- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο Γιάννης Κωστόπουλος - O «Πατριάρχης» της Alpha Bank
Επί δεκαετίες επικεφαλής της τράπεζας
Πέθανε ο Γιάννης Κωστόπουλος, επί δεκαετίες επικεφαλής της Alpha Bank - Η ιστορία της Alpha Bank και της οικογένειας Κωστόπουλου
Πέθανε στα 83 του χρόνια ένας από τους ανθρώπους που έγραψε ιστορία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν επί δεκαετίες επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.
Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.
Από πάρα πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της μεταπολεμικής Ελλάδας που συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ιστορία της Alpha Bank και της οικογένειας Κωστόπουλου
Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει πίσω της μια ιστορία στο τραπεζικό σύστημα που ξεπερνά τα 140 χρόνια.
Οι ρίζες της βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά από την ίδρυσή του, το 1879, στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.
Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία. Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο.
Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάστηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίστηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.
Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά από την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε, ονομάστηκε Alpha Bank.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.