Επικαιροτητα

Σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου 1969 πεθαίνει ο Τζακ Κέρουακ

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζακ Κέρουακ
Ο Τζακ Κέρουακ © WikiMedia Commons

Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι και άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Όλα όσα συνέβησαν σαν σήμερα.

Τι συνέβη σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή; Το 1879, σαν σήμερα, ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

Το 1984, σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου, πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ. Το 1992 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

Γεγονότα σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολομού , που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο εθνικός ύμνος της χώρας.

1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

1992: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

Γεννήσεις σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1833: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νομπέλ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του.

1907: Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1917: Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του ρυθμού be-bop.

1946: Γεννιέται στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Έρικ Λι Περκχάιζερ, γνωστότερος υπό το ψευδώνυμο Lux Interior. Τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Cramps, υπήρξε ισόβιος ηγέτης του γκρουπ έως τον πρόωρο θάνατό του το 2009.

Θάνατοι σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1969: Τζακ Κέρουακ, Αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των μπίτνικ.

1984: Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ