1821 Digital Gallery
Ο Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν τη συναυλία του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου

Ο Christian Löffler μοιράζεται τις μουσικές του ιστορίες

Ο γερμανός παραγωγός και εικαστικός συστήνεται λίγο πριν το οπτικοακουστικό του show στην Αθήνα
Ο γερμανός παραγωγός Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν τη συναυλία του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου
Christian Löffler: Συνέντευξη με τον γερμανό παραγωγό για τη νέα του δουλειά «Lys», τη ζωγραφική και τη φωτογραφία λίγο πριν την εμφάνισή του στο Fuzz

Από τη γενιά των γερμανών μουσικών που αναθεώρησαν τον techno ήχο με ambient στοιχεία και τον ήχο της φύσης. Ο παραγωγός και ιδιοκτήτης του label Κi Records Christian Löffler κυκλοφόρησε μόλις το νέο του concept άλμπουμ «Lys» εμπευσμένος από το Βόρειο Σέλας και το σκανδιναβικό φως. Έτσι, μετά το «A Forest» και τους περιπάτους στα δάση της πόλης του, και το «Mare» από τη Βαλτική χρησιμοποιεί για το νέο του άλμπουμ τη δανέζικη λέξη Lys που σημαίνει φως. 

Ο γερμανός παραγωγός Christian Löffler και η τραγουδίστρια-στιχουργός Mohna θα εμφανιστούν στο Fuzz στις 7 Μαρτίου
Christian Löffler & Mohna θα εμφανιστούν στο Fuzz στις 7 Μαρτίου © Maximilian Bartsch

Έχοντας εδώ και λίγες ώρες παρουσιάσει το νέο του video για το κομμάτι «Noah» και λίγο πριν το οπτικοακουστικό του show -στο πλαίσιο του Plissken Festival- στο Fuzz στις 7 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Mona Steinwidder και ταιριαστό support από τον Αθηναίο παραγωγό με έδρα το Βερολίνο Hior Chronik μοιράζεται τις επιρροές και τα στοιχεία που συνθέτουν τον ήχο του, θυμάται τον σκοτεινό θάλαμο όπου εμφάνιζε φωτογραφίες με τον παππού του, μιλά για τη ζωγραφική, τα social media, τις πρώτες του αναφορές και επιλέγει τα 5 αγαπημένα του κομμάτια.

Ποιες είναι οι ιστορίες και τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το ολοκαίνουργιο άλμπουμ σας «Lys»;
Eμπνεύστηκα από το φως εδώ, στη βόρεια Γερμανία, αλλά και στη Σκανδιναβία την οποία επισκέφτηκα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Έχοντας ξεκινήσει να ζωγραφίζω ξανά και τα τραβάω πολλές φωτογραφίες συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι το φως για τη δουλειά μου. Ακολουθώ από το ξεκίνημα με συγκεκριμένο concept την επιλογή των τίτλων στα άλμπουμ που γράφω. Ξεκίνησα με το «A Forest» αντανακλώντας μια περίοδο της ζωής μου όπου αναζητούσα την ηρεμία μέσα από μεγάλους περιπάτους μέσα σε δάση κοντά στην πόλη μου. Ηχογράφησα αρκετούς ήχους από τη φύση που χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα στις παραγωγές μου. Λίγα χρόνια μετά μετακόμισα δίπλα στη θάλασσα. Ζώντας μόλις 300 μέτρα από τη Βαλτική επέλεξα τον τίτλο «Mare» για το δεύτερο προσωπικό μου άλμπουμ. Το 2017 ξεκίνησα πάλι να ζωγραφίζω, κάτι που με ενέπνευσε για νέους μουσικούς δρόμους. Μετά από μερικές εβδομάδες διακοπών στη Δανία φωτογραφίζοντας το όμορφο βόρειο Σέλας και ζωγραφίζοντας αποφάσισα να ονομάσω το νέο μου άλμπουμ «Lys» που είναι το φως στα Δανέζικα.

Το νέο video του Christian Löffler για το κομμάτι «Noah» μέσα από το «Lys»​

Σχετικα
Αυτό είναι το full line up του φετινού Plissken στην Τεχνόπολη
Αυτό είναι το full line up του φετινού Plissken στην Τεχνόπολη

Christian Löffler - Noah

Πώς δημιουργούνται αυτές οι νέες μουσικές ιδέες για τη μουσική σας;
Συνήθως είναι κάτι που με έβαλε σε διαδικασία σκέψεων ή απλώς με ενέπνευσε. Μπορεί να είναι μια σκηνή από ταινία, ένας πίνακας που είδα σε μια έκθεση, μια ωραία κουβέντα με κάποιον. Μερικές φορές έρχονται μέσα από ταξίδια. Πρόσφατα βρέθηκα για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Μια πολύ έντονη εμπειρία. Όταν ξεκινώ να δουλεύω νέα κομμάτια αρχίζω πάντα από το μηδέν. Τις περισσότερες φορές ξεκινώ αναζητώντας τις συγχορδίες που θα ακούγονται σε  μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μέσα στο κομμάτι καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα. Δοκιμάζοντας διαφορετικά εφέ πάνω σε ηχογραφημένους ήχους από σύνθια. Απομονώνω στη συνέχεια μερικές φράσεις που πειράζω και πάλι από την αρχή. Ένας άλλος τρόπος για τη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού είναι η στιγμιαία έμπνευση από έναν μικρό ήχο σε έναν περίπατο ή κάποιο εφέ που μου τράβηξε την προσοχή σε μια ταινία. Και πάλι το πειράζω από την αρχή και το μεταμορφώνω σε κάτι εντελώς καινούργιο.

Με ποιο χρώμα θα περιγράφατε τον ήχο σας;
Mε το μπλε.

Σχετικα
Οι Biffy Clyro σε νέα περιοδεία από τον Ιανουάριο
Οι Biffy Clyro σε νέα περιοδεία από τον Ιανουάριο

Σχέδιο του Christian Löffler για το νέο του άλμπουμ «Lys»
Σχέδιο του Christian Löffler για το νέο του άλμπουμ «Lys»

Πώς επιδρούν τα social media στη μουσική δημιουργία;
Στο κομμάτι που αφορά τις τέχνες τα social media αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο. Εξαιρετικά χρήσιμο για πληροφορίες και συμβουλές στο κομμάτι της δημιουργίας. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους θα εκτιμάς. Από την άλλη μπορεί να σου διασπάσει εύκολα την προσοχή οπότε χρειάζεται να βρεθεί μια καλή ισορροπία. Μου αρέσει όμως πολύ αυτή η ευκολία που προσδίδει στην ανθρώπινη επικοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ εκτενώς διαφορετικές πλατφόρμες όπως το Instagram, το YouTube και το Spotify.  

Το video του Christian Löffler για το τραγούδι «The End» με τη συμμετοχή της Josephine Philip

Christian Löffler - The End (feat. Josephine Philip)

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρείς ένα label σήμερα;
Kαθόλου δύσκολο. Το απολαμβάνω. Φυσικά απαιτεί σκληρή δουλειά, εξαντλώντας μερικές φορές  τα όρια σου αλλά αξίζει η προσπάθεια. Γιατί όλα ξεκινούν από το πάθος για τη μουσική. Και όλοι στην Κi Records κάνουν ακριβώς αυτό που αγαπούν. Από την επιτυχία της εξαρτάται αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ. 

Ο Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν τη συναυλία του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου
Ο Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν τη συναυλία του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου

Τι μουσική ακούγατε στην εφηβεία σας; ​
Από τα 10 μου χρόνια ξεκίνησε η σχέση με τη μουσική. Ο καλύτερός μου φίλος μάθαινε τότε κιθάρα και ακούγαμε, θυμάμαι, δίσκους του Joe Satriani και του Steve Vai. Όταν όμως στα 14 ανακάλυψα τρόπους για να γράφω κομμάτια με υπολογιστή παθιάστηκα με την ηλεκτρονική. Δεν είμαι και πολύ ομαδικό πνεύμα. Οπότε η δυνατότητα να έχεις τον απόλυτο έλεγχο σε γρήγορο χρόνο με γοήτευσε αμέσως. Όλες αυτές οι άπειρες δυνατότητες για πειραματισμούς, παίζοντας με νέους ήχους και αναζητώντας μελωδίες μου φάνηκαν συναρπαστικές. Ακόμη και σήμερα γράφω μουσική με παιχνιδιάρικη διάθεση αναζητώντας αυτά τα συναισθήματα και τις μνήμες από το μουσικό μου ξεκίνημα.  

Το video του Christian Löffler για το κομμάτι «Mosaics» μέσα από το άλμπουμ «Mare»

Christian Löffler - Mosaics


 

Τι να περιμένουμε από την συναυλία σας στην Αθήνα;
Θα παίξω το νέο μου άλμπουμ «Lys» αλλά και κομμάτια από το «Graal (Prologue)» το «Mare» και το «A Forest». Η Mohna (η γερμανίδα τραγουδίστρια και συνεργάτης του Mona Steinwidder με έδρα το Αμβούργο) θα με συνοδεύσει στη σκηνή. Ενώ μαζί με ένα καλοσχεδιασμένο light show θα υπάρχει και υλικό σε video που έχω κινηματογραφήσει ο ίδιος. Πάντα με ενδιαφέρει να διηγηθώ μια ιστορία αναδεικνύοντας σταδιακά  τον μουσικό μου κόσμο χτίζοντας τη σχέση με το κοινό χωρίς βιασύνη.

To τραγούδι του Christian Löffler «Ηaul» με τη συμμετοχή της Mohna μέσα από το άλμπουμ του «Mare»

Christian Löffler - Haul (feat. Mohna)

Πώς επέδρασε το οικογενειακό περιβάλλον στη σχέση σας με τη μουσική;
O παππούς μου ήταν φωτογράφος. Μέχρι σήμερα ανταλλάσσουμε φωτογραφίες. Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι έντονα όλες αυτές τις φορές που εμφανίζαμε μαζί φωτογραφίες στο σκοτεινό θάλαμο.

Ο γερμανός παραγωγός Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν τη συναυλία του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου
O Christian Löffler μιλά στην Αthens Voice πριν την εμφάνισή του στο Fuzz στις 7 Μαρτίου © Pernille Sandberg

Τι ακολουθεί;
Ανυπομονώ για μερικά σπουδαία φεστιβάλ το καλοκαίρι αλλά και για την ευρωπαϊκή μου περιοδεία Απρίλιο και Μάιο.

Ο Christian Löffler επιλέγει 5 αγαπημένα του κομμάτια

Pantha du Prince – Walden (2006)

Pantha du Prince Walden

Lawrence – Spark (2004)

Lawrence - Spark

Album Leaf – Τhe Light (2006)

The Light

Apparat – Wooden (2003)

Apparat - Wooden

Nathan Fake - You Are Here (2006)

You Are Here


Δείτε όλες τις πληροφορίες για το live του Christian Löffler στο Guide της Athens Voice

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5