Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη και μας καλεί σε δημιουργικό διαγωνισμό

Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη και μας καλεί σε δημιουργικό διαγωνισμό

ΔΕΗ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ - ΑΠΟ 22/6 ΕΩΣ 10/9
ΤΕΧΝΕΣ

Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Κάθε στιγμή της ζωής και της καθημερινότητάς μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τις δυνατότητες που αυτό μας προσφέρει, όμως κανείς δε το σκέφτεται, το θεωρούμε δεδομένο. Η συντήρηση των φαγητών μας στο ψυγείο, το φως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η φόρτιση των συσκευών, η λειτουργία της τηλεόρασης, η δροσιά που προσφέρει το aircondition, το ζεστό νερό του θερμοσίφωνου, το wifi, όλα τα αυτονόητα της σύγχρονης ζωής τα οφείλουμε στη ΔΕΗ και το τεράστιο έργο εξηλεκτρισμού που πραγματοποίησε φέρνοντας το ρεύμα σε κάθε σπίτι. Το έργο της ΔΕΗ ξεκίνησε από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλες τις γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αλλάζοντας τη ζωή των κατοίκων και απογειώνοντας την εγχώρια οικονομία.

Αφίσες ασφάλειας στην εργασία
© ΔΕΗ
Διαφημίσεις, έντυπα, ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Διαφημίσεις, έντυπα, ΔΕΗ
© ΔΕΗ

Σήμερα, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής, αλλάζει τις προτεραιότητές της και μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη επιχείρηση που λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι παλιές ρυπογόνες µονάδες κλείνουν και αντικαθίστανται από νέες, «πράσινες» µονάδες ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ήδη στη ζωή µας. Αν και η συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας είναι αναγνωρισμένη, δεν είναι το ίδιο γνωστή και η σχέση της με την Τέχνη. Από την αρχή της λειτουργίας της, έχει παράδοση να αναθέτει σε καλλιτέχνες τη «διακόσμηση» των περιπτέρων της στη ΔΕΘ, αλλά και σε φωτογράφους και σκηνοθέτες την καταγραφή των σημαντικών της έργων, δικτύου, μηχανημάτων και εργαζομένων. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η απόφασή της να στραφεί στο πιο καλλιτεχνικό τμήμα των πολιτών και να τους καλέσει να εμπνευστούν από την ιστορία και την πορεία της για να δημιουργήσουν.

Διαφήμιση, έντυπα ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Διαφήμιση, έντυπα ΔΕΗ
© ΔΕΗ

Κάποτε φώτισε με τα δίκτυά της όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και τις αίθουσες του θεάτρου, τα σκηνικά, τους ηθοποιούς, τις οθόνες των κινηµατογράφων, τις εικαστικές εκθέσεις, τις χορευτικές παραστάσεις, τις προσόψεις των µουσείων, των θεάτρων και των εµβληµατικών κτηρίων και µνηµείων. Σήµερα, έχοντας εκπληρώσει τους αρχικούς καταστατικούς της στόχους, η ΔΕΗ στοχάζεται την ιστορία της και επανεκτιµά το ρόλο της σε σχέση µε τον πολιτισµό και την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει έναν ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας και προσκαλεί καλλιτέχνες κάθε μορφής τέχνης, να εμπνευστούν από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδο.

ΔΕΗ, Αρχειακό υλικό
© ΔΕΗ
Έντυπη διαφήμιση, ΔΕΗ
© ΔΕΗ

Οι καλλιτέχνες θα έχουν πρόσβαση σε αρχειακό και πρωτότυπο υλικό, αλλά και σε παλαιά αντικείμενα (όπου είναι αυτό εφικτό) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία νέων έργων και αντικειμένων τέχνης που θα εµπεριέχουν στη θεµατική ή και στην υλική τους υπόσταση «κοµµάτια» αυτής της ιστορίας. Οι vintage διαφημίσεις της, οι αφίσες που βρίσκουμε ακόμα στο σπίτι της γιαγιάς μας, το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου της, οι ανενεργές εγκαταστάσεις και μηχανήματα που σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, όλα είναι κομμάτια της ιστορίας της και μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση ή βάση για κάτι νέο. Η τέχνη και τα παράγωγά της γίνονται ο πρώτος δίαυλος για τη δημιουργική επαναπροσέγγιση της ΔΕΗ με την κοινωνία των πολιτών.

Οπτικό υλικό ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Λογότυπο ΔΕΗ
© ΔΕΗ

Πρόσκληση σε διαγωνισμό για τη νέα εποχή

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021. Απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία της ΔΕΗ και να συμβάλουν στη νέα της εικόνα και εποχή. Τα έργα που θα επιλεχθούν θα εκτεθούν σε έκθεση τον προσεχή χειμώνα, ενώ πέντε από αυτά θα λάβουν και χρηματικά βραβεία. Η ATHENS VOICE εμπνέεται και δημιουργεί, με αφορμή το διαγωνισμό, ένα εικαστικό εξώφυλλο. 

Το εξώφυλλο του τεύχους 790, εμπνευσμένο από την ιστορία και την κληρονομιά της ΔΕΗ
Το εξώφυλλο του τεύχους 790, εμπνευσμένο από την ιστορία και την κληρονομιά της ΔΕΗ

Η κριτική επιτροπή

Ειδικά για τον αυτό τον διαγωνισμό, έχει συσταθεί επταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ΔΕΗ και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών. Μπορείτε να τη δείτε στο art.dei.gr

Αξιολόγηση έργων

Για την αξιολόγηση των έργων και την ανάδειξη των νικητών, η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει με βάση εικαστικά κριτήρια, ως εξής:

  • Δημιουργικότητα: 25%
  • Πρωτοτυπία: 25% και
  • Έκφραση των αξιών της ΔΕΗ: 50%

Τα εικαστικά κριτήρια αθροιστικά, αποτελούν το 75% της τελικής βαθμολογίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της τελικής βαθμολογίας θα κριθεί ως προς τα κριτήρια της εταιρείας (ευθυγράμμιση με την αισθητική της εταιρείας και brandsafety).

Διαδικασία:

Η Επιτροπή θα δεχθεί αρχικά προτάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (jpg, png, pdf και url σε περίπτωση video υλικού).

Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, οι καλλιτέχνες που επελέγησαν θα ενημερωθούν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας –στις περιπτώσεις που χρειάζεται– ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ΔΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ΔΕΗ.

Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή τους και βράβευση των πέντε πρώτων.

Νικητές και Βραβεία

Με το τέλος του διαγωνισμού θα επιλεγούν έργα από την κριτική επιτροπή τα οποία θα εκτεθούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2021-2022 (πληροφορίες για την έκθεση θα δοθούν στους καλλιτέχνες κατά τη διαδικασία της ανακοίνωσης των νικητών).

Από το σύνολο των έργων που θα κατατεθούν θα αναδειχθούν πέντε νικητές οι οποίοι θα κερδίσουν συνολικά το ποσό των 20.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 1ο βραβείο: 8.000 ευρώ
  • 2ο βραβείο: 5.000 ευρώ
  • 3ο βραβείο: 3.000 ευρώ
  • 4ο βραβείο: 2.000 ευρώ
  • 5ο βραβείο: 2.000 ευρώ

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό αλλά και για την υποβολή της συμμετοχής σας μπείτε ΕΔΩ.


 

Ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις 

Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Τσαγκρής, Πτολεμαΐδα
© ΔΕΗ

Ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις 

Ιστορικές Εγκαταστάσεις ΑΗΣ Φαλήρου
© ΔΕΗ
Ιστορικές Εγκαταστάσεις ΑΗΣ Φαλήρου
© ΔΕΗ

Φωτογραφίες αρχείου ΔΕΗ 

Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Φωτογραφικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ

Έργα Τέχνης από μοναδικούς καλλιτέχνες

Δημήτρης Μεγαλίδης (1908 - 1979), Μετά τον μόχθο (1958), Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906 - 1966), Εσωτερικό του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι
Συλλογή Έργων Τέχνης © ΔΕΗ
Ο Σπύρος Βασιλείου (1902 ή 1903 - 1985) σε στιγμές δημιουργίας στο περίπτερο της ΔΕΗ το 1965, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Σπύρος Βασιλείου (1902 ή 1903 -1985), Σύνθεση με καράβι, ΔΕΘ 1965, Περίπτερο ΔΕΗ, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ
© Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ
Σπύρος Βασιλείου, (1902 ή 1903 - 1985). Εφαρμόζοντας τον ηλεκτρισμό στη ζωγραφική, ΔΕΘ 1967 Περίπτερο ΔΕΗ, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ
© ΔΕΗ
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5