- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Klikos The Pasta Bar: Το street pasta που ξεκίνησε από την Ελευσίνα για να κατακτήσει τις γειτονίες της Αθήνας
Η γεύση που έφερε την Ιταλία στον πεζόδρομο

Klikos The Pasta Bar: Η φρέσκια πλευρά της ιταλικής γεύσης στις γειτονιές της Αθήνας
Ξεκίνησαν από έναν πεζόδρομο της Ελευσίνας για να κερδίσουν τις καρδιές των Αθηναίων που αναζητούν αυθεντική, «καθημερινή» γεύση ιταλικής πάστας. Τα τρία καταστήματα του Klikos The Pasta Bar (Ελευσίνα, Αχαρνές, Πετρούπολη) φέρνουν τη νοστιμάδα της ιταλικής παράδοσης στην καθημερινότητά μας. Με γεύσεις που βασίζονται στην απλότητα και την ποιότητα, το Klikos δεν είναι απλώς ένα ακόμη pasta bar – είναι μια εμπειρία.
Μιλήσαμε τον Στέφανο Κατσαβρία και τον Θοδωρή Παπαδόπουλο, τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την επιτυχία του Klikos, και μάθαμε περισσότερα για τη φιλοσοφία, το όραμα και από που προκύπτει η αγάπη του κόσμου για την εκλεκτή pasta τους.

— Πώς επηρέασαν οι προσωπικές σας εμπειρίες και πορεία στη δημιουργία του Klikos;
Η δημιουργία του Klikos ήταν αποτέλεσμα των προσωπικών μας εμπειριών, της αγάπης μας για τη φρέσκια πάστα και της επιθυμίας μας να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό στον τόπο που μεγαλώσαμε. Όταν ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα στην Ελευσίνα, η έμπνευσή μας προήλθε από την πεζοδρομημένη οδό, που είχε ανάγκη από ζωή και δημιουργικότητα. Θέλαμε να δώσουμε στην περιοχή έναν νέο λόγο να ανθίσει και να γίνει σημείο αναφοράς.
Με την ιδέα του Klikos, οραματιστήκαμε κάτι που δεν θα περιοριζόταν μόνο στην Ελευσίνα αλλά θα μπορούσε να ταξιδέψει και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας – και γιατί όχι, ακόμη παραπέρα. Θέλαμε να φέρουμε μια φρέσκια και καινοτόμα πρόταση που να συνδυάζει παράδοση, ποιότητα και δημιουργικότητα, ξεκινώντας από έναν χώρο με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία.
— Υπάρχει κάποια φιλοσοφία ή ιστορία πίσω από τις γεύσεις που επιλέγετε;
Η φιλοσοφία πίσω από τις γεύσεις που επιλέγουμε βασίζεται στην αγάπη μας για τις ίδιες τις γεύσεις, αλλά και στην ανταπόκριση του κόσμου. Έχουμε καταλήξει στις επιλογές μας μέσα από έρευνα, ακούγοντας τι θέλουν και τι ζητούν οι πελάτες μας.
Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει ένα μενού που καλύπτει κάθε γευστική προτίμηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα, με την επιλογή των extra υλικών, να δημιουργήσει τη δική του, ακριβώς αγαπημένη πάστα.
— Το Klikos συνδυάζει το «street» με το «refined», όπως αναφέρετε στο tagline του μαγαζιού. Το χαρακτηρίζετε, επιπλέον, ως μια «φρέσκια» και «καθημερινή» εμπειρία ζυμαρικών. Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά;
Στόχος μας στο Klikos είναι να προσφέρουμε ένα εύκολο, καθημερινό γεύμα που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά που θα έβρισκε κανείς σε ένα καλό εστιατόριο ιταλικής κουζίνας. Έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο με street αισθητική, ο οποίος φιλοξενεί γεύσεις που δεν υστερούν σε ποιότητα και γευστική εμπειρία.
Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας καθημερινά, προσφέροντας επιλογές που μπορούν να απολαύσουν όλες οι ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της κουζίνας. Το Klikos συνδυάζει το ανεπιτήδευτο με το εκλεπτυσμένο, κάνοντάς το μια μοναδική εμπειρία ζυμαρικών που ταιριάζει στον καθένα.

— Πολλοί έχουν ταυτίσει το street pasta με γνωστές αλυσίδες που διαθέτουν πολλά λεφτά για διαφήμιση και προβολή. Τι προσφέρει το Klikos που το κάνει να ξεχωρίζει, μπορώντας να βρει το δικό του χώρο στην αγορά;
Το Klikos παραμένει μια μικρή αλυσίδα που ξεκίνησε από ένα και μόνο κατάστημα, βασισμένο στην αγάπη μας για τη φρέσκια πάστα και τις ιδιαίτερες σάλτσες. Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι ότι κάθε κατάστημά μας λειτουργεί σαν να είναι η κουζίνα του σπιτιού σας.
Εδώ θα βρείτε καλομαγειρεμένες πάστες, φτιαγμένες με υλικά υψηλής ποιότητας, που αποπνέουν φροντίδα και γεύση. Αυτός ο συνδυασμός είναι που μας διαφοροποιεί από τις μεγαλύτερες αλυσίδες και μας δίνει ένα πλεονέκτημα. Η αγάπη του κόσμου για την ποιότητα και τη γεύση είναι η δύναμή μας και το μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο.
— Ποιο πιάτο από το μενού σας θεωρείτε ότι εκπροσωπεί καλύτερα την ταυτότητά σας και γιατί;
Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μία από τις πάστες μας, αλλά σίγουρα οι πάστες με λιγότερα υλικά είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, γιατί εκεί ο σεφ μας μπορεί να δείξει τον καλύτερό του εαυτό και να αποδείξει ότι μια πάστα μπορεί να έχει τέλεια γεύση βασισμένη σε πολύ λίγα υλικά. Αυτό είναι, άλλωστε, το πιο δύσκολο, γιατί δεν χρειάζεσαι πολλά για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα. Αυτές οι μακαρονάδες αντιπροσωπεύουν καλύτερα την ταυτότητά μας, καθώς δείχνουν τη φιλοσοφία μας για απλότητα και ποιότητα.
— Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στο ξεκίνημά σας, και πώς ξεπεράσατε αυτές τις προκλήσεις; Ποιοι σας βοήθησαν στο ξεκίνημά σας;
Στο ξεκίνημά μας, το πιο δύσκολο ήταν να πείσουμε τον κόσμο να πιστέψει σε εμάς, να επενδύσουμε τα χρήματά μας σε κάτι που ήδη πιστεύαμε, αλλά δεν ξέραμε αν οι άνθρωποι θα το πίστευαν από την αρχή. Παρ’ όλα αυτά, λάβαμε μεγάλη στήριξη από τις οικογένειές μας και από τον κόσμο της Ελευσίνας. Από την αρχή, όλοι μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν, αλλά δεν θα είχαμε καταφέρει να ξεκινήσουμε χωρίς την υποστήριξη του οργανισμού The People’s Trust. Τους ευχαριστούμε θερμά και πάντα προσπαθούμε να δείχνουμε την εκτίμησή μας σε εκείνους που πίστεψαν σε εμάς και μας στηρίζουν ακόμη.

— Το Klikos Pasta Bar ξεκίνησε στην Ελευσίνα και πλέον έχει επεκταθεί σε άλλες δύο περιοχές. Πώς διαχειριστήκατε την επέκταση σε Αχαρνές και Πετρούπολη, διατηρώντας την ποιότητα και την εμπειρία που προσφέρετε;
Η επέκταση πέρα από την Ελευσίνα ήταν κάτι που πάντα επιθυμούσαμε, αλλά ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος, που ερχόταν από άλλες περιοχές, μας το ζητούσε. Ανοίξαμε το κατάστημα σε νέες περιοχές, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση του προσωπικού, με τη βοήθεια των ανθρώπων που εργάζονταν στην κουζίνα της Ελευσίνας. Η σωστή εκπαίδευση και η διατήρηση της ποιότητας ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιλέξαμε τα ίδια ποιοτικά υλικά και προσέξαμε να δημιουργήσουμε την ίδια ατμόσφαιρα που αγαπήθηκε στον πρώτο μας χώρο στην Ελευσίνα.
— Τι θα θέλατε να πετύχει το Klikos τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν πλάνα για περαιτέρω επέκταση ή γευστική διαφοροποίηση;
Θα θέλαμε σίγουρα να δούμε το Klikos σε νέες περιοχές, αλλά ο στόχος μας είναι πάντα να βελτιώνουμε τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα με προσθήκες, όπως τα γλυκά που προστέθηκαν στο μενού ή τα κοκτέιλ που προσθέτουμε κάθε καλοκαίρι. Έχουμε πολλές νέες ιδέες που υλοποιούνται σταδιακά. Παίρνουμε κάθε βήμα με προσοχή για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά μας και για το πώς θα το υποδεχτούν οι πελάτες, αν θα το αγκαλιάσουν και αν θα τους ικανοποιήσει.
— Υπάρχει κάποια στιγμή από την καθημερινή σας αλληλεπίδραση με τους πελάτες που σας έχει μείνει αξέχαστη;
Πολύ συχνά οι περαστικοί σταματούν, λένε με θαυμασμό «αχ, τι ωραίο» και βγάζουν φωτογραφίες το μαγαζί ενώ ταυτόχρονα κάνουν πολλά σχόλια για το πόσο γευστικά είναι τα πιάτα μας. Μας συγκρίνουν ακόμη και με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και μας λένε πως δεν έχουν δοκιμάσει παρόμοιες γεύσεις. Αυτές οι αντιδράσεις είναι πραγματικά αξέχαστες και μας γεμίζουν υπερηφάνεια για αυτό που προσφέρουμε.

— Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αντλείτε από τη δουλειά σας;
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά μας είναι κάθε θετική κριτική. Είτε πρόκειται για ένα χαμόγελο, είτε για μια γραπτή ή προφορική κριτική, κάθε φορά που κάνουμε κάποιον ευτυχισμένο με το να δοκιμάσει μία από τις συνταγές μας, η ικανοποίησή μας είναι τεράστια.
— Υπάρχουν δεκάδες ταινίες όπου τα ζυμαρικά… πρωταγωνιστούν. Υπάρχει κάποια σκηνή που σας αρέσει περισσότερο και θα θέλατε να φτιάξετε εσείς την pasta;
Στην ταινία του Garfield, όπου ο Garfield και η παρέα του φτιάχνουν λαζάνια. Με έναν διασκεδαστικό τρόπο ετοιμάζουν ένα γεύμα που τους ικανοποιεί απόλυτα το αποτέλεσμα και τους ενθουσιάζει το ότι το ετοίμασαν οι ίδιοι. Εκεί, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε την ομάδα μας να κάνει κάτι παρόμοιο, δημιουργώντας τις μακαρονάδες μας με την ίδια χαρά και ενθουσιασμό, και φυσικά να τις απολαμβάνουμε εξίσου.
→ Το «Klikos The Pasta Bar» έχει υποστηριχθεί από το The People’s Trust του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει αρωγές έως €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ωφελούμενούς του. Ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω βιώσιμων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.