Θεματα

Ο Σταμάτης Κριμιζής στους 102.5 για το «ναι» που είπε στην Ελλάδα

Ο διάσημος Διαστημικός Επιστήμονας μίλησε στο Athens Voice Radio 102.5 και στον Μάκη Προβατά

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
krimizis.jpg

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για την αποδοχή από τον Σταμάτη Κριμιζή της θέσης του άμισθου Συμβούλου, ο διάσημος Διαστημικός Επιστήμονας μίλησε στο Athens Voice Radio 102.5 και στον Μάκη Προβατά.

Καλημέρα σας κύριε Κριμιζή.
«Καλημέρα σας κύριε Προβατά. Βρίσκομαι σε ένα Συνέδριο Διαστημικής στην Καλαμάτα, και συζητάμε για τους πλανήτες».

Το πρώτο που μου έρχεται να σας πω δεν είναι «συγχαρητήρια», αλλά «ευχαριστούμε πάρα πολύ που για άλλη μία φορά είπατε “ναι” στην Ελλάδα». Δεχτήκατε να συμμετέχετε σε μία προσπάθεια στην οποία, προφανώς, είστε ο πλέον ειδικός.  
«Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, απλώς εγώ κάνω αυτό που είμαι σίγουρος ότι θα έκαναν και άλλοι Έλληνες, να προσφέρω οποιεσδήποτε υπηρεσίες μπορώ στην πατρίδα μας. Και να το κάνω επί τη βάσει της πρακτικής που γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή να υπάρχει ένα όραμα, μια βούληση, αυτό να γίνεται ένα τελικό σχέδιο, με προγραμματισμό και τελική υλοποίηση. Με αυτή τη σειρά και όχι αυθαίρετα. Δηλαδή ό,τι μας συμβεί να τρέχουμε χωρίς κάποια προετοιμασία, χωρίς στρατηγικό σχέδιο, χωρίς πολιτική. Και νομίζω πως βλέπουμε ήδη στον τρόπο με τον οποίο ο κος. Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα ότι, προφανώς και το Διαστημικό κομμάτι του Ελληνικού Κράτους, πρέπει να λειτουργήσει με λογική, προγραμματισμό και με σωστή προετοιμασία και υλοποίηση. Και αυτό θα προσπαθήσουμε».

Είμαστε στα σπάργανα, είμαστε σε ένα στάδιο σχετικά καλό που πρέπει να προχωρήσει, σε τι στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε αυτό το κομμάτι;  
«Έχουμε πρωτοβουλίες και συνεργασίες που προέρχονται από διάφορα Ιδρύματα, αλλά όχι με τρόπο συντονισμένο, με όραμα και με πρόγραμμα. Αυτό, βέβαια, ήταν το ζητούμενο, πριν ακόμη συζητηθεί η σύσταση ενός Διαστημικού Οργανισμού στην Ελλάδα. Και, κατά την δική μου γνώμη, από ό,τι έχει γίνει γνωστό δημοσίως, δεν έχω δει να έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά. Έχουμε κάνει βέβαια αυτά που λέγονται  ‘Memorandum of Understanding’ (Μνημόνια Συνεννόησης), αλλά για να γίνει μία συνεργασία χρειάζεται προγραμματισμός, χρειάζεται αξιολόγηση των δυνατοτήτων, χρειάζεται η χρηματοδότηση, και τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να τη φέρουν εις πέρας. Δεν μπορεί κανείς να κάνει συμφωνίες και να υπογράφει μνημόνια δίχως αντίκρισμα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Σε όλα αυτά που μας περιγράφετε τόση ώρα, γίνεται όλο και πιο φανερή η χρησιμότητα της δικής σας παρουσίας. Ήταν πραγματικά σοφή, ίσως και αναπόφευκτη, η κίνηση του υπουργού κ. Πιερρακάκη να καλέσει εσάς. Στην ουσία κάτι τέτοιο δεν κάνετε όλα αυτά τα χρόνια και στα διάφορα προγράμματα τηςNASA;    
«Βέβαια. Αυτή είναι η πρακτική και η τακτική μίας ολόκληρης σταδιοδρομίας. Όλο το Διαστημικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί. Λέμε για το Διαστημικό πρόγραμμα, αλλά οι υπηρεσίες του κάθε κράτους στον κόσμο που έχει μία κανονική πολιτική και κανονικότητα στη λειτουργία του, έχουν πάντοτε το όραμα τον  προγραμματισμό, την χρηματοδότηση, την υλοποίηση, και μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό είναι βασικό για ο,τιδήποτε κάνει ένα Κράτος. Ιδιαίτερα είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο στο Διαστημικό πρόγραμμα που τα αποτελέσματά  μπορεί να είναι επαναστατικά από μία τεχνολογική άποψη γνώσης , αλλά και καταστρεπτικά. Αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προοδεύσουμε στη χώρα μας». 

Κύριε Κριμιζή σας ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που είπατε «ναι» στην Ελλάδα.
«Να είστε καλά, εγώ ευχαριστώ».

Ο Σταμάτης Κριμιζής στους 102.5 για το «ναι» που είπε στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ