Smart Life

Γρίπη και COVID-19: Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας στην καρδιά του χειμώνα

Διαγνωστικός έλεγχος με αξιοπιστία και ασφάλεια σε ένα ραντεβού

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με ιατρική φόρμα πραγματοποιεί rapid τεστ

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, σύμμαχος για την υγεία όλων, προσφέρει σε προνομιακή τιμή Rapid τεστ γρίπης και μοριακό έλεγχο γρίπης με τη μέθοδο PCR

Μπορεί λίγο να ξεχαστήκαμε σε σχέση με την COVID-19, αλλά η γνωστή σε όλους γρίπη μας ξαναχτυπά την πόρτα. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της επιθετικής επανεμφάνισης της εποχικής γρίπης, έπειτα από δύο χρόνια «εξαφάνισής» της λόγω του κυρίαρχου κορωνοϊού, η κυκλοφορία της αρχίζει να γίνεται πιο έντονη, απειλώντας κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, όπως οι περισσότερες ιώσεις και λοιμώξεις. Το κύμα της γρίπης αναμένεται να είναι κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο, και συγκριμένα πιο δυνατό από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, με κορύφωση το πρώτο δίμηνο, Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του έτους, ενώ λήξη συναγερμού θα σημάνει τέλος Μαρτίου.

Οι τύποι Α και Β του ιού της γρίπης αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές, όπως πνευμονία. Αυτό δε σημαίνει ότι οι λοιπές ηλικιακές ομάδες μένουν ανεπηρέαστες. Μετά από μια περίοδο επώασης, που διαρκεί από μία έως δύο ημέρες, από την επαφή με τον ιό, η νόσος έχει απότομη έναρξη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα -που αφορούν όλους- είναι πυρετός, ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, μυαλγίες, πονοκέφαλος και ανορεξία. Δυστυχώς, ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα και δεν απαιτεί στενή επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα (μεγάλα σταγονίδια και αερολύματα από το φτέρνισμα και βήχα) και με άμεση ή έμμεση επαφή.

Η συγκυρία αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για λήψη περαιτέρω μέτρων προστασίας της υγείας μας. Το καλό είναι ότι είναι ευκολότερο να τα τηρήσουμε, έχοντας υπομείνει δύο χρόνια την έντονη παρουσία του ιού SARS-CoV-2 και παίρνοντας τις αντίστοιχες προφυλάξεις. Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, σύμμαχος για την υγεία όλων, προσφέρει σε προνομιακή τιμή Rapid τεστ γρίπης και μοριακό έλεγχο γρίπης με τη μέθοδο PCR. Σημειώνεται ότι για το τεστ γρίπης με PCR υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ.

Πιθανότατα, γνωρίζετε ήδη το πως λειτουργούν τα διαγνωστικά τεστ, διότι είναι αντίστοιχα με αυτά για την ανίχνευση του κορωνοϊού, ωστόσο υπενθυμίζουμε: Ο μοριακός έλεγχος PCR για την παρουσία των ιών της γρίπης, χρησιμοποιείται για τη γρήγορη και με απόλυτη ακρίβεια εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης. Αυτός ο έλεγχος είναι χρήσιμος για την έγκαιρη τεκμηρίωση της γρίπης, γεγονός που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων θεραπείας και προφύλαξης. Η λήψη γίνεται σε δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού: ρινικό, ρινοφαρυγγικό ή φαρυγγικό, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη ανίχνευση του ιού. Επιπλέον, με το ίδιο δείγμα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε διπλό έλεγχο RT-PCR για τη διαφορά διάγνωσης μεταξύ γρίπης και SARS-CoV-2. Επομένως, δεν χρειάζεται να προβείτε σε δύο διαφορετικά τεστ, το οποίο είναι κοστοβόρο.

Ταυτόχρονη ανίχνευση γρίπης και κορωνοϊού

Είναι εύλογο να αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε εάν έχετε προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή τον ιό της γρίπης, διότι είναι πολύ πιθανόν τα συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19 να μοιάζουν μεταξύ τους, η βαρύτητα και οι επιπλοκές τους όμως διαφέρουν σημαντικά. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο που ο ιός της γρίπης αναμένεται να κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τον ιό SARS-CoV-2.

Η έγκαιρη και ταχεία διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου ανάμεσα στον ιό της γρίπης και του SARS-CoV-2 είναι πολύ σημαντική σε παιδιά και ενήλικες, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στον κλινικό ιατρό να μπορέσει να καθοδηγήσει θεραπευτικά τον πάσχοντα με κατάλληλες προφυλάξεις, αλλά και φάρμακα.

Ο ταυτόχρονος έλεγχος γρίπης και κορωνοϊού εξετάζει, αξιόπιστα και γρήγορα, άτομα που είναι ύποπτα για Influenza A/B και SARS-CoV-2, με αποτελέσματα διαθέσιμα σε 30-45 λεπτά, επιτρέποντας ολοκληρωμένες συστάσεις θεραπείας και άμεση αντιμετώπιση. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος αντιγόνων θα πρέπει να γίνεται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς μετά την 5η ημέρα η ευαισθησία των μεθόδων μειώνεται και η εξέταση κινδυνεύει να είναι ανακριβής.

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea προσφέρει σε προνομιακή τιμή πλήρες πακέτο ταυτόχρονης ανίχνευσης εποχικής γρίπης και κορωνοϊού, το οποίο περιλαμβάνει τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου γρίπης για τα στελέχη Α και Β και τεστ ανίχνευσης αντιγόνου έναντι του ιού SARS–CoV-2 (Rapid test).

Εξετάσεις για όλη την οικογένεια

Ο Όμιλος Affidea προσφέρει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, εξασφαλίζοντας αυστηρές προδιαγραφές με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται σε προνομιακές τιμές πακέτα με τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test) για όλη την οικογένεια.

Η μέθοδος ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) στην Affidea διενεργείται με πιστοποιημένα αντιδραστήρια, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζει το 100%. Όποτε και αν αισθανθείτε αδιαθεσία, το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της Affidea, θα σας εξυπηρετήσει και αυτό γιατί η δειγματοληψία για τον SARS-CoV-2 πραγματοποιείται χωρίς ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Και μάλιστα, χωρίς μεγάλο χρόνο αναμονής, αφού τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε 15-20 λεπτά. Σημειώνεται ότι το δίκτυο δειγματοληψίας είναι ευρύ, με στόχο την ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, για μεγαλύτερη σιγουριά, συνιστάται επιβεβαίωση με μοριακό τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2, με τη μέθοδο Real Time–PCR.

Η ομάδα της Affidea παραμένει στη διάθεσή σας καθημερινά. Συγκεκριμένα μπορείτε:

να προγραμματίσετε το ραντεβού σας για εξέταση ηλεκτρονικά μέσω του online booking
να καλείτε στο διαγνωστικό κέντρο που σας εξυπηρετεί. Βρείτε εδώ το τηλέφωνο του κέντρου που επιθυμείτε.
να στέλνετε e-mail στο info.gr@affidea.com ή στο e-mail του κέντρου που σας ενδιαφέρει.
να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις μέσω της ιστοσελίδας www.affidea.gr

Κτίριο ομίλου affidea

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 16 χώρες μέσα από ένα δίκτυο 312 ιατρικών κέντρων & 11 χιλ. επαγγελματιών υγείας. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, δημιούργησε ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας. Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Μην αψηφάτε τον κίνδυνο της εποχικής γρίπης. Κρατήστε ασπίδες προστασίας, εφαρμόζοντας σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής της. Ξεκινήστε από τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Και αν παρ' όλα αυτά προσβληθείτε από τον ιό, σύμμαχό σας θα έχετε τον Όμιλο Affidea. 

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedInFacebook και Instagram.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ