Κινηματογραφος

21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Μεγαλώνει όμορφα

Tο πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_the_river_of_the_kukamas.jpg

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας είναι έτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, στις 1-8 Δεκεμβρίου, το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (που κατάφερε χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου) παρουσιάζει φέτος εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο επίσημο πρόγραμμα θα προβληθούν 76 διαγωνιζόμενες ταινίες από 50 χώρες, ενώ άλλα 100 περίπου φιλμ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους θα παρουσιαστούν σε 16 περιφερειακές αίθουσες του φεστιβάλ, στο πλαίσιο οκτώ αφιερωματικών ενοτήτων.

thumbnail_in_love_with_cinema.jpg

Ο ρόλος του φεστιβάλ δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός αλλά και εκπαιδευτικός, καθώς μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια τώρα οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή στην Camera Zizanio, το δημιούργημα του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Θεοδοσίου γιορτάζει φέτος 18 χρόνια ζωής- προβάλλονται εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.

thumbnail_la_bonne_education_8.jpg

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Απόλλων» στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που φέτος απλώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου όπως η Aμαλιάδα, το Αγρίνιο, το Αίγιο, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, το Μεσολόγγι, τα Λεχαινά, η Ζαχάρω, η Γαστούνη, η Σπάρτη, η Στυμφαλία, η Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά) με συναυλία του Ορέστη Ντάντου και την προβολή της νέας ταινίας του Γιάννικ Χάστρουπ «Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος». Πρόκειται για μια ιστορία γύρω από την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός, που μας ταξιδεύει στην Αφρική, «τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα». Από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, ο Δανός Χάστρουπ είναι παλιός φίλος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργός του επίσημου σποτ της διοργάνωσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου.

thumbnail_last_day_of_school_02.jpg

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 12 Μεγάλου Μήκους ταινίες, 20 Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, 23 Μικρού Μήκους Animation και 21 Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs . Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, ενώ φέτος στο τμήμα Μυθοπλασίας & Animation προστίθεται για πρώτη φορά Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων. Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου για τα παιδιά.

Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών), φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio.

thumbnail_the_river_of_the_kukamas.jpg

Οι σκοτεινές αίθουσες του Πύργου και της Δυτικής Ελλάδας δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του Φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα – είναι, δυστυχώς, τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

thumbnail_happyprinces_2k_1.751.1.jpg

Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

thumbnail_poster_50x70_-_antigrafo.jpg

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας θα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ