- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
HELIOS: 5 χρόνια υποστήριξης της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα
Πάνω από 47.000 πρόσφυγες εγγράφηκαν στο πρόγραμμα HELIOS τα τελευταία 5 χρόνια
Το HELIOS είναι το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων
Οι πρόσφυγες που φτάνουν σε μια νέα χώρα χρειάζονται χρόνο για να μάθουν τη γλώσσα, να βρουν δουλειά και να ξεκινήσουν να ζουν αυτόνομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε διάφορες προκλήσεις όπως η δυσκολία στην επικοινωνία, η έλλειψη εισοδήματος, ο κίνδυνος αστεγίας, η έλλειψη υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου και οι δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Επομένως, η υποστήριξη της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι ζωτικής σημασίας.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ελλάδα έχουν ανάγκη να εντάξουν νέο εργατικό δυναμικό για να ανταποκριθούν σε ελλείψεις στην αγορά εργασίας, που καταγράφονται σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους.
Η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή τόσο των προσφύγων όσο και της κοινότητας υποδοχής, και πρέπει να υποστηρίζεται μέσα από τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και την συνεργασία της κοινωνίας σε όλα τα στάδια, από την υποδοχή έως την πλήρη ένταξη.
Το HELIOS είναι το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, που από το 2019, στηρίζει και βοηθά τους πρόσφυγες σε όλα τα στάδια της διαδικασία ένταξής. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους εταίρους υλοποίησης του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.
Το HELIOS βοηθά τους πρόσφυγες στους τομείς: διαμονής και ανεξάρτητης διαβίωσης; εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει ενότητες προς την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, την επαγγελματική ετοιμότητα και τις δεξιότητες ζωής; υποστήριξης της απασχολησιμότητας και της επαγγελματικής ετοιμότητας; και κοινωνικής ένταξης, μέσω δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία ευκαιριών αλληλεπίδρασής μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος και των τοπικών κοινωνιών.
Πάνω από 47.000 πρόσφυγες εγγράφηκαν στο πρόγραμμα HELIOS τα τελευταία 5 χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς επωφελήθηκαν από την επιδότηση ενοικίου του προγράμματος, 10.500 παρακολούθησαν τα μαθήματα ελληνικών και πολιτισμικού προσανατολισμού, ενώ πολλοί συμμετείχαν στις 70 εκδηλώσεις απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότηταςκαι στις 360 κοινωνικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις που διεξάχθηκαν σε 32 δήμους στην Ελλάδα.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Gianluca Rocco, Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδος, «Υπάρχουν πολλές καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που μαθαίνουν τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και θέλουν και μπορούν να είναι παραγωγικοί. Όλοι τους είναι άνθρωποι που μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, εάν η ένταξή τους στην κοινότητα γίνει ομαλά».
Τα οφέλη μιας επιτυχημένης ένταξης είναι δεδομένα, αφού οι πρόσφυγες, από τη στιγμή που ενταχθούν, συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας.
Συμβάλλουν ως εργαζόμενοι, όντας ιδιαίτερα προσαρμοστικοί, ανθεκτικοί και πρόθυμοι να εργαστούν σε θέσεις εργασίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι πρόσφυγες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητασε τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργατικού δυναμικού - όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και η φροντίδα ηλικιωμένων;
Ταυτόχρονα είναι και φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι μέσω των φόρων που καταβάλλουν, συμμετέχουν στα κρατικά έσοδα, που επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συντάξεων, κρατικών υποδομών και άλλων κοινωνικών παροχών.
Οι πρόσφυγες λειτουργούν και ως καταναλωτές, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα αρχικά επιδόματα που λαμβάνουν κατά την άφιξή τους, επιστρέφονται στην τοπική οικονομία μέσω των αγορών τους σε αγαθά και υπηρεσίες. Ο διάλογος και η αλληλεπίδραση των κοινοτήτων μέσω δραστηριοτήτων ένταξης, ενισχύουν τη δημιουργία ενός πιο δεκτικού περιβάλλοντος – απαραίτητο για την αξιοποίηση της παρουσίας ποικίλων πολιτισμών, γλωσσών, γνώσεων και δεξιοτήτων προς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
"Διαβάστε το έντυπο "Πρόγραμμα HELIOS - η αναγκαιότητα και τα οφέλη της ένταξης"
Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Philip Legrain, «η επένδυση ενός ευρώ στην υποδοχή των προσφύγων μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε 5 χρόνια», ενώ το πιθανό κόστος μιας αποτυχημένης διαδικασίας ένταξης, που συνδέεται με την περιθωριοποίηση, την ανεργία, την αστεγία, την εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό - θα ήταν μεγάλο.
Αναδιάρθρωση στην δομή του προγράμματος HELIOS αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο, αφού το πρόγραμμα προβλέπεται να μεταβεί σε χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ΕΚΤ+ (ΕΣΠΑ). Η διατήρηση αυτού του υψηλού επιπέδου υποστήριξης της ένταξης για τα επόμενα χρόνια είναι ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΔΟΜ.
Ακολουθήστε τον ΔΟΜ στο Facebook, στο Instagram και στο youtube για περισσότερη πληροφόρηση