- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία
Τον Ιούλιο κατατίθεται στη Βουλή
Όλο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις στην Εφορία οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Τον Ιούλιο κατατίθεται η σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Tον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η νομοθετική διάταξη για την έκτακτη ρύθμιση, με βάση την οποία όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην Εφορία σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 2,5%. Στη νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο αυξημένων δόσεων για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ καθώς και η έκπτωση φόρου 2% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.
Η ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων μηνιαίων δόσεων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2021 και θα αφορά όλες τις οφειλές που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοιού. Πρόκειται για οφειλές που υπερβαίνουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν πληρώθηκε, οι οποίες επίσης θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις.
Οι οφειλές αυτές, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έχουν παγώσει έως και τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραμείνουν παγωμένες μέχρι το τέλος του έτους πριν ξεκινήσει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίησή τους. Έτσι με βάση τη ρύθμιση οι "παγωμένες" οφειλές του κορονοϊού θα μπορούν να "απλωθούν" μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί από τους πληττόμενους.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών:
1. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνονται:
- Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
2. Οι οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31 Μαϊου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Ειδικά για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια η 4μηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
4. Το επιτόκιο στην περίπτωση επιλογής των 24 δόσεων θα κυμαίνεται στο 2,5% και έτσι θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα.
6. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να γίνει μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.
Στο μεταξύ θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις. Στις 31 Ιουλίου λήγει μαζί με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (που παρατάθηκε) και η πρώτη δόση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, ενώ η τελευταία, 8η δόση, λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε οτι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση καταβολής του λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία, 6η δόση επίσης στις 26 Φεβρουαρίου 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικαστικές εξελίξεις, αντιδράσεις και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογικού κύκλου
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Πολιτική αντιπαράθεση και σκάνδαλα στο εσωτερικό, την ώρα που η χώρα ενισχύει τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση στο εξωτερικό
Ποια ποσά κερδίζουν οι τυχεροί;
«Μείωση των ωρών, χωρίς μείωση μισθού - Προτεραιότητα η νέα γενιά» - Η ανάρτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ιστορική παρέμβαση για την προστασία των θυμάτων και των επιζώντων
«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ντάισελμπλουμ: «Με κάνει περήφανο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προεδρεύει του Eurogroup»
Μπορεί να μην το κάνουν ευθέως αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς λένε
Νέες κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μηχανισμούς ελέγχου και παραπληροφόρησης από το Μαξίμου
Στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας για την αποκατάσταση των ωφελούμενων
«Απορρίφθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να μπείτε στην πλατφόρμα και να αποφύγετε την ταλαιπωρία
Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν κάνει τη σχετική αίτηση
Για σημάδια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην ΕΕ, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»
Συζητήσεις για Block 2, κάθετο διάδρομο και 3+1, με στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας ΗΠΑ
Μήνυμα για σύγχρονο κράτος και οικονομία - Έμφαση στα 36 δισ. του Ταμείου, στα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.