Vitex: Θυμόμαστε τα κόκκινα χρώματα που έχει παράξει η εταιρία με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο
Smart Life

Αυτή η διαφήμιση δεν περιέχει κόκκινο, το κρατήσαμε για τις καρδιές μας

Με αφορμή όμως τη γιορτή του έρωτα ας μιλήσουμε για αυτό
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Vitex: Θυμόμαστε τα κόκκινα χρώματα που έχει παράξει η εταιρία με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο

Ένα από τα τρία βασικά χρώματα. Με «μήκος κύματος» 625 έως 760 νανόμετρα ή αλλιώς RGB 255,0,0 αλλά και #FF0000!
Μα για τι μιλάμε; Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ας μιλήσουμε για το κόκκινο χρώμα! Το κόκκινο που το βρίσκουμε παντού. Από τα φανάρια και τα κραγιόν μέχρι το αίμα και τα μήλα.
Και ξέρετε ποια χρωματοβιομηχανία προσφέρει αμέτρητα κόκκινα; Η Vitex! Έχει κάτι κόκκινα, απολύτως… ερωτεύσιμα.
Μπορείτε, βέβαια να διαβάσετε κάτι απλό όπως αυτό: «Πλαστικό χρώµα κορυφαίας ποιότητας για χρήση σε εσωτερική τοιχοποιία. Προσφέρει ασυναγώνιστη απόδοση, καλυπτικότητα και υψηλή αντοχή στο συχνό πλύσιμο». Σας φτάνει; Όχι! Δεν μπορείς να ξεμπερδέψεις έτσι απλά με το κόκκινο, όπως άλλωστε και με τον έρωτα.

Ας μιλήσουμε για το κόκκινο
To κόκκινο χρώμα έχει δύναμη. Επιβάλλεται, «φτιάχνει» συμβολισμούς και περιεχόμενο. Ίσως είναι το πιο έντονο χρώμα, «μιλάει» κατευθείαν μέσα μας, τραβάει το βλέμμα, ελκύει, δημιουργεί συναισθήματα, μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο, την ίδια ώρα που έχει την ικανότητα να αφηγηθεί ιστορίες, να γίνει φόντο σε ξεχωριστές στιγμές.

Από το κόκκινο ως χρώμα του έρωτα, στο κόκκινο του αίματος. Τόσο πολύτιμα και τα δύο, τόσο συνδεδεμένα με τη ζωή και τον άνθρωπο. Το κόκκινο είναι εκφραστικό. Αν πάμε πίσω στην ιστορία, οι άνθρωποι των σπηλαίων ζωγράφιζαν στα τοιχώματα με μαύρο και κόκκινο ενώ στην Αρχαία Ελλάδα ο Ερυθρόμορφος ρυθμός, μια από τις σημαντικότερες τεχνικές στην αρχαία ελληνική ζωγραφική αγγείων, περιγράφει εικόνες και διακοσμητικά μοτίβα με ερυθρό χρώμα πάνω στην επιφάνεια του πηλού.

Στην αρχιτεκτονική, θέλει τόλμη η χρήση του. Οι αρχιτέκτονες που θα «παίξουν» με το κόκκινο είναι προφανές ότι επιθυμούν να στείλουν δυνατά μηνύματα. Η χρήση κόκκινου στην εξωτερική τοιχοποιία μετατρέπει σε «τοπόσημο» ένα κτίριο όπως συμβαίνει στη Χαλκίδα, στη Σύρο, στον Βόλο ή στην Καλλιθέα.

Στο εσωτερικό των κτιρίων το κόκκινο θα βοηθήσει να «χαμηλώσει» ένα ψηλό ταβάνι, να μικρύνει και να «ζεσταθεί» ένας χώρος. Προσφέρει επίσης ένα ιδανικό φόντο αν θέλουμε να τονίσουμε ένα έργο τέχνης, μια κορνίζα, ένα ιδιαίτερο έπιπλο.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται το κόκκινο χρώμα επηρεάζει τη διάταξη του χώρου και μπορεί να καθορίσει το τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Σκουρότερες, θερμότερες, καστανές αποχρώσεις δείχνουν  πιο… πικάντικες ενώ τα πιο ανοιχτά, λαμπερά κόκκινα προδιαθέτουν για χαρά και γιορτή.

Με το κόκκινο δεν παίζεις! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως μερικοί άνθρωποι γίνονται «κόκκινο πανί»… Αν το παρακάνουμε με το χρώμα, όλα βαραίνουν και φαίνονται υπερβολικά, αν όμως οι πινελιές είναι «μετρημένες» τότε θα καταφέρουμε να τραβήξουμε την προσοχή στο χώρο αυτό, χωρίς να γινόμαστε… δραματικοί.

Μιλώντας για το κόκκινο χρώμα, αναπόφευκτα θα μιλήσουμε και για τέχνη. Μα ποιο πινέλο να διαλέξουμε για να «χρωματίσουμε» την τέχνη; Τόσοι καλλιτέχνες σε όλες τις μορφές τέχνης, το έκαναν εκπληκτικά. Να πούμε για τη μουσική, τη ζωγραφική, την ποίηση και τον κινηματογράφο;

Να βάλουμε το «κόκκινο φουστάνι»; Να φορέσουμε «κόκκινο γαρύφαλλο στο μέρος της καρδιάς»; Να δούμε την «Κόκκινη» ταινία ή να περάσουμε τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή»; Μήπως να παρατηρήσουμε το κόκκινο στο «Χρυσό Θεωρείο» του Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ ή στο «Mit und Gegen» του Καντίνσκι και το κόκκινο πορτρέτο του Tommaso Inghirami από τον Ραφαήλ; Ή μήπως να περπατήσουμε στο «κόκκινο χαλί»;

Κόκκινο των ερωτευμένων
Πάθος, κίνδυνος, δύναμη, έρωτας. Οι τόσες πολλές και διαφορετικές ερμηνείες του κόκκινου χρώματος, το καθιστούν ένα από τα πιο «ανθρώπινα» χρώματα. Σε αρκετούς πολιτισμούς θεωρείται ευοίωνο και σχετίζεται με την καλή τύχη.

Ιδιαίτερα πάντως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το κόκκινο σημαίνει αγάπη, τρυφερότητα, ευτυχία. Έννοιες που τόσο έχουμε ανάγκη, που τόσο τις επιζητούμε.

Τη 14η Φεβρουαρίου, μια γιορτή, δάνειο από την καθολική εκκλησία, που την έχουμε συνδυάσει με την έκφραση των συναισθημάτων μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα βάζουμε… αρκετό κόκκινο στην παλέτα της ζωής μας.

Ακριβώς επειδή είναι το χρώμα που προκαλεί δυνατά συναισθήματα και συνδέεται με το πάθος και την επιθυμία. Η ίδια η φύση, το έχει ενσωματώσει με μεγάλη γενναιοδωρία στην παλέτα της. Είναι το σύνηθες χρώμα πολλών λουλουδιών και φυσικά των τριαντάφυλλων και για πολλές γενιές, χιλιάδες κόκκινα λουλούδια άλλαξαν χέρια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Γιατί όμως το κόκκινο θεωρείται το χρώμα της αγάπης;
Το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την καρδιά που στέλνει παντού το αίμα, με αυτήν την ασταμάτητη μηχανή που έχουμε συνδέσει ως το κέντρο της αγάπης και του έρωτα.
Το κόκκινο με το πάθος και την έντασή του, είναι το ιδανικό χρώμα για να μεταδώσει την αγάπη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και γιατί όχι και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Το κόκκινο δεν περιορίζεται, καρδιά μου!

Δειτε περισσοτερα