Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κipseli Architects: Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό αφήγημα να μιλήσει στους ανθρώπους;
Κipseli Architects: Το αρχιτεκτονικό γραφείο με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Κίρκη Mαριολοπούλου
«Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργικότητα: αυτό είναι κάτι που έχει παρεξηγηθεί. Η μορφή και η λειτουργικότητα πρέπει να είναι ένα, ενωμένες σε μια πνευματική ένωση» είχε πει κάποτε ο Frank Lloyd Wright, ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα με καταγωγή από την Αμερική και είναι κάτι που ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον έχουν αυξήσει την επιθυμία για ποιοτικότερο τρόπο ζωής σε ασφαλείς και εύχρηστους χώρους διαβίωσης ενώ οδηγούν στη δημιουργία κατοικιών που ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες μας για υψηλή αισθητική και ωραίο design. Τα δυο τελευταία μάλιστα που επηρεάζουν τα συναισθήματά και την ψυχολογία μας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο σε ένα οίκημα. Γι αυτό στους Κipseli Architects λειτουργικότητα και αισθητική «ενώνουν» τις δυνάμεις τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κάθε έργο είναι μια νέα πρόκληση για εκείνους, μια ιδιαίτερη ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. Κάθε έργο είναι διαφορετικό και εξατομικευμένο, όπως διαφορετικός είναι ο τόπος, ο χρόνος, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Οι Κipseli Architects ως μια γνωστή και βραβευμένη δημιουργική αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2014 με επικεφαλή την αρχιτέκτονα Κίρκη Mαριολοπούλου προσφέρει μέχρι σήμερα στον καθένα αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη.
Για την Κίρκη Mαριολοπούλου η αρχιτεκτονική υπήρξε ανέκαθεν ένας τρόπος έκφρασης τόσο της τέχνης όσο και της επιστήμης κι αυτό φαίνεται μέσα από κάθε αρχιτεκτονικό της αφήγημα. Είναι μια πράξη προσφοράς σε κάθε άτομο σε ατομικό επίπεδο και μια συμβολή στον πολιτισμό σε συλλογικό επίπεδο.
Η λέξη «Κυψέλη» έχει σημαντική θέση στην φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού της γραφείου πέρα από το ότι πρόκειται και για το ίδιο το όνομα του. Οι Κιpseli Architects στοχεύουν να μεταμορφώσουν τον αστικό χώρο μέσα από μια μοναδική δομή συνεργασίας, επικεντρωμένη στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα σε αυτό. Mε λίγα λόγια εστιάζουν στην αξία της μοναδικότητας κάθε ιδέας, συνδέοντας την αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό με άλλες μορφές τέχνης. Παράλληλα, η προσέγγισή τους στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό είναι εννοιολογική- θέλουν κάθε έργο να αντικατοπτρίζει μια ιδέα που πηγάζει από φιλοσοφικές αρχές και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Γι' αυτό κι έχουν ως στόχο ένα διαχρονικό αλλά σύγχρονο σχεδιασμό που δεν εξυπηρετεί πρακτικά, μια οριζόντια φορμαλιστική αισθητική αλλά τη δημιουργία αφηγηματικών κτιρίων, τα οποία θα διηγούνται ιστορίες διαφορετικών τόπων και ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι άλλωστε είμαστε διαφορετικοί όπως και τα οικήματα που σχεδιάζονται, και αυτή είναι η μαγεία!
Για να το πετύχουν όμως, όλο αυτό, ανέπτυξαν μια πολυεπίπεδη χωρική γλώσσα, η οποία οδηγεί σε μια νέα, πιο εύπλαστη αρχιτεκτονική προσέγγιση που σέβεται τις αξίες του πολιτισμού και σχετίζεται με τις τρέχουσες ανάγκες προσφέροντας προοπτικές για μελλοντική χρήση και προσαρμογή. Δημιουργούν έτσι, εντυπωσιακά οικήματα-ορόσημα στους πιο εμβληματικούς και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, στο επίκεντρο της αθηναϊκής πολιτιστικής ζωής, αλλά και όχι μόνο.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατοικία στο Κεφαλάρι που σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να εκπληρώσει το όνειρο του ιδιοκτήτη της. Το όνειρο για ένα σπίτι που θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα θα ικανοποιεί και τις πιο βαθιές του επιθυμίες, εκείνες που πηγάζουν μέσα από το υποσυνείδητο του. Από τη μια η αγάπη του για το παλιό, το κλασικό, τις αντίκες και από την άλλη τη γοητεία που ασκεί το σύγχρονο, οι απλές γεωμετρικές φόρμες, η αίσθηση της καθαρότητας και το χρώμα, οδήγησαν σε μία αρχιτεκτονική λύση όπου το «παλιό» και το νέο αλληλοσυμπληρώνονται σαν δύο κομμάτια ενός τρισδιάστατου πάζλ. Οι συγκεχυμένες εικόνες που απορρέουν από το υποσυνείδητο του χρήστη αποκτούν πλέον σάρκα και οστά, δημιουργώντας την αίσθηση ενός σπιτιού που ακροβατεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό και τον ρεαλισμό, το ονειρικό και το ονειρεμένο. Η αρχιτεκτονική εδώ, μετατρέπεται σε έναν ζωντανό οργανισμό που ζει, αναπνέει και ενώνει δύο παράλληλες πραγματικότητες.
Σχεδιάζουν επίσης μοναδικές βίλες εντός και εκτός Αήνας όπως η Scheherazade Villa στην Μύκονο και ιδιωτικά οικήματα, όπως η Εστία στην Μύκονο αλλά και συγκροτήματα διαμερισμάτων, δημόσιους κοινούς χώρους, εμπορικά γραφεία, εστιατόρια, μπαρ κ.ά.
Σε κάθε σχέδιο τους οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο κατοίκησης μέσω σχεδιαστικών καινοτομιών. Προσπαθούν να επιτύχουν την αρχιτεκτονική έκφραση της διαφορετικότητας που προκύπτει μέσα από την ανάλυση των ζητουμένων και χαρακτηριστικών του εκάστοτε έργου. Οι χρήστες είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας εκείνοι που βρίσκονται στο επίκεντρο ολόκληρης της διαδικασίας σχεδιασμού. Τα βιώματα, τα κίνητρα, οι φιλοδοξίες, oι βαθύτερες επιθυμίες, τα προβλήματα και οι ανάγκες τους καθορίζουν όλο το αρχιτεκτονικό αφήγημα.
Eδώ η διαδικασία της σχεδίασης είναι λεπτομερής. Ξεκινάει από τον τόπο - το οικόπεδο σε περίπτωση νεόδμητου project ή το κτιριακό υπόβαθρο σε περίπτωση εσωτερικής διαμόρφωσης /ανακαίνισης όπου σε συνδυασμό με το ιστορικό και τα ζητούμενα του έργου θέτουν τα θεμέλια για τα επόμενα στάδια σχεδίασης. Το πρώτο βήμα σχεδίασης είναι η κάτοψη δηλαδή η ακολουθία των χώρων και χρήσεων που θα συναντήσουν οι χρήστες και οι εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Συνθέτοντας την κάτοψη του χώρου ορίζονται επίσης τα χωρικά σημεία εστίασης και οι εμπειρίες του χρήστη μέσα σε αυτά. Έχοντας προσδιορίσει τα σημεία εστίασης και τα μονοπάτια, καθορίζουν και την σκέψη- έννοια, το κύριο αφήγημα δηλαδή που θέλουν να επικοινωνήσουν. Το κύριο αφήγημα ενός δημόσιου χώρου π.χ., μπορεί να είναι η ιστορία της περιοχής ή το αφήγημα ενός μύθου ή ενός παιχνιδιού. Για παράδειγμα, η κύρια ιδέα ενός καταστήματος μπορεί να είναι κάποια σημαντική για το κατάστημα μάρκα ή μια νέα συλλογή προϊόντων ή αντικειμένων που σχετίζονται με τη λαϊκή κουλτούρα. Έχοντας ορίσει την πλοκή της ιστορίας, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουν τη μελωδία, την αισθητική, την εμπειρία, δηλαδή τη μορφή, την δομή, τα υλικά και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν για να την αφηγηθούν και να εντυπωσιάσουν. Όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν...
Οι Κipseli Architects είναι γνωστοί για τους πολυλειτουργικούς χώρους που δημιουργούν οι οποίοι μεταμορφώνουν την περιοχή όπου βρίσκονται, προσθέτουν στην αισθητική της πόλης και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών, αλλά και της εμπειρίας των επισκεπτών που μπορούν να αγγίξουν, να εξερευνήσουν και να νιώσουν και οι ίδιοι μέρος του κάθε αρχιτεκτονικού αφηγήματος. Να αφηγηθούν μέσω του χώρου τους την δική τους ιστορία, μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα ηρεμίας, γαλήνης και ασφάλειας. Να αφήσουν τα χρώματα, τις υφές, το ρυθμό, τα υλικά, τα μοτίβα να τους συνεπάρουν. Το σπίτι είναι ο προσωπικός χώρος, που αντανακλά πτυχές της προσωπικότητας μας, είναι το ησυχαστήριο από την πολύβουη καθημερινότητα. Η αισθητική του συνθέτει την εμπειρία του χώρου, την οικειότητα, αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις. Ας επενδύσουμε σε κάτι που αποτελεί με τον τρόπο του, το δεύτερό μας εαυτό!
Δειτε περισσοτερα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού