Πολιτικη & Οικονομια

Εκτιμήσεις για 100 εκατομμύρια νεόπτωχους σε όλες τις πόλεις παγκοσμίως

Εξαιτίας του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άστεγοι
Κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό οι άστεγοι © EPA/CHRISTIAN MONTERROSA

Εκατό εκατομμύρια νεόπτωχοι λόγω του κορωνοϊού θα προστεθούν στις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως όπως εκτιμούν ειδικοί.

Σχεδόν 100 εκατομμύρια νεόπτωχοι θα ζουν στο εξής στις μεγάλες πόλεις του κόσμου λόγω του κορωνοϊού. Την εκτίμηση αυτή πραγματοποίησαν χθες ειδικοί, ζητώντας εργαλεία ταυτοποίησης για να εντοπίσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες και επενδύσεις που θα επικεντρώνονται στις παραγκουπόλεις.

Πυκνοκατοικημένες πόλεις αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας covid-19 και να πληγούν ιδιαίτερα από αυτή καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, ενώ το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές, επεσήμαναν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί.

«Μέσα στις πόλεις πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, τους φτωχούς και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ», τόνισε ο Σάμεχ Ουάχμπα στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των ‘νεόπτωχων’ εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα», πρόσθεσε ο Ουάχμπα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι πόλεις θα δουν μείωση από 15% ως 25% στα έσοδά τους από τη φορολογία το επόμενο έτος, γεγονός που θα δυσκολέψει τις αρχές να επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών στις παραγκουπόλεις.

Εργαλείο ταυτοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας βοηθά τις πόλεις να εντοπίσουν περιοχές όπου οι τουαλέτες είναι κοινές, υπάρχει μία πηγή τρεχούμενου νερού για την κοινότητα ή όπου η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης είναι αδύνατη λόγω του συνωστισμού, επεσήμανε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής το εργαλείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο Κάιρο, το Μουμπάι και την Κινσάσα.

Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και πόρους δεν φτάνει στις παραγκουπόλεις όπου ζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τόνισε η ακτιβίστρια Σίλα Πατέλ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ