Επικαιροτητα

Εορτολόγιο: Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζει…

Και περιμένει τις ευχές σου!

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εορτολόγιο: Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζει…

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Αυγούστου; Το εορτολόγιο της Athens Voice σου τους θυμίζει. Μην ξεχάσεις να τους δώσεις τις καλύτερες ευχές σου!

Εορτολόγιο ημέρας, για να ξέρεις ποια ελληνικά ονόματα γιορτάζουν και σε ποιους να ευχηθείς. Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζουν οι: Αρκάδιος, Αρκαδία, Λιβέριος, (Λυμπέρης, Λιμπέρης, Λιμπέριος), Όσιος, Οσία, Φανούριος, Φανουρία. Χρόνια τους πολλά!

Ορθόδοξος Συναξαριστής: Όσιος Ποιμήν, Αγία Ανθούσα η νέα, Άγιος Φανούριος ο Νεοφανής, ο Μεγαλομάρτυρας, Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής, Πάπας Ρώμης, Άγιος Όσιος επίσκοπος Κορδούης της Ισπανίας, Μνήμη της Βάπτισης του Αιθίοπα Ευνούχου από τον Άγιο Φίλιππο, Άγιος Αρκάδιος ο βασιλιάς, Όσιος Θεόκλητος

Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους, παρόλο που παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β' ο Διασπωρινός (1355 - 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «Ο Άγιος Φανώ». Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύριά του. Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες παραδόσεις στο, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Και μια συνταγή για φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα | Άκης Πετρετζίκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ