«Πράσινο» πλύσιμο των ρούχων
© Pexels
Smart Life

To eco-friendly πλύσιμο των ρούχων

Από το να επιλέξεις πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης μέχρι το να αφήσεις πίσω σου το σιδέρωμα, όλες οι «πράσινες» συνήθειες που αξίζει να ακολουθήσεις
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιώσιμο πλύσιμο των ρούχων: 6 συμβουλές για «πράσινες» συνήθειες που θα μειώσουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας στο σπίτι

«Εσύ σε τι πρόγραμμα βάζεις το πλυντήριο σου;» είναι η επικρατέστερη ερώτηση που ακούγεται όταν μπαίνει στο προσκήνιο η συζήτηση για το θέμα «πλυντήριο ρούχων». «Πλυντήριο στους 60 °C, πλυντήριο στους 90 °C ή μήπως πλυντήριο στους 40 °C» ρωτάνε κατ’ επέκταση τα μέλη κάθε παρέας. Αν αναλογιστούμε ότι μια μέση οικογένεια βάζει έως και 8 πλυντήρια την εβδομάδα, απαιτώντας αρκετή ενέργεια και δεκάδες λίτρα νερού, τότε δικαιολογημένα το πλυντήριο ρούχων αποτελεί την τέταρτη οικιακή συσκευή που καταναλώνει το περισσότερο ρεύμα στον ετήσιο λογαριασμό ενός νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, καταναλώνει 10% της ενέργειας του σπιτιού σου, συνεπώς η επιλογή του κατάλληλου πλυντηρίου με καινοτόμες τεχνολογίες, υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάθε πλύση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Είτε είσαι professional της αειφορίας είτε ανήκεις στους αρχάριους υπάρχουν διάφοροι φιλικοί τρόποι προς το περιβάλλον, για να υιοθετήσεις ένα πιο βιώσιμο πλύσιμο ρούχων στην καθημερινότητα σου.

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

© Unsplash

Updated πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Β) is the first key
Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Κάθε σπίτι έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις, πάντα σε συνάρτηση με τους ιδιοκτήτες του. Κάθε νοικοκυριό όμως είναι απαραίτητο σήμερα να επιλέγει το κατάλληλο πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Β). Μπορεί τα πλυντήρια υψηλής ενεργειακής κλάσης να είναι λίγο πιο ακριβά στην αγορά τους, καταναλώνουν όμως λιγότερο νερό από τα κοινά, άρα και λιγότερο ρεύμα αφού χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνουν το νερό στον κάδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα σε ένα πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κλάσης καθαρίζουν εξίσου καλά τόσο στους 60 °C όσο και στους 90 °C ενώ με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Επίσης, τα συγκεκριμένα πλυντήρια ρούχα αφήνουν πιο στεγνά τα ρούχα, μειώνοντας το χρόνο που θα τα έβαζες στο στεγνωτήριο ή ακόμη «γλιτώνοντας» το εντελώς. Σε ένα τέτοιο πλυντήριο τα ρούχα σου γίνονται πιο ήπια, παρατείνοντας ταυτόχρονα και το χρόνο ζωής τους (έχεις κουραστεί συνέχεια να αλλάζουν χρώμα και να φθείρονται σε κατανοώ). Το καλύτερο είναι ωστόσο ότι ένα καινούργιο υψηλής ενεργειακής κλάσης πλυντήριο θα κάνει απόσβεση των χρημάτων του πολύ πιο γρήγορα απ' όσο φαντάζεσαι μειώνοντας έτσι και τα υπέρογκα κόστη του σπιτιού σου. Αρκεί να μην ξεχάσεις όταν απουσιάζεις, να κλείνεις την παροχή νερού του πλυντηρίου σου.

Αν ωστόσο προκύψει κάποιο ζήτημα και χρειαστείς βοήθεια, τo πρόγραμμα ΔΕΗ myEnergy Coach με την αρωγή του ψηφιακού σύμβουλου εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να σου προτείνει υπηρεσίες και προϊόντα κατάλληλα για εσένα και το σπίτι σου. Φυσικά, σε βοηθά να παρακολουθείς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό σου ενώ γνωρίζεις και πώς αυτή επιμερίζεται μεταξύ των ηλεκτρικών συσκευών. Πέρα από αυτά όμως μπορείς να λαμβάνεις εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια και κόστος τόσο από το πλυντήριο ρούχων σου όσο και από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέλεις εσύ.

Extra info 1: Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η εγκατάσταση όσο και η συντήρηση της συσκευής. Καθάριζε το φίλτρο του πλυντηρίου και έλεγξε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο συνδέσεως σε τακτό χρονικό διάστημα. Αν υπάρχει η πράσινη λειτουργία κατά την διάρκεια της χρήσης του, χρησιμοποίησε την όσο το δυνατόν περισσότερο και απόφυγε τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά την πλύση (επίλεξε αποκλειστικά προγράμματα μικρής διάρκειας για ρούχα λίγο λερωμένα).

Extra info 2: Για εσένα που έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα, εξέτασε τη δυνατότητα παροχής ζεστού νερού στο πλυντήριο από αυτόν.

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

Extra info 3: Γέμισε το πλυντήριο σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόλις γεμίσει, εντελώς, τότε το βάζεις σε λειτουργία! Τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, από 42% ως 95%, ανά κιλό υφάσματος ενώ από την άλλη μεριά η υπερφόρτωση του κάδου καταπονεί το πλυντήριο και μειώνει το χρόνο ζωής του.

Extra info 4: Τσέκαρε το συμβόλαιο σου και δες αν έχεις νυχτερινό ρεύμα. Συνήθως για αυτά τα συμβόλαια ισχύει το ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 τον χειμώνα και 23:00-07:00 το θερινό νυχτερινό ώστε να καταναλώνεις ενέργεια με φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας.

Extra info 5: Προτίμησε το πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό. Το ήξερες; 

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

© Unsplash

Φόρα τα ρούχα σου πάνω από μία φορά και κάνε stylish συνδυασμούς
Η Tik Toker Allison Delperdang ξεκίνησε μια διαδικτυακή συζήτηση με τους ακολούθους της όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στις 10 Ιανουαρίου του 2023 λέγοντας ότι φοράει τις ίδιες πιτζάμες ξανά και ξανά. Οι ειδικοί απάντησαν πώς υπάρχουν μερικά είδη που πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση όπως είναι τα εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, κολάν και αθλητικά ρούχα ενώ αν συνήθως κάνει κάποιος ντους πριν από τον ύπνο, φορά εσώρουχα και ιδρώνει ελάχιστα έως και καθόλου όταν φορά πιτζάμες, μπορεί να τις φορά και για μια εβδομάδα χωρίς πλύσιμο.

Ο απλούστερος τρόπος για να μειώσεις άλλωστε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πλύσεων είναι προφανώς να κάνεις λιγότερες όταν δεν είναι απαραίτητο. Το να φοράς τα ρούχα σου περισσότερες από μία φορές πριν τα πετάξεις στον κάδο με τα άπλυτα είναι το πρώτο βήμα για μέρες «Green Up». Το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει χαρακτηριστικά σε έρευνά του ότι μπορείς να καταναλώνεις έως και πέντε φορές λιγότερη ενέργεια φορώντας τα τζιν σου τουλάχιστον τρεις φορές, πλένοντάς το σε κρύο νερό και παραλείποντας το στεγνωτήριο ή το σίδερο. Γι αυτό και ήδη αρκετές εταιρείες τζιν συνιστούν στις οδηγίες πλύσιμο κάθε δύο εβδομάδες και όχι κάθε μέρα ή σε εβδομαδιαία βάση. Από εμάς είναι ναι!

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

Φόρα λοιπόν το τζινάκι σου που έβαλες και προχθές ξανά. Αυτή την φορά όμως με το πουκάμισο που ούτε λερώθηκε ούτε μυρίζει ιδρώτα. Πρόσθεσε και το κραγιόν σου και είσαι έτοιμη να λάμψεις!

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

Φόρα λοιπόν το τζινάκι σου που έβαλες και προχθές ξανά. Αυτή την φορά όμως με το πουκάμισο που ούτε λερώθηκε ούτε μυρίζει ιδρώτα. Πρόσθεσε και το κραγιόν σου και είσαι έτοιμη να λάμψεις!

Πλύνε με κρύο νερό
Γνώριζες ότι περίπου το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων πηγαίνει στη θέρμανση του νερού; Ένας εύκολος και οικολογικός τρόπος για να μειώσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείς κατά το πλύσιμο των ρούχων σου, είναι να επιλέγεις συχνότερα ρυθμίσεις κρύου νερού. Πλένοντας τα ρούχα που είναι ελαφρώς λερωμένα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και με κρύο νερό, μπορείς να εξοικονομήσεις περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση και να διατηρήσεις ακόμη και πιο έντονο το χρώμα τους σε σχέση με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Σε υψηλές θερμοκρασίες προτίμησε κυρίως να πλένεις μόνο τα λευκά είδη, στα οποία είναι πιο δύσκολο να φύγουν ολοκληρωτικά οι δύσκολοι λεκέδες. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να σου εξοικονομήσει ένα αρκετά μεγάλο πόσο ετησίως, ανάλογα πάντοτε και με τον όγκο και την συχνότητα των ρούχων που πλένεις.

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

Προτίμησε απορρυπαντικά με το οικολογικό σήμα
Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού είναι μια διαδικασία που καλό θα είναι να γίνεται προσεκτικά, καθώς υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά στο ποιο είναι πραγματικά αξιόλογο οικολογικό απορρυπαντικό και κατά πόσον είναι πραγματικά ασφαλές για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα απορρυπαντικά ωστόσο με το οικολογικό σήμα αποδεικνύονται αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς σου να εξοικονομείς ενέργεια και χρήμα ενώ περιέχουν γενικότερα λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες. Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον αρκετά απορρυπαντικά φυτικής προέλευσης και λαμπρυντικά με βάση το οξυγόνο που έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Φυσικά, μια διαχρονικά εξαιρετική επιλογή για την αφαίρεση λεκέδων είναι και το λευκό ξύδι που λειτουργεί θαυμάσια και ως μαλακτικό υφασμάτων, η μαγειρική σόδα κ.ά.

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

© Unsplash

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

© Unsplash

Πες αντίο στις μικροΐνες
Πολύ συχνά ακούς για τις μικροΐνες, τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που τα συνθετικά ρούχα πετούν καθώς πιέζονται και γυρίζουν στο πλυντήριο. Έρευνες μάλιστα προηγούμενων ετών έχουν δείξει ότι κάθε πλύση συνθετικών ρούχων μπορεί να απελευθερώσει από 500.000 έως 6 εκατομμύρια μικροϊνες πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς και τα εδάφη, προκαλώντας βλάβη στο περιβάλλον και την υγεία μας. Ποιος είναι όμως ο τρόπος για να σταματήσει να γιγαντώνεται όλο αυτό; Μια λύση που σταματά περίπου το 90% των μικροϊνών είναι τα ειδικά φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εγκαθίστανται πολύ εύκολα. Βέβαια και το να πλένεις τα συνθετικά σου ρούχα μέσα σε υφασμάτινες βαμβακερές τσάντες βοηθάει αρκετά. Τοποθετείς τα ρούχα που θέλεις να πλύνεις, χωρίς να την υπερφορτώνεις, την κλείνεις καλά, την τοποθετείς στο πλυντήριο και στο τέλος την αφήνεις να στεγνώσει καλά. Τόσο παλά και γρήγορα!

 

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

Ξέχνα το σιδέρωμα
Την μέρα που διάβασα ότι το σιδέρωμα που ήταν μια ζωή αγγαρεία για μένα -και τους περισσότερους- δυσχεραίνει την διαδικασία της εξοικονόμησης της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, ένας νέος κόσμος άνοιξε μπροστά μου. Το ηλεκτρικό σίδερο είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές συνεπώς η λύση είναι να το χρησιμοποιείς με έξυπνο τρόπο. Για παράδειγμα σε περίπτωση που χρειάζεται να σιδερώσεις πχ τα πουκάμισα σου, επέλεξε να κάνεις αυτή την διαδικασία για όλα τα ρούχα μαζί και όχι αποσπασματικά. Έτσι θα είναι πιο οικονομικό μιας και δεν θα χρειάζεται να ζεσταίνεις το σίδερο πολλές φορές και να σπαταλάς υψηλά ποσά ενέργειας. Το κυριότερο όμως είναι ότι αντί λοιπόν να σιδερώνεις όλα τα ρούχα ανεξαιρέτως, να περιοριστείς σε αυτά που είναι απαραίτητο τόσο για λόγους αποστείρωσης όσο και λόγω ποιότητας του υφάσματος. Μην αγχώνεσαι φυσικά ότι τα υπόλοιπα ρούχα σου θα είναι τελείως τσαλακωμένα. Απλώς θα χρειαστεί να αφιερώσεις δέκα παραπάνω λεπτά στο άπλωμα των ρούχων ώστε να τεντώσεις τα υφάσματα όσο πιο καλά γίνεται -όταν στεγνώσουν- κι έτσι θα δείχνουν σαν σιδερωμένα. Ταυτόχρονα μπορείς να μειώσεις και τις στροφές στεγνώματος για να βγαίνουν λιγότερο τσαλακωμένα από το πλυντήριο. Βe eco, be smart!

Βιώσιμο πλύσιμο ρούχων
© Unsplash

© Unsplash

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα