Επικαιροτητα

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου γεννιέται ο Τζόνι Ρότεν των Sex Pistols

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λίντον, τραγουδιστή των Sex Pistols
Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λίντον, τραγουδιστή των Sex Pistols © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Σαν σήμερα το 1956 έρχεται στον κόσμο ο Τζόνι Ρότεν. Τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία, οι γεννήσεις και οι θάνατοι.

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου συνέβησαν σημαντικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία. Σπουδαίες προσωπικότητες ήρθαν ή έφυγαν από τη ζωή.

Το 1910, σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου, τίθεται σε ισχύ ο νόμος που καταργεί επίσημα τη δουλεία στην Κίνα. Έτσι, όλοι οι ενήλικοι σκλάβοι μετατρέπονται σε πληρωμένους εργάτες και οι νέοι κάτω των 25 αφήνονται ελεύθεροι.

Το 1915, σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου, οι Γερμανοί εξαπολύουν την πρώτη γνωστή επίθεση με δηλητηριώδη αέρια. Θύματά τους οι Ρώσοι, στη μάχη του Μπολίμοφ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίοιυ Πολέμου.

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου - Γεγονότα

1696: Οι νεκροθάφτες του Άμστερνταμ ξεσηκώθηκαν, καθώς οι αρχές επέβαλαν αλλαγές στη διαδικασία των κηδειών.

1747: Η πρώτη κλινική αφροδίσιων νοσημάτων δημιουργείται σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

1865: Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων καταργεί τη δουλεία στην Αμερική, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο εμφύλιος μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

1910: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος που καταργεί επίσημα τη δουλεία στην Κίνα. Έτσι, όλοι οι ενήλικοι σκλάβοι μετατρέπονται σε πληρωμένους εργάτες και οι νέοι κάτω των 25 αφήνονται ελεύθεροι.

1914: Οι Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία γνωστοποιούν στην Ελλάδα ότι θα της παραχωρήσουν και νομικώς τα νησιά του Αιγαίου, εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1919: Στη Γλασκόβη της Σκοτίας, περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές συγκρούονται με τανκς και στρατιώτες, διεκδικώντας το 40ωρο. Είναι η γνωστή «Ματωμένη Παρασκευή».

1915: Οι Γερμανοί εξαπολύουν την πρώτη γνωστή επίθεση με δηλητηριώδη αέρια. Θύματά τους οι Ρώσοι, στη μάχη του Μπολίμοφ.

1950: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή βόμβας υδρογόνου.

1968: Οι Βιετκόγκ εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Αμερικανών σε περισσότερες από 100 πόλεις του Βιετνάμ.

1996: Κρίση στα Ίμια, συντρίβεται ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου χάνουν τη ζωή τους ο ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός. Αμερικανική παρέμβαση, η οποία καλεί τις δύο πλευρές να αποσύρουν τον στρατό τους γύρω από τις βραχονησίδες.

2008: Κηδεύεται ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

2018: Χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Την προσέγγιση του δορυφόρου μας στο περίγειό του (στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη) και ταυτόχρονα την ολική έκλειψη Σελήνης. 

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου - Γεννήσεις

1797: Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης.

1923: Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας.

1932: Γιώργος Μούτσιος, ηθοποιός και βαρύτονος.

1956: Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λίντον, του Βρετανού τραγουδιστή των Sex Pistols.

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου - Θάνατοι

1606: Γκάι Φοκς, ηγέτης της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», της απόπειρας Άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'.

1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1954: Έντουιν Άρμστρονγκ, Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός, που ανακάλυψε την μπάντα των FM.

1974: Σάμιουελ Γκόλντγουιν, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, από τους δημιουργούς του Χόλιγουντ και συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας Metro Goldwin Mayer.

2011: Καίτη Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός. Κλασική παρτενέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο και στο θέατρο. 

2018: Αν Γκίλις, 90, Αμερικανίδα ηθοποιός (Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ, Μπάμπι, 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ