Ένα Πράσινο Σπίτι
© Unsplash
Smart Life

«Πράσινο» σπίτι: Έξυπνα κατασκευαστικά tips για εξοικονόμηση ενέργειας

Πώς να εξασφαλίσεις ένα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σπίτι που απαιτεί τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συμβουλές για να εξοικονομήσεις ενέργεια κατά την κατασκευή και ανακαίνιση του σπιτιού 

Τo σπίτι είναι ο ιδιωτικός μας χώρος. Το μέρος που βρίσκουμε τη θαλπωρή και την ξεκούραση μετά από μία δύσκολη και κουραστική ημέρα. Είναι ακόμα το μέρος που καλούμε την παρέα μας για ένα χαλαρό καθημερινό τραπέζι ή για ένα κυριακάτικο γιορτινό brunch που ξεκινάει αργά το μεσημέρι και τελειώνει… αργότερα. Για αυτό και πρέπει να το διαμορφώσουμε ανάλογα ώστε να δημιουργήσουμε το τέλειο περιβάλλον για στιγμές χαράς και ευεξίας. Σίγουρα όμως το σπίτι μας πρέπει να είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, κυρίως γιατί η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Ακόμα και αν υπάρχουν πολλές πρακτικές που έχουν ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι καλό να ξεκινάμε την πορεία προς αυτή χτίζοντας γερά θεμέλια στη βάση μας, κάνοντας το σπίτι μας «πράσινο» – όχι στο χρώμα, όχι στα λόγια, αλλά στην ουσία.

Τι είναι όμως ένα «πράσινο σπίτι»; Πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι τόσο εξωτερικά όσα και εσωτερικά: από τα υλικά κατασκευής του μέχρι τη διακόσμηση και τις συσκευές. Είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και απαιτεί τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Είναι ένα «υγιές» σπίτι το οποίο προσφέρει καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής, ενώ ταυτοχρόνως μας ωφελεί οικονομικά. Εν ολίγοις, το «πράσινο σπίτι» είναι μία ολόκληρη ιδεολογία βιωσιμότητας και στάση ζωής ενσωματωμένη σε μία κατοικία. Είτε φτιάχνεις το νέο σου σπίτι, είτε θες να κάνεις κάποιες αλλαγές στο υπάρχον, υπάρχουν τρόποι ώστε να το μετατρέψεις σε βιοκλιματικό με φυσική δόμηση, προσαρμοσμένη στο μικροκλίμα της περιοχής, αξιοποιώντας πάντοτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διάβασε τις παρακάτω έξυπνες λύσεις για ένα πιο «πράσινο σπίτι».

Πράσινο σπίτι
© unsplash/ carl raw

© unsplash/ carl raw

Οι επιλογές των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της κατοικίας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις αρχές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και να διασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Ακολουθούν κάποια έξυπνα κατασκευαστικά tips:

Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή

Για να εμποδίσουμε τη μεταφορά θερμότητας και ψύχους από τα συμβατικά κουφώματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε ανάμεσα στο προφίλ ειδικά πλαστικά (π.χ. πολυαμίδιο, ρυτίνες, υαλοενισχυμένα, Kooltherm κ.λ.π.) και έτσι παύει το αλουμίνιο να είναι καλός αγωγός θερμότητας και ψύχους. Η πέτρα και το τούβλο είναι υλικά που έχουν καλή μόνωση.

Τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών

Τα ενεργειακά τζάμια είναι τζάμια πάνω στα οποία μέσω ειδικής επεξεργασίας έχει εφαρμοστεί ένα ειδικό φιλμ αργύρου, για να αυξάνεται η θερμομόνωσή τους και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσω των ενεργειακών τζαμιών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και 50% στις δαπάνες μας που αφορούν ηλεκτρισμό και θέρμανση. Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου, ένα ενεργειακό τζάμι εξοικονομεί ετησίως 300 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Για ένα τυπικό διαμέρισμα 100 περίπου τετραγωνικών, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές, η απόσβεση θα ολοκληρωθεί σε 3 περίπου χρόνια από τη στιγμή της εγκατάστασης.

Βαφή με ειδικά ανακλαστικά χρώματα εξωτερικού χώρου

Οι μπογιές διαθέτουν ένα φιλμ που αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και λειτουργούν ως ανακλαστικό φράγμα θερμότητας υψηλών επιδόσεων. Μάλιστα είναι αυτοκαθαριζόμενα, καθώς με τη βροχή απομακρύνεται αυτόματα η λάσπη από τους τοίχους.

Βαφή με ειδικά χρώματα
© unsplash

© unsplash

Μόνωση ταράτσας με ασφαλτόπανα

Δεδομένου ότι η ταράτσα είναι εκτεθειμένη σε περισσότερο ήλιο και υγρασία, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να έχεις μια σωστή μόνωση. Η στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα προσφέρει μια οικονομική, αξιόπιστη και επαρκή λύση.

Κατασκευή ταρατσόκηπου – πολύ μεγάλη τάση!

Οι πράσινες στέγες και οι ταρατσόκηποι μέσα στην πόλη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου των θερμικών νησίδων, της μειωμένης ατμοσφαιρικής υγρασίας και στη μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Πέρα από το προσωπικό σου αισθητικό, παραγωγικό και ενεργειακό όφελος, θα συμβάλεις και στη βελτίωση του γενικότερου αστικού περιβάλλοντος. Αντικαθιστούμε το γκρι με πράσινο γρήγορα και απλά!

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται την άφθονη ηλιακή ενέργεια και με μια σύγχρονη τεχνολογία τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών συσκευών σου. Τέλος, στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος!

Φωτοβολταικά πάνελ
© unsplash/ andres siimon

© unsplash/ andres siimon

Χρήση επαγωγικών εστιών

Η λύση είναι ο απορροφητήρας και οι επαγωγικές εστίες σε αντίθεση με τις εστίες υγραερίου. Θα υπήρχε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και  χρημάτων εάν αντί για τα οκτώ και δέκα μάτια της κουζίνας να υπήρχαν δέκα επαγωγικές εστίες για τις κατσαρόλες. Με τις επαγωγικές εστίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε συνήθως το 90% της ενέργειας που παράγει η εστία μας.  Αυτό συμβαίνει γιατί η επαγωγική εστία όπως το λέει και το όνομα μεταδίδει την θερμότητα μόνο όταν έρθει σε επαφή με το σκεύος που έχουμε σκοπό να μαγειρέψουμε και αυτό την κάνει μία από τις πιο αποτελεσματικές συσκευές και οικιακές επενδύσεις για να εξοικονομηθούν χρήματα από την αγορά αλλά και από την μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Επένδυσε σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή ηλιακό φωτισμό

Οι λάμπες LED έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος ενώ η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει τις 15.000 ώρες, αποτελώντας πραγματική επένδυση για τους καταναλωτές. Αν λάβεις υπόψη τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κοινών λαμπτήρων –βελτιωμένη τεχνολογία, μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση και όχι συχνή αντικατάσταση– είναι ώρα να πετάξεις τις κοινές λάμπες και να κάνεις αυτή τη μετάβαση. Εάν γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλο το σπίτι τότε μιλάμε για πραγματική οικονομία στο ρεύμα. Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα με τον ήλιο να πρωταγωνιστεί τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, εκμεταλλεύσου όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο δοκίμασε να τοποθετήσεις ηλιακά φωτιστικά – κομψά αλλά και πρακτικά, αφού δεν καίνε καθόλου ρεύμα.

λάμπα σε φυτά
© Unsplash/ ashes sitoula

© Unsplash/ ashes sitoula

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα