γκολ», θα τιμωρείται μόνο με κίτρινη κάρτα. Εκτός αν... παρατήσει φανερά την μπάλα, και χτυπήσει, ή γκρεμίσει μέσα στην περιοχή τον αντίπαλο. Τότε κόκκινη!

Φυσικά δεν είναι η μόνη αλλαγή...

• Στο πέναλτι, επίσης, αν ο τερματοφύλακας κινηθεί νωρίς έξω από τη γραμμή της εστίας του και ο αντίπαλος αστοχήσει, τότε τρώει κίτρινη κάρτα και η εκτέλεση επαναλαμβάνεται, ενώ ως τώρα είχαμε μόνο επανάληψη.

• Αν κάποιος παίκτης που πάει να χτυπήσει πέναλτι πάρει φόρα, σταματήσει και ξαναξεκινήσει, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σφυρίξει φάουλ εις βάρος του.

• Κόκκινη κάρτα μπορεί να δείχνει ο ρέφερι και πριν από την έναρξη του αγώνα, με τη διαφορά ότι ο προπονητής θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον τιμωρημένο.

• Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού η πρώτη πάσα δεν θα δίνεται πλέον υποχρεωτικά προς τα μπρος αλλά και προς κάθε κατεύθυνση.

• Ο διαιτητής θα μπορεί να διακόπτει τον αγώνα για να πιουν οι ποδοσφαιριστές νερό, προσθέτοντας το χαμένο χρόνο στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας. Είναι κάτι που έχει γίνει μερικές φορές ως τώρα χωρίς να το προβλέπουν οι κανονισμοί.

• Όταν ο παίκτης τραυματίζεται από μαρκάρισμα δεν θα είναι υποχρεωμένος να βγαίνει έξω για τις πρώτες βοήθειες.

• Σε περίπτωση που κάποιος «χάσει» ένα παπούτσι την ώρα του αγώνα μπορεί να συνεχίσει με το άλλο μέχρι την επόμενη διακοπή, οπότε θα πρέπει να το ξαναφορέσει.

Αυτά είναι τα βασικά που άλλαξαν...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.