Smart Life

Εσείς θα προστατεύσετε ό,τι πιο πολύτιμο έχετε;

Γιατί σπίτι είναι εκεί που υπάρχει ασφάλεια

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
χαρούμενη οικογένεια σε σπίτι
© istock

Eurolife FFH: Προγράμματα ασφάλισης κατοικίας για τις ανάγκες του κάθε σπιτιού 

Σπίτι. Ουσιαστικό στο λεξικό, ουσιαστικό και για τη ζωή μας. Είναι το μέρος που γυρνάμε κάθε βράδυ από τη βουή της πόλης, είναι το καταφύγιο μας από μια δύσκολη ημέρα, είναι αυτό που θα γεμίσει γέλια και χαρές, όταν θα καλέσουμε τους φίλους μας στο μπαλκόνι ή τη βεράντα για ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Είναι αυτό που «φιλοξενεί» τις πιο πολύτιμες και προσωπικές μας στιγμές και μας «αγκαλιάζει» με οικειότητα και θαλπωρή. Οι τοίχοι του ξέρουν όλα τα μυστικά μας και τα κρατάνε σα φυλακτό. Δεν είναι απρόσωπο αντικείμενο, αλλά κομμάτι του εαυτού μας. Όπως θα προστατεύαμε εμάς, έτσι πρέπει να προστατεύουμε και το σπίτι μας, γιατί πολύ απλά είμαστε εμείς και ό,τι μας κάνει χαρούμενους.

Προστασία του σπιτιού μας ίσον ασφάλεια αυτού και του περιεχομένου του. Ασφάλεια από οτιδήποτε μπορεί να κινδυνεύει είτε αυτό είναι πλημμύρα, είτε καταστροφή τόσο του σπιτιού όσο και των οικιακών από φυσικές καταστροφές, βλάβες σε υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα είτε οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός μας διαταράξει την ισορροπία μας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, αλλά ως μια σημαντική κάλυψη που προστατεύει εμάς, το σπίτι μας, την οικογένειά μας, τα αντικείμενά μας, τις αναμνήσεις μας και τις στιγμές μας. Γιατί όλα αυτά δεν είναι ελιτίστικο προνόμιο, αλλά δικαίωμα του καθένα μας. Ένα δικαίωμα που μας προσφέρει η Eurolife FFH μέσα από τα προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας προγράμματα: MultiHome Ευέλικτο, MultiHome Ολοκληρωμένο, Sweet Home Content (αποκλειστικό προϊόν για ασφάλιση περιεχομένου).

Εσείς θα προστατεύσετε ό,τι πιο πολύτιμο έχετε;
© istock

Τα δύο πρώτα καλύπτουν και το σπίτι ή/και το περιεχόμενο του –ισχύει και για εξοχικές κατοικίες, ενώ η τρίτη αφορά το περιεχόμενο, μία καλή περίπτωση για όσους νοικιάζουν το σπίτι τους και δεν είναι ιδιόκτητο. Γιατί η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού μας αποζημιώνει για όλα μας τα αντικείμενα, όχι μόνο τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αξία  έχουν και τα ρούχα μας, για τα οποία μπορούμε να αποζημιωθούμε, η αγαπημένη μας πολυθρόνα που περνάμε ώρες διαβάζοντας το βιβλίο μας και η κούπα μας που πίνουμε τον πρωινό καφέ μας. Εν ολίγοις, και όλος ο εξοπλισμός σπιτιού (από πιάτα μέχρι λευκά είδη). Επομένως αντιλήψεις όπως «δεν έχω πράγματα αξίας στο σπίτι μου», «αν με διαρρήξουν, δεν θα βρουν τίποτα, δεν έχω τίποτα», είναι άτοπες, καθώς η ασφάλεια περιεχομένου του σπιτιού μας αποζημιώνει για όλα μας τα αντικείμενα.

γυναίκα στο σπίτι
© istock

Το σπίτι μας ασφαλίζεται και εύκολα και οικονομικά. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον πρώτο μύθο σχετικά με το ότι η ασφάλεια του σπιτιού κοστίζει πολύ. Για κάτι τόσο σημαντικό, είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι θα κοστίζει πολύ. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας. Επιπλέον, τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας είναι ευέλικτα και προσφέρουν διαφορετικές καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.

Ο επόμενος μύθος που θα καταρρίψουμε είναι αυτός σχετικά με την αποταμίευση. Κάποιοι πιστεύουν- και λογικά αν δεν έχουν δει τα πακέτα της Eurolife FFH, της ασφαλιστικής που έχει ηγετική παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά- ότι είναι καλύτερο αντί να προβούν σε κάποια ασφάλιση, να κρατούν χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης. Όμως επειδή δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ούτε το μέγεθος της ζημιάς, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ πιο μεγάλο και άμεσο έξοδο. Για αυτό, όπως έλεγαν και οι παλιοί, καλύτερα να προσέχουμε για να έχουμε- εμπεριέχεται κιόλας η μια λέξη μέσα στην άλλη. Ενώ, αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, τότε η Eurolife FFH θα είναι στο πλευρό μας και θα μας σταθεί με αποζημίωση τη στιγμή που θα χρειαστεί.

γυναίκα με σκύλο στο σπίτι
© istock

Ένας λόγος παραπάνω να σκεφτούμε την ασφάλιση του ακινήτου είναι η τρέχουσα επικαιρότητα, όπως ο ισχύων νόμος σχετικά με τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους απέναντι σε φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές). Πρόκειται για μέτρο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση και θα ενεργοποιείται κλιμακωτά, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που είναι ασφαλισμένη μια κατοικία. Για παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα ισχύει για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για ολόκληρο το προηγούμενο έτος – αντίστοιχα, θα είναι 5% αν είναι ασφαλισμένη για μισό χρόνο κλπ. Αυτά τα μέτρα, θα αρχίσουν να ισχύουν από 01/01/2024. Από το να αναφέρουμε μόνο ποσοστά, ας δούμε τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους στην πράξη: μεγαλύτερο όφελος, καθώς, ασφαλίζοντας την κατοικία τους, θα δουν πρώτον μείωση στον ΕΝΦΙΑ και δεύτερον η κατοικία τους θα είναι προστατευμένη σε κάθε περίπτωση. Έτσι στην ατυχή περίπτωση απρόοπτου περιστατικού, δε θα αναγκαστούν να δαπανήσουν όλα τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει στην άκρη.

άνδρας στο σπίτι του
© istock

Έχοντας τη σιγουριά ότι το σπίτι μας είναι προστατευμένο, μπορούμε να δώσουμε όλη τη σημασία και τη φροντίδα μας σε πράγματα που είναι σημαντικά και έχουν αξία για τη ζωή μας. Για να ζούμε ξέγνοιαστοι όλες εκείνες τις στιγμές που μας κάνουν να χαμογελάμε λίγο παραπάνω. Γιατί το σπίτι είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο από ένα κτήριο: είναι η καθημερινότητα, η ζωή μας και όσα δημιουργούμε εκεί καθημερινά με τους δικούς μας ανθρώπους – όλα αυτά είναι που μεταμορφώνουν μια κατοικία στο δικό μας σπίτι. Γιατί σπίτι είναι εκεί που υπάρχει ασφάλεια.

οικογένεια στο σπίτι
© istock

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ