Το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών και τώρα κυκλοφορεί και σε βιβλίο
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ξένια Ντάνια: Ας πετάξουμε το εγχειρίδιο των κανόνων
The Original People: Η Ξένια Ντάνια γράφει για την τέχνη της αυτοέκφρασης κι ενθαρρύνει τη νέα γενιά να εκφράζει τη δημιουργικότητά της
Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν κόσμο όχι και τόσο μακρινό, βρεθήκαμε στη δίνη της καινοτομίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ατέρμονης αναζήτησης της αυτοέκφρασης. Καθώς περιηγούμαστε σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο, οπλισμένοι με smartphones και ένα βουνό από emojis, βρισκόμαστε σε μια αποστολή να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να αγκαλιάσουμε το ιδιόρρυθμο, το τρελό και την παράνοια που υπάρχει γύρω μας.
Ποιο είναι το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι προς τη δημιουργική διαφώτιση; Αγκαλιάζουμε την τέχνη της αυτοέκφρασης καίγοντας το «έτσι πρέπει να γίνει» στο Σύνταγμα. Ο Πικάσο δεν έγινε ο πατέρας του κυβισμού ζωγραφίζοντας μέσα στις γραμμές και ο Σαίξπηρ δεν έγραψε τα σονέτα του τηρώντας αυστηρούς γραμματικούς κανόνες.
Ας πετάξουμε, λοιπόν, το εγχειρίδιο των κανόνων από το παράθυρο και ας ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας να δημιουργούμε τέχνη εκεί που δεν υπάρχει ελπίδα. Εξάλλου, ποιος χρειάζεται τη συμβατική σοφία όταν υπάρχει ένας κόσμος ανεκμετάλλευτων δημιουργικών μέσων και δυνατοτήτων που περιμένει να διερευνηθεί;
Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τη νέμεση της δημιουργικότητας: τον περιβόητο «Φόβο της Αποτυχίας». Αυτός ο creepy τύπος παραμονεύει στις σκιές, έτοιμος να ορμήσει κάθε στιγμή, συνθλίβοντας τα όνειρά μας με μια μόνο του λέξη. Αλλά ας μην τρομάζουμε, γιατί η λύση είναι απλή!
Πρέπει προστατευόμαστε με το αδάμαστο πνεύμα της ανθεκτικότητας. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να γελάμε μπροστά στην αποτυχία, να τινάζουμε τη σκόνη από τους ώμους και να προσπαθούμε ξανά και ξανά και ξανά, ξανά, ξανά. Δεν ξέρω αν το είπα ΚΑΙ ΞΑΝΑ. Και αν στην αρχή δεν πετύχεις, φτιάξε ένα meme γι’ αυτό και προχώρησε παρακάτω.
Σε αυτή την εποχή της ΔΕΠΥ, πρέπει επίσης να μάθουμε την αρχαία τέχνη της «εστιασμένης δημιουργικότητας». Με έναν κόσμο γεμάτο βίντεο με γάτες, προκλήσεις TikTok και ατελείωτο scrolling στα χέρια μας, δεν είναι περίεργο που τα μυαλά μας δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στις δημιουργικές προσπάθειες. Όμως, με λίγη υπομονή και επιμονή, μπορούν και αυτά να μάθουν να αξιοποιούν τη δύναμη της φαντασίας τους, ακόμη και σε έναν κόσμο όπου ένα βίντεο με ένα πάντα που φτερνίζεται μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συνεργασίας στην αναζήτηση της δημιουργικής έκφρασης. Πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και να δημιουργούμε μαζί αριστουργήματα. Είτε πρόκειται για μια ομάδα φίλων που γυρίζουν μια low budget ταινία μικρού μήκους είτε για μια μπάντα που γράφει την επόμενη viral επιτυχία, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να επιτευχθεί όταν τα μυαλά ενώνονται.
Άλλωστε τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Κάπως έτσι ξεκινάει η τρελή διαδρομή της δημιουργικής απελευθέρωσης. Και ποιος ξέρει; Με λίγη ενθάρρυνση, μια δόση χιούμορ και πολλή δημιουργικότητα, μπορεί να αλλάξουμε τον κόσμο.
Δειτε περισσοτερα
Η λαμπερή ιστορία της γυναίκας που επαναπροσδιόρισε τη μόδα
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της