ElvalHalcor
Smart Life

Αλουμίνιο και χαλκός. Βιώσιμες εφαρμογές στη σύγχρονη βιομηχανία

H ElvalHalcor με την υπεύθυνη παραγωγή και ανακύκλωση αλουμινίου και χαλκού γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη βιομηχανία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H ElvalHalcor αποδεικνύει ότι η ανακύκλωση αλουμινίου και χαλκού είναι σημαντική για τη βιομηχανία, το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Στηρίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον από αλουμίνιο και χαλκό, γιατί… είναι στη «φύση» μας.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την καθημερινότητα χωρίς αλουμίνιο και χαλκό, εφόσον βρίσκονται στην κυριολεξία παντού. Από το κουτάκι αναψυκτικού, την κονσέρβα φαγητού και το περιτύλιγμα μιας σοκολάτας μέχρι τα αεροπλάνα και από τις μονάδες θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού μέχρι τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δεν φτάνει, όμως, μόνο να απολαμβάνουμε τις τεχνολογικά προηγμένες βιομηχανικές λύσεις και την άνεση που μας προσφέρουν. Οφείλουμε να διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα του κλάδου μεταποίησης και οι εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις σημερινές μας ανάγκες δεν διακυβεύουν την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους. Γι’ αυτό στηρίζουμε την παραγωγή, χρήση και ανακύκλωση του αλουμινίου και του χαλκού. Αυτά τα δύο μέταλλα όχι μόνο εξυπηρετούν άριστα τις τεχνολογικές απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας με ιδιότητες όπως το χαμηλό ειδικό βάρος, η υψηλή αντοχή, η άριστη θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, αλλά επιπλέον στηρίζουν ένα βιώσιμο αύριο από τη «φύση» τους, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμα. Έτσι, μετά το τέλος της ζωής τους, μπορούν να συλλέγονται, να ανακυκλώνονται, να μεταποιούνται  και να μεταμορφώνονται σε νέα προϊόντα. Και αυτός ο κύκλος μπορεί να γίνει αμέτρητες φορές χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους!

ElvalHalcor

Αλουμίνιο: Πρωταγωνιστής της κυκλικής οικονομίας

Το αλουμίνιο συναντάται στον στερεό φλοιό της γης αποτελώντας περίπου το 8% του βάρος του και  προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης.

Η ανακύκλωσή του, αποτελεί μία πολύ σημαντική και απαραίτητη πρακτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τροφοδοτώντας τις λεγόμενες μεγατάσεις της εποχής μας, όπως η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η αστικοποίηση και η κυκλική οικονομία.

Επειδή είναι ελαφρύ, κατάλληλο για τρόφιμα και διαμορφώνεται εύκολα, είναι ιδανικό υλικό για συσκευασίες πάσης φύσεως. Ίσως η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι τα κουτάκια μπίρας και αναψυκτικών, ένας τύπος συσκευασίας που αποτελεί κλειδί για την κυκλική οικονομία, καθώς  συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας για την ψύξη του προϊόντος, μείωση του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης των τελικών προϊόντων, καθώς και στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

ElvalHalcor

Το χρησιμοποιημένο αλουμίνιο αποτελεί μέταλλο-κλειδί για τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και πιο βιώσιμων πόλεων. Παράλληλα, η χρήση του στον κλάδο των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας υποστηρίζει, λόγω του χαμηλού βάρους του, τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων με παράλληλη εξοικονόμηση καυσίμου, εξασφαλίζοντας μειωμένους ρύπους. Μάλιστα, σημαντικές εφαρμογές βρίσκει στα ηλεκτρικά οχήματα.

ElvalHalcor

Χαλκός: απαραίτητος για τη ζωή και τον πλανήτη μας

Ο χαλκός βρίσκεται σε αφθονία τόσο στη φύση (στον φλοιό της γης, τους ωκεανούς, τις λίμνες, τα ποτάμια), όσο και στην καθημερινότητά μας, τα σπίτια μας ( στον κλιματισμό, στην ύδρευση, στην ψύξη, στη θέρμανση, στις τηλεπικοινωνίες, ακόμα και στη διατροφή μας).

Τα πλεονεκτήματά του είναι μοναδικά: έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής,  αντοχή στη φωτιά, υψηλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όπως το αλουμίνιο, έτσι και ο χαλκός αποτελεί 100% ανακυκλώσιμο υλικό,  και  μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές και να επαναχρησιμοποιηθεί, χωρίς να αλλοιωθούν οι ιδιότητές του.

Όλα αυτά τον κάνουν περιζήτητο και στη βιομηχανία. Περισσότερο από το 40% της ζήτησης στην Ευρώπη καλύπτεται από ανακυκλωμένο χαλκό, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγατάσεων για ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ανεμογεννήτριες, οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, οι ηλιακοί συλλέκτες, η ενεργειακά αποδοτική ψύξη είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές του, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η ικανότητά του να ανακυκλώνεται επ’ άπειρον, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του, τον καθιστούν απαραίτητο στη βιομηχανία συρμάτων και καλωδίων, στον εξηλεκτρισμό, σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στις κατασκευές κτιρίων.

ElvalHalcor

ElvalHalcor: H βιομηχανία που επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Mε εμπειρία και τεχνογνωσία 85 ετών στην υπεύθυνη βιομηχανική παραγωγή, η ElvalHalcor αποτελεί σήμερα μία τεχνολογικά προηγμένη βιομηχανική δύναμη που χτίζει ένα βιώσιμο μέλλον από αλουμίνιο και χαλκό.

Με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, διακρίνεται σε 94 χώρες, αναπτύσσοντας βιώσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών πελατών.

Το 2022, οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις της έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ (από τα 3,7 δισ. ευρώ του κύκλου εργασιών το 2022) και το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας (εκτός του κλάδου πετρελαιοειδών) φτάνει το 8,3% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Αξιοσημείωτες, όμως, είναι και οι επιδόσεις της ElvalHalcor ως εταιρίας που εστιάζει στην ανακύκλωση. Οι  υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, περιλαμβάνουν επενδύσεις αιχμής, όπως 6 ειδικούς φούρνους απολακοποίησης με συνολική δυναμικότητα 160.000 τόνων/έτος, που μπορούν να ανακυκλώνουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια κουτάκια αλουμινίου ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην κυκλική οικονομία και στον σχεδιασμό προϊόντων με υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, συμμετείχε στην 28η «Διάσκεψη των Μερών» των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) για να τονίσει τη δέσμευση της εταιρίας στην υποστήριξη των αποτελεσματικών πολιτικών που απαιτούνται ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και η κυκλικότητα των συσκευασιών αλουμινίου αναψυκτικών και ποτών. Μάλιστα, η επενδυτική στρατηγική της Elval έχει οδηγήσει σε τριπλάσια και πλέον αύξηση του ποσοστού ανακυκλωμένου μετάλλου στα προϊόντα της εταιρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα κουτιών και συσκευασίας.

Παράλληλα, η εταιρία προάγει την ανακύκλωση αλουμινίου μέσω του ΚΑΝΑΛ (www.canal.gr), του πρότυπου κέντρου που, εδώ και 20 χρόνια, συγκεντρώνει χρησιμοποιημένα κουτάκια αλουμινίου από ιδιώτες. Με υπευθυνότητα και συνέπεια, το ΚΑΝΑΛ έχει συλλέξει δεκάδες χιλιάδες τόνους συσκευασιών και έχει υποδεχθεί στις εγκαταστάσεις του περισσότερους από 70.000 μαθητές και μαθήτριες υλοποιώντας ενημερωτικές παρουσιάσεις και προγράμματα για την ανακύκλωση αλουμινίου και τα οφέλη της. Ακόμη, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό τμήμα του QualityNet Foundation «Βιωματικό Σχολείο», το διάστημα 2006-2022, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε περισσότερους από 90.000 μαθητές.

Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί και το ψηφιακό πρόγραμμα «Η ζωή χωρίς σκουπίδια: Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση − Ανακύκλωση», που υλοποιείται από το 2015. Αποτελεί ένα πρωτότυπο πολυεπίπεδο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.lifewithnogarbage.gr) και βιωματικής προσέγγισης, προτρέπει τους μαθητές να εφαρμόσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή τους. Το χρονικό διάστημα 2015-2022, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί για την ανακύκλωση 47.000 μαθητές και μαθήτριες.

elvalhalcor__2_

Κοινωνικές δράσεις με κεντρικό άξονα την ανακύκλωση

Η ElvalHalcor προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, διαρκώς, νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την ανακύκλωση. Τα τελευταία χρόνια έχει εφοδιάσει δεκάδες σχολεία και φορείς της τοπικής κοινωνίας με κάδους του συνεργαζόμενου οργανισμού «Κάθε Κουτί Μετράει», ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή δασκάλων, μαθητών και φορέων στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

elvalhalcor__2_

Το 2022, συμμετείχε, μαζί με το ΚΑΝΑΛ, στη δράση «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» στη Χαλκίδα, όπου 300 παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης συσκευασιών αλουμινίου.

Προτεραιότητα για την εταιρία αποτελεί και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της στο θέμα της ανακύκλωσης. Γι’ αυτό πραγματοποίησε την ενέργεια «Can’το Πράξη», με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση στις εγκαταστάσεις της, συσκευασιών αλουμινίου που καταναλώνονται στον χώρο των εργοστασίων ή και στο σπίτι των εργαζομένων της.

Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πρέπει να διαδίδουμε και να εφαρμόζουμε στην πράξη, εμείς οι ίδιοι, την ανακύκλωση παντού: στους χώρους εργασίας, στη γειτονιά μας, στα σχολεία, στο σπίτι μας.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει κρίκος της αλυσίδας κυκλικής οικονομίας αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά την ημέρα για να ανακυκλώσει αντικείμενα αλουμινίου και χαλκού από την καθημερινότητά του.

 

Δειτε περισσοτερα