Κινηματογραφος

«Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία»

Το φλερτ της Ουκρανίας με τον δυτικό κόσμο δεν είναι καινούργια υπόθεση

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ukraine.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: “Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom” του Εβγκένι Αφινέφσκι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κλιμακώνεται η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, με οδοφράγματα και μάχες σε αστικό περιβάλλον να ετοιμάζονται καθώς ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το Κίεβο. Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά, συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για τις οποίες κανείς δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες και η Ευρώπη φαίνεται αδύναμη μπροστά στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο αλλάζει βίαια προς μια μη αναστρέψιμη μελλοντική κατάσταση. Το φλερτ της Ουκρανίας με τον δυτικό κόσμο και η ρωσική ιμπεριαλιστική επιρροή για την αποτροπή του, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία», του Εβγκένι Αφινέφσκι.

Winter On Fire: Ukraine's Fight for Freedom | Trailer [HD] | Netflix

Χειμώνας 2013. Ενενήντα τρεις ημέρες εκτεταμένων διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εργασίες της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση. Η πρωτοφανής αγριότητα με την οποία η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετώπισε τα γεγονότα, μετατοπίζει το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, στην εδώ και τώρα παραίτηση του φιλορώσου Προέδρου Γιανουκόβιτς και την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Συγκινητικό, σύγχρονο και επίκαιρο, ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο αρχειακό υλικό με άνισες συγκρούσεις μέσα στο Κίεβο, επαίσχυντες πράξεις από την μεριά της αστυνομίας, επιθέσεις με αληθινά πυρά προς άμαχο πληθυσμό, απαγωγές πολιτών και υπέρμετρη βία για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων. Μπορεί να μην εξηγεί σε βάθος τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στην αιματοχυσία και τις ταυτόχρονες πολιτικές εξελίξεις στο κοινοβούλιο, ωστόσο ακολουθεί στενά τον τίμιο και ευγενή συλλογικό αγώνα ενός κυρίαρχου λαού, ο οποίος όπως ο ίδιος δηλώνει, θέλει να είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου. Αφοσιωμένοι πρωταγωνιστές, οι νέοι, οι οποίοι μεγάλωσαν κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90, μετά την απόσχιση την Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωσης, η γενιά των ελεύθερων ανθρώπων, όπως τονίζεται με έμφαση από την αφήγηση. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

winter-on-fire-ukraine.jpg

Η ταινία «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία» είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία (Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom)

  • Ουκρανία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 2015, Έγχρωμη
  • Ντοκιμαντέρ, 102’
  • Σκηνοθεσία: Εβγκένι Αφινέφσκι
  • Σενάριο: Ντεν Τολμόρ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ