κλιματιστικό
© Mustafa shehadeh / Pixabay
Smart Life

7 συμβουλές για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

Κανείς δεν θέλει να μείνει χωρίς κλιματισμό τις ζεστές μέρες του Αυγούστου και τις ψυχρές ημέρες του Φεβρουαρίου
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κλιματιστικό: Tips για σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματισμού στο σπίτι 

Καλοκαίρι σημαίνει βράδια με καρπούζι στο μπαλκόνι, κοκτέιλ στις δροσερές ταράτσες της πόλης και ο κρύος αέρας του κλιματιστικού που σε χτυπάει όταν μπαίνεις στα καταστήματα της Ερμού και ψάχνεις σανδάλια στις εκτπώσεις. Καλά καταλάβατε, είμαι άνθρωπος που ψάχνει τη δροσιά του τους καλοκαιρινούς μήνες. Για αυτό το κλιματιστικό είναι μια απαραίτητη συσκευή για εμένα, ειδικά όταν πιάνουν οι καύσωνες στην Αθήνα, μέχρι να φύγω για κάποιο νησί που φυσάνε οι αέρηδες. Από την άλλη ο χειμώνας ταυτίζεται με cozy βράδια με κουβέρτα στον καναπέ, ποπ κορν στα χέρια και την αγαπημένη σειρά στο Neftlix. Σε ένα τέτοιο σκηνικό δεν ψάχνεις τη θαλπωρή και ζεστασιά τόσο μιας καλής παρέας, όσο και του κλιματιστικού;- το συναντάμε ξανά μπροστά μας. 

Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το κλιματιστικό για να ζεστάνουν το σπίτι τους, γιατί είναι μια οικονομική λύση την ώρα που αυξάνονται οι τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Εν ολίγοις, το κλιματιστικό υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι, κυρίως λόγω των ζεστών καλοκαιριών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θερμαντική συσκευή τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες αρκεί να αξιοποιείται σωστά. Για αυτό, πρέπει να κάνουμε βασικά πράγματα για να μην συμβεί κάποιο αναπάντεχο και μείνουμε χωρίς κλιματισμό στο σπίτι. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά με την σωστή χρήση του κλιματιστικού, που θα αποτρέψει τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, την φθορά του αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Η σωστή εγκατάσταση είναι το Α και το Ω

Πριν ακόμα λειτουργήσει για πρώτη φορά το κλιματιστικό είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί σωστά η συσκευή, για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα. Για αυτό η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας πρέπει να γίνει σε σημείο όπου ο αέρας δεν διοχετεύεται απευθείας πάνω σε όσους βρίσκονται στον χώρο αλλά ούτε και κοντά σε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα. Μην ξέχασετε όμως και την εξωτερική μονάδα, όπου πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με εύκολη κυκλοφορία αέρα. Επιπλέον οι εργασίες εγκατάστασης θα πρέπει να γίνουν βάσει των προδιαγραφών του εκάστοτε κλιματιστικού.Θυμηθείτε ότι η σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού γίνεται μια φορά αλλά σας γλιτώνει χρήματα κάθε μήνα οπότε δώστε προσοχή και χρόνο.

Κλιματιστικό.
© Pexels

Προσοχή στη σωστή θερμοκρασία

Με δελεάζει πολύ να βάζω το κλιματιστικό στους 18 °C, αλλά.... η αλήθεια είναι ότι δεν κερδίζω κάτι πρακτικά. Ο χώρος δεν ψύχεται ταχύτερα και το κλιματιστικό θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο, για να πετύχει την χαμηλή θερμοκρασία. Η σπατάλη σε ενέργεια είναι μεγάλη, χωρίς κάποιο όφελος. Οπότε το καλοκαιρί συνίσταται να ορίζεται η θερμοκρασία κάπου μεταξύ 20 με 27 °C και τον χειμώνα μεταξύ 21-24ο C. Είναι σημαντικό η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς, για να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα. 

Αποφεύγουμε τον ήλιο

Για να δημιουργήσουμε μια δροσερή ατμόσφαιρα, καλό είναι να βοηθάμε και εμείς οι ίδιοι το κλιματιστικό, με το να προστατεύουμε τον χώρο από την ανεπιθύμητη ηλιοφάνεια. Είτε με κατέβασμα των τεντών είτε με το κλείσιμο των παντζούριων όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα δωμάτιο εξασφαλίζουμε πως η θερμοκρασία μέσα στον χώρο δεν θα φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως αν μένουν τα πάντα ανοιχτά. Όταν έρθει η ώρα να ανάψουμε το air condition, αυτό θα χρειαστεί να κάψει λιγότερο, για να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Κλιματιστικό.
© Pexels

© Pexels

Μείωση της απώλειας θερμότητας

Ένας ακόμη tip για να προστατεύσετε το σπίτι σας από απώλειες θερμότητας τον χειμώνα και να παραμένει δροσερό το καλοκαίρι, είναι η μόνωση και αεροστεγάνωση που μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα με νέα παράθυρα αλουμινίου. Έτσι, η θερμότητα που προσφέρει το κλιματιστικό δεν χάνεται. Με την ίδια λογική, μπορούμε να μειώσουμε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους με την χρήση ενός αφυγραντήρα για παράδειγμα, όπου παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Όσο αποτελεσματικά και να είναι τα νέα κλιματιστικά κι όσο ικανά κι αν είναι τα φίλτρα τους, ένας αφυγραντήρας πάντα ενισχύει το αποτέλεσμά τους.

Κλιματιστικό.
© Pexels

© Pexels

Mέτρον άριστον
Δεν χρειάζεται να «καίμε» το κλιματιστικό συνεχώς. Η αλόγιστη λειτουργία του το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανεβάσει το λογαριασμό του ρεύματος. Οπότε, όταν δεν είμαστε στον χώρο, συνίσταται να μην λειτουργεί η συσκευή, μόνο και μόνο για να έχουμε δροσιά ή ζέστη όταν επιστρέψουμε στο σπίτι. Καλό είναι να αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε όταν η θερμοκρασία είναι σε ανεκτά επίπεδα. Το βράδυ η χρήση του χρονοδιακόπτη, ούτως ώστε να κλείσει αυτόματα την ώρα που μας έχει πάρει ο ύπνος, είναι σωτήρια. Η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια ακόμη μια φορά. 

Ανανεώνουμε συχνά τον αέρα
Για να επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι μας, θα πρέπει όταν ανοίγουμε το κλιματιστικό, να κλείνουμε πόρτες και παράθυρα, για να ψύχεται ή να θερμαίνευται γρηγορότερα ο χώρος. Προσοχή όμως, αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να σπάμε. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τον αέρα που υπάρχει στον χώρο, οπότε μετά από πολύωρη χρήση του, καλό είναι να ανανεώνουμε τον άερα, για να είναι καθαρός και φρέσκος. 

Κλιματιστικό.
© Pexels

© Pexels

Έγκαιρη και σωστή συντήρηση

Το να συντηρούμε τακτικά το κλιματιστικό και το να καθαρίζουμε τα φίλτρα είναι βασικά στοιχεία που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η σωστή και αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού επιτυγχάνεται όταν καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια και ο αέρας είναι πιο καθαρός και υγιεινός. Επίσης, με τη σωστή και έγκαιρή συντήρηση προλαβαίνουμε τα προβλήματα και κρατάμε τη συσκευή για παραπάνω χρόνια. Έτσι, δε χρειάζεται να τρέχουμε σε καταστήματα ηλεκτρολογικών συχνά προσπαθώντας να κατανοήσουμε όλες αυτές τις λειτουργίες που με κόπο μας εξηγεί ο υπάλληλος. Ακόμη, εξοικονομούμε χρήματα για την επόμενη μας εξόρμηση και όχι για την επόμενη και σύντομη αγορά ενός ακόμη κλιματιστικού. Μια φορά τον μήνα -ειδικά αν κάνεις συστηματική χρήση- είναι σημαντικό να πλένουμε τα φίλτρα, ενώ για τη συντήρηση μπορείς να απευθύνεσαι σε κάποιον ειδικό μια φορά τον χρόνο.

Δειτε περισσοτερα