Αρχειο

Δωρεάν εργαστήρια για νέους ηθοποιούς στο Bios

Τι είναι το τέλος του κόσμου για εσάς;

Δήμητρα Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άλλο ένα σεμινάριο για τους υπεράριθμους ηθοποιούς που κατακλύζουν έναν ήδη κορεσμένο χώρο; Όχι ακριβώς. Κατ’ αρχάς λόγω θέματος- βλ. το μύθο του αρχαίου μεξικάνικου πολιτισμού των Maya για το επερχόμενο τέλος του κόσμου στις 21/12/2012 και το ερώτημα «τι είναι το τέλος του κόσμου για εσάς;»

Έπειτα, η προέλευση του προγράμματος. Ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι: ‘Mybe Project: Myths and beliefs about the beginning and the end of the world. And beyond’. Αυτό ήταν το θέμα της ελληνικής συμμετοχής που μεταξύ άλλων 58 συμμετοχών από όλη την Ευρώπη, απέσπασε την έγκριση και συγχρηματοδοτήση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Culture 2007-2013/συνεργασίες με τρίτες χώρες», γνωστού στο ελληνικό κοινό από διεθνείς θεατρικές παραγωγές όπως το Bridge Project του Sam Mendes.

n

Στην ουσία το ‘MYBE Project’ είναι το πρώτο πολιτιστικό εγχείρημα όπου ελληνική εταιρεία – μια σύμπραξη του καλλιτεχνικού οργανισμού Dryhoney και της θεατρικής ομάδας So7 - ηγείται και συντονίζει καλλιτεχνικές, επιστημονικές και δημιουργικές ομάδες από 5 διαφορετικές χώρες- συνεργασία με το ‘Cezario Grupl’ από την Λιθουανία, το «Θέατρο Δέντρο» από την Κύπρο, το ‘Temple Theater’ από τη Μεγάλη Βρετανία, το χώρο αστικού πολιτισμού Bios από την Ελλάδα και το Universidad Veracruzana και την Compania Teatro Titular από το Μεξικό.

Καλλιτέχνες από τις 5 αυτές χώρες θα ζήσουν μαζί και θα δημιουργήσουν τρεις μοναδικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σε Ελλάδα, Λίθουανία και Μεξικό καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2012 και 2013. Πίσω, στα μαθήματα που έχουν ήδη ξεκινήσει στο Bios από καταξιωμένους καλλιτέχνες (Κώστας Φιλίππογλου, Φρόσω Κορρού, Paul O’Mahony, Δανάη Δάσκα, Σοφία Πάσχου, Σπύρος Τουλιάτος) έχουν ως αντικείμενο τους το σωματικό θέατρο, την κίνηση του ηθοποιού, νέες θεατρικές φόρμες, τάι τσι και δημιουργική γραφή.

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αρκεί να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στο 210-3425335.

n


Δείτε το πρόγραμμα που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες:

«Η κίνηση του ηθοποιού» με τη Φρόσω Κόρου 9& 10/6, 4ωρες συναντήσεις (12:00 – 16:00)

Μέσα από τεχνικές του ευρωπαϊκού σύγχρονου θεάτρου προσεγγίζεται η σημασία του σώματος στην ερμηνεία του ηθοποιού και εξασκείται αυτό στην εξερεύνηση και τελειοποίηση των εκφραστικών του μέσων. Oι μαθητές καλούνται να αναλάβουν θέση σκηνοθέτη, ερμηνευτή, μουσικού επιμελητή, σκηνογράφου και ενδυματολόγου.

Γνωριμία με το σωματικό – δημιουργικό θέατρο με τον Κώστα Φιλίππογλου 16 & 17/6 – 5ωρες συναντήσεις (12:00 – 17:00)

Το υποκριτικό σώμα και η «φωνή» του. Το συγκεκριμένο workshop που στηρίζεται στη διαίσθηση, στον αυθορμητισμό, στην αυτενέργεια και α εστιάσει στις τεχνικές που αξιοποιεί η πιο διάσημη ίσως στο κόσμο ομάδα «σωματικού θεάτρου», η Théâtre de Complicité, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές. Το σεμινάριο είναι σαφώς βιωματικό, αφού όλα τα μέλη του γκρουπ θα περάσουν τη διαδικασία των αυτοσχεδιασμών και της δημιουργίας, μέσα από θεατρικές ασκήσεις και διδασκαλία συγκεκριμένων μεθόδων της Complicité, κάτω από τον θεματικό άξονα του τέλους του κόσμου. Η’ του τέλους του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

Πλατφόρμα - Platform με τη Σοφία Πάσχου 18 & 19– 5ωρες συναντήσεις (12:00 – 17:00)

Η «πλατφόρμα» είναι μια τεχνική στο θέατρο η οποία χρησιμοποιεί για σκηνικό χώρο υπερυψωμένες εξέδρες περιορισμένου μεγέθους. Έχουν ύψος 10cm και μπορεί να ποικίλουν σε εμβαδόν, αλλά όλες εξυπηρετούν την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρώμενου από το πάτωμα. Αυτό δημιουργεί «νησίδες» πάνω στις οποίες οι ερμηνευτές πρέπει να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. Η ομορφιά αυτής της τεχνικής είναι ότι μετατρέπει τη δυσκολία σε προσόν αφού ο περιορισμός του σκηνικού χώρου εμπνέει δημιουργικότητα. Οι ηθοποιοί καλούνται με τα σώματα και τις φωνές τους να δημιουργήσουν εικόνες, ρυθμούς, τοπία, ηχητικά τοπία, χαρακτήρες, σενάρια... ολόκληρους κόσμους.

«Όνειρο Θερινής Νυκτός» International με τον Paul O’Mahony 20/6– 5ωρη συνάντηση (12:00 – 17:00)

Το συγκεκριμένο workshop εξερευνά νέους τρόπους έκφρασης και τρόπους συνύπαρξης διαφορετικών γλωσσών στη σκηνή. Χρησιμοποιώντας ως όχημα τον Shakespeare και το «Όνειρο Θερινής Νυκτός», μια ομάδα ηθοποιών θα αυτοσχεδιάσουν και θα δημιουργήσουν, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κείμενο του συγγραφέα από ένα διαφορετικό πρίσμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα, τρόπους έκφρασης, κουλτούρα, γλώσσες.

Tai Chi με τον Σπύρο Τουλιάτο 23 & 24/6 – 4ωρες συναντήσεις (10:00 – 14:00)

Η αρχαία κινέζικη τέχνη επιδρά θετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Έχει χαρακτηριστεί ως αργός ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση, πάλη σκιών, ολιστική θεραπευτική άσκηση, ήπια πολεμική τέχνη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιους θέλουν μέσα από την τέχνη του Tai Chi να αναπτύξουν τη ροή της εσωτερικής ενέργειας, να διευρύνουν την αναπνοή τους και να το χρησιμοποιήσουν ως κινησιολογικό μέσο στο θέατρο.

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.