ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα εντός του 2023 «βλέπει» ο Γιάννης Στουρνάρας

Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022 - Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023
Ο Γιάννης Στουρνάρας © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022 - Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Σε αναθέωρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, η ΤτΕ προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. όμως η πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν στο 80% των εισπράξεων του 2019. Όμως απ' ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά, το 100%.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις παροχές που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται εν όψει του δύσκολου χειμώνα υποστήριξε ότι δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. Πρόεβλεψε ότι η χώρα μπορεί να την κατακτήσει εντός του 2023. Υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Επομένως μεσοπρόθεσμα ο Προυπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τη δαπάνη για τόκους από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έδωσε για την πανδημία περίπου 40 δισεκατομμύρια. Τόσο αυξήθηκε περίπου το δημόσιο χρέος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δίνει επίσης τώρα επιδοτήσεις για να καλύψει τους αυξημένους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο».

Αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι δεν θα αυξηθούν πολύ, προσθέτοντας ότι ναι μεν ανεβαίνουν τα ονομαστικά επιτόκια, τα πραγματικά επιτόκια όμως, δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός, είναι πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. «Οι κεντρικές τράπεζες θ' ανεβάσουν τα επιτόκια όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, άντε το πολύ μέχρι το τέλος του '23. Μετά θ' αρχίσουμε να τα μειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα:
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι ευγενικοί κλεπταποδόχοι

Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους

Teens for Democracy: Η γενιά που μεγάλωσε μέσα στον αλγόριθμο τον κοιτάζει πλέον με καχυποψία
Η γενιά που μεγαλώνει μέσα στον αλγόριθμο τον κοιτάζει με καχυποψία

Έξι έφηβοι από 14 έως 18 ετών μιλούν στην ATHENS VOICE για το TikTok και το Instagram, το scrolling που δεν σταματά, την παραπληροφόρηση και την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιούν, αλλά δεν εμπιστεύονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY