1821 Digital Gallery
Nightfall - Η ελληνική death metal μπάντα από την Αθήνα

Οι Nightfall βγαίνουν ξανά από το σκοτάδι

Η ιστορική death metal μπάντα της Αθήνας επιστρέφει γεμάτη ενέργεια και ο Ευθύμης Καραδήμας μιλάει στην ATHENS VOICE
© Έφη Γούση
Ο Ευθύμης Καραδήμας μιλά για την επιστροφή των Nightfall και την υπογραφή της μπάντας με τη Season Of Mist – Νέο άλμπουμ για την death metal μπάντα της Αθήνας

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τις μέρες και τις νύχτες που ο Ευθύμης Καραδήμας πειραματιζόταν σε προβάδικα, προσπαθώντας να μοιάσει στους metal ήρωές του, όπως πολλές άλλες μπάντες της Αθήνας, και καταλήγοντας, χωρίς να το καταλάβει, να συνδράμει καθοριστικά στη δημιουργία και την εκτίναξη της ελληνικής death και black metal σκηνής μαζί με τους Rotting Christ και τους Septicflesh. Ήταν η εποχή που η μουσική ταξίδευε μέσα από γραμμένες κασέτες σε ταχυδρομικούς φακέλους, διαδίδονταν μέσα από fanzines και ακουγόταν δυνατά σε μικρά, καλτ, κλαμπ της πόλης.

Κι αν το όνομα Nightfall δεν λέει πολλά στη νέα γενιά, οι μεγαλύτεροι metalheads γνωρίζουν πως υπήρξαν η πρώτη ελληνική μπάντα που υπέγραψε σε ξένη δισκογραφική εταιρία, τη γαλλική Holy Records, η πρώτη ελληνική μπάντα που εμφανίστηκε σε ένα metal festival του βεληνεκούς του Wacken, η πρώτη ελληνική μπάντα που γύρισε βιντεοκλίπ-αυτό του «Lesbian Show» με σκηνοθέτη τον αδικοχαμένο Μανώλη Τζιράκη.

Οι πολλές αλλαγές στο line up του σχήματος και τα προσωπικά διλήμματα του Ευθύμη Καραδήμα απομάκρυναν την μπάντα από τη στουντιακή και συναυλιακή δράση, με τον ίδιο να αφιερώνει τον χρόνο του για να εκφραστεί στο doom trio των The Slayerking.

Επτά χρόνια μετά το «Cassiopeia» το τελευταίο άλμπουμ των Nightfall που κυκλοφόρησε από τη Metal Blade, την εταιρία που ανακάλυψε τους Slayer, το συγκρότημα βγαίνει από το σκοτάδι και με μια all star σύνθεση που περιλαμβάνει ξανά τον Μιχάλη Γαλιάτσο στην κιθάρα, τον Fotis Benardo στα ντραμς και τον Κώστα Κυριακόπουλο στην κιθάρα. Τα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα των συλλεκτικών πια κυκλοφοριών «Parade Into Centuries», «Macabre Sunsets», «Eons Aura», «Athenian Echoes», «Lesbian Show» και «Diva Futura», οι Nightfall υπέγραψαν με τη γαλλική εταιρία Season Of Mist, από την οποία αναμένεται να διατεθούν ξανά ως re-issues και προετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο τους άλμπουμ, οι ηχογραφήσεις του οποίου έχουν ολοκληρωθεί.

Σχετικα
The Slayerking: Η πιο σκοτεινή μπάντα της Αθήνας έχει νέο άλμπουμ
The Slayerking: Η πιο σκοτεινή μπάντα της Αθήνας έχει νέο άλμπουμ

Nightfall - Η ελληνική death metal μπάντα από την Αθήνα
© Έφη Γούση

Οι Nightfall επιστρέφουν με νέο άλμπουμ, νέο line up και νέα εταιρία τη Season Of Mist - Το μήνυμα του Ευθύμη Καραδήμα

Μιλώντας στην ATHENS VOICE για την επαναδραστηριοποίηση του συγκροτήματος, ο Ευθύμης Καραδήμας, η άγρια φωνή των Nightfall, σημειώνει: 

«Είναι ωραίο να επιστρέφεις κάπου με τη θέλησή σου. Κάθε αρχή έχει μια έντονη γεύση που δεν την βρίσκεις σχεδόν ποτέ στη συνέχεια. Αυτό μου αρέσει. Κρατά το παιδί μέσα μου ενθουσιώδες και εμένα στη γη, αφού κάθε αρχή και δύσκολη.

Σχετικα
Ευθύμης Καραδήμας: Κάτσε μέσα και κράτα τη φλόγα ζωντανή
Ευθύμης Καραδήμας: Κάτσε μέσα και κράτα τη φλόγα ζωντανή

Οι Nightfall μπαίνουν στην 4η σεζόν τους – η πρώτη ήταν με τη γαλλική Holy Records τη δεκαετία του 1990, η δεύτερη με την ελληνική Black Lotus στα 00s, η τρίτη με την αμερικάνικη Metal Blade στα 10s, και τώρα με τη γαλλική Season of Mist στα 20s.

Όταν άρχισα να γρατσουνάω μια κιθάρα σαν έφηβος δεν φανταζόμουν τέτοια εξέλιξη. Για τα παιδιά καλλιτεχνών η περίπτωσή μου ίσως ήταν φυσιολογική, νεποτισμός γαρ, αλλά με πατέρα καπετάνιο δεν το λες και φυσική συνέχεια. Πόσο μάλλον εύκολη. Η μπάντα με στήριξε απέναντι στο απαιτητικό οικογενειακό περιβάλλον. Ήταν ένας αμυντικός αγώνας. Τα θέλω μου ενάντια στον στείρο λόγο της ελληνικής πραγματικότητας των 90s. Αυτής της πραγματικότητας που μειώνει τα όνειρα, ενώ αυτά που της ξεφεύγουν τα σκοτώνει με ηρωδιακή απάθεια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με τη μουσική. Δεν ήταν η ανέλιξη. Καμία σχέση. Ήταν γρήγορες ανάσες ζωής ανάμεσα σε συλλογικά “πρέπει” και προσωπικά “δεν θέλω”. Αυτή η ταραχώδης ισορροπία που μας χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. 

Και έρχεται το σήμερα...

Τα χρόνια περάσανε, η γενιά που μεγάλωσε με τη μουσική και τους στίχους των Nightfall πήρε τα ηνία και θέλει τους ποιητές της σε περίοπτη θέση. Δίπλα της. Στο φως. Ερχόμαστε λοιπόν από τα βάθη της νιότης των ανθρώπων αυτών σαν γατιά πνιγμένα στην πίσσα, να ξορκίσουμε τους μύχιους φόβους τους. Να σώσουμε τα φαινόμενα. Γιατί και οι εσωτερικές επαναστάσεις θέλουν τους ύμνους τους τραχείς και πομπώδεις».

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5