Smart Life

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το 5G και τον τρόπο που αλλάζει τον πολιτισμό

Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική σε μια νέα πραγματικότητα

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινητό με ένδειξη 5G
© Unsplash/ Frederik Lipfert

Δίκτυο 5G: Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική σε μια νέα πραγματικότητα χάρη στο 5G.

Οι πάροχοι ασύρματης σύνδεσης σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αναπτύξει το 5G, την πιο πρόσφατη και κορυφαία τεχνολογία κινητής ευρυζωνικότητας. Όπως η εξέλιξη από το 3G στο 4G, το άλμα στο 5G έφερε μεγαλύτερες ταχύτητες, μικρότερη καθυστέρηση και πολλά άλλα οφέλη. Αποτελεί σημαντική ώθηση για επιχειρήσεις, gamers, livestreamers και πάσης φύσεως χρήστες του δικτύου. Το βασικό είναι το 5G είναι τόσο γρηγορότερο από το 4G και έχει τόσο μικρότερο λανθάνοντα χρόνο, που θα μπορούσε να γίνει –και έγινε- η πλατφόρμα για κάθε είδους νέες υπηρεσίες.

Το 5G λειτουργεί στις ίδιες ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για το smartphone μας, στα δίκτυα Wi-Fi και στις δορυφορικές επικοινωνίες, αλλά επιτρέπει στην τεχνολογία να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Πέρα από τη δυνατότητα λήψης μιας ταινίας HD στο κινητό τηλέφωνο σε δευτερόλεπτα (ακόμη και από ένα γεμάτο γήπεδο), το 5G είναι στην πραγματικότητα για τη σύνδεση πραγμάτων παντού – αξιόπιστα, χωρίς καθυστέρηση – ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μετρούν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται πράγματα σε πραγματικό χρόνο. Είναι ο πυρήνας ενός νέου ψηφιακού περιβάλλοντος που συνδυάζει την τεχνητή νοηµοσύνη και το cloud computing και δημιουργεί µία ψηφιακή και διασυνδεόµενη οικονοµία, στην οποία το 5G ικανοποιεί την αυξανόµενη ζήτηση για δηµιουργία και µετακίνηση δεδοµένων και νέων γνώσεων, γρηγορότερα και πιο αποτελεσµατικά. ∆ηµιουργείται ένα «βιοµηχανικό διαδίκτυο» που αλλάζει τον τρόπο παραγωγής υπηρεσιών και αγαθών και αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ µειώνει το κόστος. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσεις του 5G που εφαρμόστηκαν -έστω και σε πιλοτικό ακόμα στάδιο- στην Ελλάδα ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Το πιο συγκλονιστικό όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταμορφώσει κάθε εμπειρία και αλληλεπίδραση με πολιτιστικό περιεχόμενο. Ο κινηματογράφος, το θέατρο και η μουσική αποκτούν νέες δυνατότητες και γίνονται πολύ πιο ελκυστικά στο κοινό, προσελκύοντας μεγαλύτερο εύρος θεατών ή ακροατών.

Πινακίδα 5G

Πώς το 5G μεταμορφώνει το ζωντανό θέατρο

Για το παραδοσιακό θέατρο ήταν πάντα δύσκολο να φτάσει σε μια κλίμακα που να αποκομίζει σημαντικά έσοδα –μιας και μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να παρακολουθήσει κάθε παράσταση και η εμπειρία τους μπορεί να περιοριστεί στο κάθισμα κάθε θεατή από το οποίο έχει συγκεκριμένη οπτική γωνία. Είναι λογικό λοιπόν τα θέατρα να αναζητούν διαρκώς τρόπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία να μειώσουν ή να άρουν αυτούς τους περιορισμούς.

Πώς θα μπορούσε η 5G τεχνολογία να μεταμορφώσει την εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης; Το Εθνικό Θέατρο και Μέγαρο Μουσικής (NTCH) της Ταϊβάν εγκατέστησε ένα δίκτυο 5G σε όλη την πανεπιστημιούπολη στην Ταϊπέι. Τον Οκτώβριο του 2021, το NTCH χρησιμοποίησε τη νέα συνδεσιμότητα 5G για μια εξαιρετικά καινοτόμο παραγωγή που ονομάζεται Lunatic Town. Με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών, η παραγωγή κάλυπτε έναν κλειστό χώρο (γνωστό ως μαύρο κουτί) και μια ανοιχτή πλατεία. Χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G, ζωντανά πλάνα βίντεο μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του μαύρου κουτιού σε τέσσερις μεγάλες οθόνες 4K τοποθετημένες στην πλατεία (οι ηθοποιοί στο μαύρο κουτί έπαιξαν πνεύματα - μια μεταφορά του θανάτου που χωρίζει τους ανθρώπους από τους αγαπημένους τους). Παράλληλα, οι ηθοποιοί της παράστασης χρησιμοποίησαν συσκευές 5G για livestream από το «εσωτερικό» της παράστασης. Καθώς το Lunatic Town ήταν μια καθηλωτική θεατρική παραγωγή, το ζωντανό κοινό μπορούσε να κυκλοφορεί στην πανεπιστημιούπολη του θεάτρου αλλάζοντας την γωνία θέασης και αντί να κάθεται σε καθίσματα παρακολουθώντας μια σκηνή, μπορούσε πραγματικά να ενωθεί με τους ηθοποιούς. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα 5G επέτρεπε σε ένα απομακρυσμένο κοινό να προσαρμόζει την οπτική του. Τα άτομα που παρακολουθούσαν το Lunatic Town στο διαδίκτυο μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία διαφορετικά κανάλια. Το πρώτο κανάλι έδειχνε «ζωντανά» όσα συνέβαιναν στην πλατεία, το δεύτερο παρουσίαζε βίντεο από τους live streamers και το τρίτο μετέφερε τον θεατή σε ένα Metaverse που έδειχνε την παραγωγή.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το 5G θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του κοινού και του διαδικτυακού κοινού και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στο θέατρο. Κόσμο από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα, κόσμο μικρής ηλικίας που πιθανόν να μην είχε βρεθεί ποτέ μέσα σε ένα θέατρο για να παρακολουθήσει μια παράσταση.

Άνδρας με μάσκα VR

Σινεμά, ποπκορν και 5G

Η εμπειρία VR ή AR έχει εμφανιστεί στη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά σε μικρή κλίμακα μέχρι τώρα. Υπάρχει ωστόσο μια σειρά από συναρπαστικές καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν χάρη στην τεχνολογία 5G. Αρχικά, η δυνατότητα μεταφοράς τεράστιων αρχείων βίντεο από οποιαδήποτε τοποθεσία με 5G θα απλοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής ταινιών, επιτρέποντας στους παραγωγούς να βλέπουν τα βίντεο αμέσως μόλις ολοκληρωθούν τα γυρίσματα στο τέλος κάθε ημέρας. Αυτό δυνητικά θα επιτρέψει στα στούντιο να παράγουν περισσότερες ταινίες με χαμηλότερο κόστος, παρέχοντας στο κοινό περισσότερες επιλογές στους κινηματογράφους, ενώ θα διευκολύνει και την κυκλοφορία ταινιών με επίκαιρα θέματα και πρόσφατα γεγονότα. Το αν τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ εκμεταλλευτούν αυτές τις δυνατότητες μένει να φανεί, αλλά μικρότερα στούντιο με λιγότερους πόρους είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το 5G.

Από πλευρά θέασης, η τεχνολογία AR/VR στους κινηματογράφους θα ενισχυθεί σημαντικά. Το επιπλέον εύρος ζώνης που παρέχεται από τα δίκτυα 5G θα επιτρέψει στους κινηματογραφιστές να επιτύχουν τεχνολογίες μικτής πραγματικότητας, δημιουργώντας καθηλωτικές κινηματογραφικές εμπειρίες που πραγματικά θέτουν το κοινό στο επίκεντρο. Οι γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και η χαμηλή καθυστέρηση του 5G αναμένεται να λύσουν τα προβλήματα ναυτίας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι θεατές λόγω κακής συνδεσιμότητας και θα επιτρέψουν μια ποικιλία συναρπαστικών νέων εμπειριών που κάνουν το σινεμά πολύ πιο ελκυστική πρόταση. Φαντάσου έναν κινηματογράφο όπου κάθε μέλος του κοινού φοράει ένα απτικό γιλέκο που του παρέχει φυσική ανατροφοδότηση καθώς η δράση λαμβάνει χώρα στη μεγάλη οθόνη. Ο καθένας θα μπορεί να νιώσει την αγκαλιά, τη γροθιά ή τον πυροβολισμό και να παρασυρθεί στην ιστορία της ταινίας. Εάν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ χειριστήριο παιχνιδιών με απτική ανάδραση, μπορείς να καταλάβεις πόσο πιο ελκυστικές θα είναι οι ταινίες με την αντίστοιχη αλληλεπίδραση.

Τέλος, με ταχύτητες 5G, θα είναι δυνατό για τους κινηματογράφους να προβάλλουν πραγματικά διαδραστικές ταινίες. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία σάρωσης και λήψης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, είναι ήδη δυνατή η γρήγορη απόδοση της εικόνας οποιουδήποτε στο υπάρχον ψηφιακό περιεχόμενο — αλλά χρειάζεται μεγάλο εύρος ζώνης για να επιτευχθεί αυτό σε πραγματικό χρόνο. Το 5G παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα και σταθερότητα για αυτήν την τεχνολογία, ανοίγοντας τη δυνατότητα στους θεατές του κινηματογράφου να δουν τον εαυτό τους στις ταινίες που θα παρακολουθούν στο μέλλον. Σκέψου πως, αφού θα έχεις σαρωθεί, μια τρισδιάστατη έγχρωμη ψηφιακή αναπαραγωγή σου, μπορεί να εισαχθεί στις σκηνές που παρακολουθείς και να έχεις ενεργό ρόλο στην ταινία.

Drone πετάει πάνω από άλσος
Κοπέλα με ακουστικά χορεύει
© pexels/ Andrea Piacquadio

Το μέλλον της μουσικής είναι 5G

Τι θα έλεγες να μπορούσες να χορέψεις παρέα με το ολόγραμμα του Χάρι Στάιλς στο κινητό σου ή να παρακολουθήσεις τον αγαπημένο σου ράπερ να ερμηνεύει τα τελευταία του κομμάτια σε έναν εικονικό κόσμο 360 μοιρών από το σαλόνι σου;. Αυτές είναι μερικές από τις νέες μουσικές εμπειρίες που γίνονται δυνατές με το 5G. Αν και δεν χρειάζεστε 5G ταχύτητες για να ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια, η εξέλιξη της τεχνολογίας επικοινωνιών μπορεί να αλλάξει εντελώς το μέλλον της μουσικής. Οι μουσικοί μπορούν να συνδεθούν με τους θαυμαστές τους μέσω μουσικών εμπειριών που υποστηρίζουν εικονική (VR) ή επαυξημένη πραγματικότητα (AR), βελτιωμένο streaming και πολλά άλλα. Οι θαυμαστές θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με διαφορετικό τρόπο αν δεν μπορούν να είναι εκεί ζωντανά και θα έχουν την ευκαιρία να «βυθιστούν» περισσότερο στο όραμα των καλλιτεχνών, αποκτώντας πρόσβαση σε πολλαπλές γωνίες θέασης και εικονικούς κόσμους που δημιουργήθηκαν για να συνοδεύσουν τη μουσική.

The music, venues and creators driving virtual reality clubbing

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι σε ένα δίκτυο 5G δεν είναι οι ταχύτητες από µόνες τους που είναι σηµαντικές, αλλά το πώς αυτές αξιοποιούνται και ποιο είναι το αντίκτυπο που µπορούν να έχουν στην καθηµερινότητα όλων όσων το χρησιµοποιούν. Το μέλλον είναι το δίκτυο 5G και είναι εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ