Βιβλιο

Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Χωμενίδης
Χρήστος Χωμενίδης / © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον Xρήστο Χωμενίδη το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Νίκη» (εκδ. Πατάκης). Τι δήλωσε ο συγγραφέας.

Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen, έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης: το βιβλίο του «Νίκη» (εκδ. Πατάκη) έλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος.

Ο Xρήστος Χωμενίδης ανέφερε για τη βράβευση σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη “Νίκη”. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγούν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ».

 

 

H επιλογή του κ. Χωμενίδη και της «Νίκης» από την επιτροπή του Prix du Libre Europeen, χαιρετίστηκε ως μεγάλη τιμή για τα ελληνικά γράμματα. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Ο Χρήστος Χωμενίδης μας προσφέρει σήμερα τη μεγάλη χαρά της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” του. Θερμά συγχαρητήρια! Το άξιζε. Τιμά τα ελληνικά γράμματα. Η μεγάλη κοινότητα των αναγνωστών του βιβλίου ξέρει πόσα πολλά σημαίνει η νίκη της “Νίκης”. Είμαι δε σίγουρος ότι ο Χρήστος Χωμενίδης προσλαμβάνει τη βράβευση αυτή όχι ως επιβεβαίωση αλλά ως πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του σε διεθνές επίπεδο. Ως έμπνευση». 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ