Κινηματογραφος

Οκτώμιση: Μια καθαρά αυτοαναφορική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι

Μέσα στο ονειρικό φελινικό σύμπαν γίνονται θαύματα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οκτώμιση (Otto e Mezzo)» του Φεντερίκο Φελίνι με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Τι Να Δω Σήμερα: «Οκτώμιση (Otto e Mezzo)» του Φεντερίκο Φελίνι με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Αφιέρωμα στο μοναδικό σύμπαν του Φεντερίκο Φελίνι με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από σήμερα και ως την επόμενη Τρίτη στον κινηματογράφο Λαΐς, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά. Για το αφιέρωμα έχουν επιλεγεί δέκα επτά ταινίες και έχει προστεθεί ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, το «Υπέροχος κύριος Φελίνι - Συνέντευξη με τον Γουές Άντερσον». Εμείς επιλέγουμε για σήμερα μια ταινία που πάντα (και για πάντα θα) συναντάς στις πρώτες θέσεις με τις λίστες των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, για πολλούς το απόλυτο αριστούργημά του. Σήμερα βλέπουμε το «Οκτώμιση» του Φεντερίκο Φελίνι.

Ο Γκουίντο (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι) είναι ένας μεσήλικας σκηνοθέτης σε υπαρξιακή και δημιουργική κρίση, ο οποίος αποσύρεται σε ένα κέντρο ευεξίας για να ηρεμήσει. Στρεσαρισμένος και πιεσμένος από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που νιώθει πως όλοι οι γύρω του αξιώνουν από αυτόν, ο παραγωγός του, η γυναίκα του, η ερωμένη του, οι συνεργάτες του, βρίσκει καταφύγιο στα όνειρα και τις φαντασιώσεις του, ένα σύμπαν φτιαγμένο από εκείνον για εκείνον.

Ο Φελίνι, όπως και όλοι οι κορυφαίοι δημιουργοί επιτίθεται μετωπικά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κάνοντας ένα σινεμά απολαυστικό μα ποτέ διακοσμητικό. Μια ταινία για την αλήθεια, την αφοσίωση, την έμπνευση, τη φθορά, τον χρόνο, το υπαρξιακό άγχος, την ευτυχία, την ενοχή. Μέσα στο ονειρικό φελινικό σύμπαν γίνονται θαύματα. Το «Οκτώμιση» είναι μια καθαρά αυτοαναφορική ταινία του στοχαστικού σκηνοθέτη για έναν καλλιτέχνη σε σύγχυση, δημιουργικό αδιέξοδο και μπροστά σε μια υποχρέωση που όμως δεν μένει ανειλημμένη. Ο μπερδεμένος Γκουίντο έχει να πάρει τη δύσκολη απόφαση να κάνει μια ταινία έντιμη κι αν δεν μπορεί, να μην την κάνει καθόλου. Ο Φελίνι -σε πλήρη διαύγεια- κάνει μια ταινία για έναν σκηνοθέτη που δεν κάνει μια ταινία.

FEDERICO FELLINI | Αφιέρωμα | 11-19.10.2021

Η ταινία «Οκτώμιση» προβάλλεται σήμερα 11/10 στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Φεντερίκο Φελίνι (11-19/10). Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων. Οι ταινίες προβάλλονται ψηφιακά αποκατεστημένες σε 2Κ και 4Κ.


8½ / Οκτώμιση (Otto e Mezzo)
Ιταλία, Γαλλία, 1963, Ασπρόμαυρη
Δράμα, 139’
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Σενάριο: Φεντερίκο Φελίνι, Ένιο Φλαϊάνο, Τούλιο Πινέλι, Μπρουνέλο Ρόντι
Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ανούκ Εμέ, Κλαούντια Καρντινάλε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ