Αντλίες Θερμότητες
© Free pik
Smart Life

Αντλία θερμότητας: Τι είναι και ποια είναι τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της

Η αντικατάσταση του πετρελαίου με αντλίες θερμότητας ισοδυναμεί με τη φύτευση 68 δένδρων στη γειτονιά μας
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντλίες θερμότητας: Tο αποδοτικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης και οι λύσεις που προσφέρει η ΔΕΗ

Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας, και τη μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης, τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση του εκάστοτε ακινήτου. Στα συν συγκαταλέγονται και η μεγάλη αποδοτικότητά τους, καθώς και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με άλλα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, προτιμώνται ολοένα και περισσότερο από τους καταναλωτές, αποτελώντας μία ολοκληρωμένη οικολογική πρόταση ψύξης και θέρμανσης. Ιδιαίτερα σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως είναι η Ελλάδα η χρήση των αντλιών θερμότητας ενδείκνυται ακόμα περισσότερο. Γνωρίζατε ότι αν αντικαταστήσετε τη χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, ισοδυναμεί με τη φύτευση 21 και 68 επιπλέον δένδρων αντίστοιχα στη γειτονιά σας;
Τι είναι όμως, πώς λειτουργούν και γιατί να τις επιλέξεις κανείς; Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν κατά την αγορά και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Τι είναι η αντλία θερμότητας;
Η αντλία θερμότητας είναι συσκευές θέρμανσης βασισμένες στην τεχνολογία που επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα, στο οποίο η μεταφορά της θερμότητας του αέρα στο σπίτι γίνεται μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση, το fan coil και τα σώματα καλοριφέρ.

Πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας;
Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα και η λειτουργία τους βασίζεται στις ίδιες αρχές που εφαρμόζονται στα ψυγεία, στους καταψύκτες, στα κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ. Η λειτουργία τους βασίζεται στον ψυκτικό κύκλο, που είναι ένας αέναος κύκλος εκτόνωσης και συμπίεσης ενός ρευστού (ψυκτικό μέσο).

Ποιες είναι οι δυνατότητες μιας αντλίας θερμότητας;
Μια αντλία θερμότητας μπορεί να θερμάνει έναν χώρο, αλλά και να τον ψύξει. Για να πραγματοποιηθεί η ψύξη, απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως παραδείγματος χάρη τερματικές μονάδες fan coil ή ενδοδαπέδια θέρμανση.

Γιατί να επιλέξω αντλίες θερμότητας;
Με τις αντλίες θερμότητας μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως 70%, να μειώσετε το ετήσιο κόστος της θέρμανσης και να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Έχω κεντρική θέρμανση. Μπορώ να εγκαταστήσω αντλία θερμότητας;
Σαφώς. Αρκεί να κατασκευαστεί και ένα εσωτερικό δίκτυο σωληνώσεων θέρμανσης στην οικία το οποίο θα συνδέει τις τερματικές σας μονάδες (π.χ. καλοριφέρ) με την αντλία θερμότητας. Μπορεί να συνδυαστεί και με υπάρχοντα ηλιακό θερμοσίφωνα με την εγκατάσταση κατάλληλων εξαρτημάτων.

Θέρμανση στο σπίτι
© Freepic

© Freepic


Οι αντλίες θερμότητας κάνουν θόρυβο;
Ο ήχος που παράγεται κατά τη λειτουργία τους είναι ελάχιστος και αντίστοιχος με τον θόρυβο ενός σύγχρονου κλιματιστικού. Οπότε ακόμη μια ανησυχία για το «άγνωστο», μόλις καταρρίφθηκε.

Είναι οι αντλίες θερμότητας αξιόπιστες;
Οι αντλίες θερμότητας είναι απόλυτα αξιόπιστα μηχανήματα και λειτουργούν απροβλημάτιστα και με τις καλύτερες αποδόσεις.

Είναι οι αντλίες θερμότητας οικονομικές;
Οι αντλίες θερμότητας επιτυγχάνουν βαθμούς απόδοσης (COP) της τάξεως του 4 με 5. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν 1 μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και παράγουν μέχρι και 5 μονάδες θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Επίσης, διαθέτουν τεχνολογία inverter, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με μικρό μέγεθος και λογικό κόστος παραγωγής.

Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη των αντλιών θερμότητας;

  • Το σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας έχει σχετικά μικρό κόστος
  • Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης ανάλογα την εγκατάσταση, 2-4 έτη αν γίνει εναλλαγή από σύστημα πετρελαίου
  • Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65%
  • Μείωση του κόστους 20% σε σύγκριση με τη χρήση φυσικού αερίου (εξοικονόμηση έως 620 ευρώ το χρόνο) και 54% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου (εξοικονόμηση έως 854 ευρώ το χρόνο).
  • Μείωση στο ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, αφού οι αντλίες δεν απαιτούν ετήσια συντήρηση
  • Δεν απαιτείται αρχικός προϋπολογισμός για τα ετήσια έξοδα θέρμανσης, όπως με ένα συμβατικό σύστημα
  • Ελάχιστες μεταβολές στο κόστος λειτουργίας, λόγω του ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια


    Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη των αντλιών θερμότητας;

  • ​Αθόρυβη λειτουργία (60db)
  • Χρησιμοποιούν φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό μέσον (R32)
  • Πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης
  • Εξοικονόμηση ενέργειας έως 70%
  • Ενώ το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο «καίνε» για θέρμανση και χρήση ζεστού νερού 10.745 kWH και 12.760 kWH αντίστοιχα, η αντλία θερμότητας καταναλώνει 3.781 kWH
  • Ενώ με τη χρήση φυσικού αερίου και του πετρελαίου διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα 2.095 kg Co2 και 3.126 kg Co2 αντίστοιχα, με τη χρήση αντλίας θερμότητας μειώνεται στα 1.633 kg.

Εκπομπή CO2
© Freepic

© Freepic

Υπάρχει κάποιο προϊόν που μπορώ να συνδυάσω με την αντλία θερμότητας;
Υπάρχει και είναι το προϊόν myEnergy Heat Pump, που δίνει  ολοκληρωμένες λύσεις για αντλίες θερμότητας από τη ΔΕΗ


Τι είναι το myEnergy Heat Pump;

Η ΔΕΗ σχεδίασε την υπηρεσία myEnergy HeatPump για να στηρίξει τους πελάτες της να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Πρόκειται για μια Ολοκληρωμένη Λύση, η οποία προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική, αυτοψία και τεχνοοικονομική προσφορά για την αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. H ΔΕΗ συνεργάζεται για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης λύσης για αντλίες θερμότητας myEnergy HeatPump με τις εταιρείες DAIKIN και LG Electronics. Παράλληλα στηρίζει τους πελάτες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν προσφέροντα τους μια χρηματική επιβράβευση-κίνητρο της τάξης των 500 για την αγορά της αντλίας θερμότητας και ένα προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο ανταποκρίνεται στον τρόπο που καταναλώνουν ενέργεια οι αντλίες θερμότητας.

Εξοικονόμηση πράσινης ενέργειας
© Freepic

© Freepic

Τα χαρακτηριστικά και οι όροι συμμετοχής στο myEnergy HeatPump

  1. Η ΔΕΗ επιβραβεύει τους πελάτες της για την αγορά αντλίας θερμότητας μέσα από την ολοκληρωμένη λύση της myEnergy HeatPump δίνοντάς σας το ποσό των 500 ευρώ μέσω του λογαριασμού του ενεργού προϊόντος ηλεκτρικής σας ενέργειας.
  2. Η Ολοκληρωμένη λύση της ΔΕΗ myEnergy HeatPump ισχύει 120 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία επικοινωνίας του πελάτη με τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ, ως συνέχεια του σχετικού αιτήματος πελάτη (συμπλήρωση και αποστολή της φόρμας επικοινωνίας). Η ημερομηνία της επικοινωνίας αυτής επιβεβαιώνεται με email που αποστέλλεται στον πελάτη από την ΔΕΗ.
  3. Εφόσον σε συνέχεια της ενημέρωσης του πελάτη από τη ΔΕΗ εκείνος επιθυμεί συγκεκριμένη τεχνική πρόταση και προσφορά για την οικία του, θα επικοινωνούν μαζί του εξειδικευμένοι εγκαταστάτες της DAIKIN και της LG Electronics για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο χώρο του και να του δώσουν τις τεχνικές και οικονομικές προτάσεις τους χωρίς κόστος.
  4. Οι τεχνικές λύσεις , και η οικονομική προσφορά για την αγορά, οι εγγυήσεις και σχετικές ευθύνες για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας άπτονται της αποκλειστικής ευθύνης των προμηθευτριών εταιρειών LG Electronics και DAIKIN και των συνεργατών τους.
  5. Οι οικονομοτεχνικές προσφορές που θα εκπονηθούν από τους συνεργάτες των προμηθευτριών εταιρειών LG Electronics και DAIKIN θα έχουν ισχύ εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών. Οι ημέρες αυτές συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των 120 ημερών για την ολοκληρωμένη λύση.
  6.  Οι ενδεικτικοί τιμοκατάλογοι των προϊόντων των DAIKIN και LG Electronics για την αγορά αντλίας θερμότητας από τη ΔΕΗ myEnergy HeatPump είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Ολοκληρωμένης Λύσης για Αντλίες Θερμότητας της ΔΕΗ.

Προϋπόθεση χορήγησης ενίσχυσης για την αγορά αντλιών θερμότητας
Η χορήγηση ενίσχυσης για την αγορά αντλιών θερμότητας χορηγείται σε οικιακούς πελάτες με ενεργή σύμβαση προμήθειας με τον Προμηθευτή ΔΕΗ Α.Ε. σε οποιοδήποτε οικιακό προϊόν προμήθειας. Ωστόσο, προαπαιτεί την αγορά αντλίας θερμότητας από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, με υποβολή του τιμολογίου αγοράς αντλίας θερμότητας, καθώς και τη βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την αγορά αντλίας θερμότητας.

Ύψος ενίσχυσης και τρόπος χορήγησης  
Η ενίσχυση για την αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στην τελική χρήση ανέρχεται σε 500 € και εμφανίζεται με τη μορφή πίστωσης στον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που εκδίδεται μετά την υποβολή των δικαιολογητικών εγγράφων.

Μπορώ να πάρω την επιβράβευση για την αντλία χωρίς να αγοράσω το προϊόν myEnergy HeatPump;
Όχι, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβράβευσης χωρίς να συνδυαστεί η αγορά αντλίας μέσα από την ολοκληρωμένη λύση και το προϊόν myEnergy HeatPump.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα