- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nimic: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έρχεται στον Δαναό
Δείτε τις φωτογραφίες και το τρέιλερ από το νέο θρίλερ του σκηνοθέτη
Η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, «Nimic», σε σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό
Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, αλλά αυτή τη φορά με μία ταινία μικρότερης διάρκειας. Το 12λεπτο «Nimic», σε σενάριο δικό του και του Ευθύμη Φιλίππου, έρχεται να διαδεχτεί την υποψήφια για Όσκαρ «Ευνοούμενη» του σκηνοθέτη, μεταφέροντας τον θεατή στο γνωστό αινιγματικό σύμπαν του. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τοποθετημένο σε ένα πιο πραγματικό και λιγότερο δυστοπικό περιβάλλον.
Πρωταγωνιστής ένας επαγγελματίας βιολοντσελίστας και κεντρικό σκηνικό το μετρό. Μέσα σε αυτό ο πρώτος, ενσαρκωμένος από τον Matt Dillon, θα διασταυρωθεί με μία άγνωστη γυναίκα, την οποία γνωρίζουμε στο πρόσωπο της Δάφνης Πατακιά. Η συνάντηση αυτή θα αποδειχθεί μοιραία, αφού καταλήγει να έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του.
«Επιστρέφοντας στις ταινίες μικρού μήκους με το “Nimic”, ο Γιώργος Λάνθιμος προτείνει μία λεπτεπίλεπτη και ελαφρότερη έκδοση της προκλητικής φαντασίας του, προτιμώντας να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα ή, ακόμα περισσότερο, την προσωπικότητα παρά τη δυστοπία. Με πρωταγωνιστή τον Matt Dillon, ο κινηματογραφιστής παραδίδει ένα μικρό, αλλά επιδραστικό θρίλερ σε ένα ασηπτικό και απλό σκηνικό με μία, ως συνήθως, περίεργη επίσημη δομή», σχολίασε για την ταινία η Charlotte Corchète του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λοκάρνο, στο οποίο συμμετείχε το «Nimic».
Η ταινία μικρού μήκους καταφτάνει στην Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου, όπου θα προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό, πριν από την ταινία «Ο Φάρος» του Robert Eggers. Ο Γιώργος Λάνθιμος σημειώνει για το νέο του εγχείρημα: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε μικρότερο φορμάτ, το οποίο αν και αποτελεί συχνά πρόκληση, σε ανταμείβει. Αναπτύξαμε ένα σενάριο ξεκινώντας από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και απολαύσαμε τη δημιουργική ελευθερία που μας δόθηκε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της ταινίας. Είναι πάντα συναρπαστικό να σε ενθαρρύνουν να σκέφτεσαι αντισυμβατικά και να παλεύεις με ιδέες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον».
Ποιος είναι ο σκηνοθέτης; Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στην Αθήνα. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Κινέττα» συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και του Βερολίνου λαμβάνοντας θερμή υποδοχή από τους κριτικούς. Ο «Κυνόδοντας», η δεύτερη του ταινία, απέσπασε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στην 62η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών και προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η πιο πρόσφατη ταινία του με τίτλο «Η Ευνοούμενη» με πρωταγωνίστριες την Olivia Colman, τη Rachel Weisz και την Emma Stone πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ της Βενετίας κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Ακόμα, ήταν υποψήφια για 10 βραβεία Όσκαρ ανάμεσα στα οποία, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Το «Nimic» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και αργότερα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας/ Νύχτες Πρεμιέρας καθώς και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.
Δείτε το τρέιλερ του «Nimic» εδώ:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.