Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο άλμα ακρίβειας τον Απρίλιο- Άνοδος 9,4% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα
Πληθωρισμός: Άλμα στο 9,4% τον Απρίλιο © Pixabay

O πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε στο 9,4% για τον μήνα Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ταχύτητα γι’ άλλον ένα μήνα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών. 

Στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών έφτασε στο 9,4%, από 8% τον Μάρτιο, ενώ από τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει αύξηση τιμών 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Η άνοδος τιμών στην Ελλάδα ήταν η 6η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Τον Μάρτιο η άνοδος του ελληνικού εναρμονισμένου δείκτη ήταν 8%, ενώ αυξήθηκε κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο. Συνεχίζεται, με άλλα λόγια, η επιτάχυνση της ανόδου του ελληνικού πληθωρισμού και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκαν με την ελάχιστη διαφορά κατά 0,1%, ωστόσο το 7,5% που κατέγραψαν συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Μέσος πληθωρισμός 2022 πιθανόν και άνω του 5,5%

Μάλιστα χθες για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ είπε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό. «Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ