Αρχειο

Ποδόσφαιρο: παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος;

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Γεωργία Κούκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ποδόσφαιρο και ο τρόπος που διεισδύει στην κοινωνία (κυρίως μέσω των οπαδών) είναι το θέμα της επόμενης συζήτησης στη σειρά «Λέξεις και σκέψεις» και στον κύκλο “The fair side” (η αθέατη όψη).

Ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, αθλητικός συντάκτης θα είναι ο συντονιστής της συζήτησης, ενώ θα δώσει μια επιπλέον διάσταση για το ποδόσφαιρο, αυτή της εμπορευματοποίησης. Το ποδόσφαιρο είναι πλέον μια επιχείρηση, «αυτό που βλέπουμε είναι το θέαμα, αυτό που πουλιέται, παιχνίδι είναι όταν παίζουμε με τους φίλους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον όμως, θα αναλύσει αν και κατά πόσο η επιχειρηματική πλευρά του ποδοσφαίρου αλλοιώνει το άθλημα.

Το θέμα που θα ταράξει τα νερά είναι ο ρόλος του «ανδρισμού» στην οπαδική ταυτότητα και η σημασία της ταυτότητας αυτής για την σεξιστική συμπεριφορά γενικότερα. Η ανάλυση του θέματος αυτού, θα γίνει από τον κ. Κώστα Γιαννακόπουλο (Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Μπορεί τα τελευταία χρόνια γυναίκες να πηγαίνουν στο γήπεδο ή να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το πρόβλημα όμως παραμένει σεξιστικό ιδιαίτερα με ότι έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία. Ούτε οι οπαδοί ούτε οι ομάδες είναι έτοιμοι να τη δεχτούν. Στο ποδόσφαιρο «καταδικάζεται κυρίως η θηλυπρέπεια» δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής στο Sport-fm. Στον αθλητισμό επικρατούν πολλά στερεότυπα. Σε παλαιότερη δήλωση του ο τερματοφύλακα Anders Lindegaard, είχε παραδεχτεί ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται ακόμα ταμπού στον αθλητισμό και είχε αναφέρει ότι «ο κόσμος του ποδοσφαίρου χρειάζεται έναν γκέι ήρωα».

Πολλά είναι και τα παραδείγματα εθνικιστικού χαρακτήρα. Σε αυτό το ζήτημα θα εστιάσει η κα Χριστίνα Κουλούρη ( Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου). «Παραδοσιακοί “εχθροί’ ξαναζούν μέσα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα την αντιπαλότητά τους. Χώρες “αδύναμες”, όπως η Αργεντινή ή η Γκάνα, ανακτούν εθνικό γόητρο μέσα στο γήπεδο και βιώνουν το γκολ ως πράξη εθνικής αξιοπρέπειας» είχε γράψει η καθηγήτρια σε παλαιότερο άρθρο (TO ΒΗΜΑ).

Η ταυτότητα των οπαδών

Στις πολιτικές ταυτότητες των οπαδών στο ποδόσφαιρο, θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Ζαϊμάκης ( Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης). Τον τρόπο που η ιδιότητα του οπαδού ρυθμίζει την ιδιωτική ζωή του , θα αναλύσει ο κ. Παντελής Κυπριανός ( Καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών). Οι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές που δημιουργούνται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα έχουν ως απόρροια την γέννηση του «μίσους» στον αθλητισμό. Για το μίσος θα μιλήσει ο κ. Γεράσιμος Στεφανάτος ( Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrième Groupe )

Τι είναι λοιπόν το ποδόσφαιρο; Είναι ένα παιχνίδι που λειτουργεί απλώς για ψυχαγωγικούς λόγους; Μήπως η λαϊκότητα του αθλήματος, η μαζικότητα, το πάθος, η αφοσίωση και ο φανατισμός των οπαδών συγκροτούν μία σύγχρονη θρησκεία με ναούς τα γήπεδα; Τι συγκροτεί την ταυτότητα του οπαδού;

Ποιες πολιτικές στάσεις ή συμπεριφορές καλλιεργούνται μέσω του αθλητισμού, και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου; Οι απαντήσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Λεωφ. Συγγρού 107, 210 9005.800

Τετάρτη 5/12, 19:00, Μικρή Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη,