Smart Life

Κοινωνική Ντουλάπα Skip: Δίνουμε δεύτερη ζωή για τα ρούχα, καλύτερη ζωή για τον πλανήτη!

Το πρόβλημα του waste στη βιομηχανία ρούχων απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fashion closet
© Pexels/ Ketut Subiyanto

Το Skip με βάση την κυκλική οικονομία, δημιουργεί Κοινωνικές Ντουλάπες που προσφέρουν καθαρά ρούχα σε συνανθρώπους μας με στόχο τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Σου έχει τύχει να δοκιμάσεις κάποιο ρούχο μετά την αγορά και αβλεπί να το καταχωνιάσεις στην ντουλάπα επειδή αποφάσισες ότι τελικά δε σου πηγαίνει; Πόσες φορές απέκλεισες ρούχο επειδή σου θύμιζε μία ερωτική απογοήτευση και δεν ήθελες να το αντικρίζεις; Σίγουρα δεν ήταν λίγες οι φορές που απέσυρες από τη γκαρνταρόμπα σου ρούχο επειδή σκίστηκε ελαφρώς ή είχε έναν ενοχλητικό λεκέ –που αν είχες κάνει σωστή έρευνα θα έβρισκες κάποιο κατάλληλο απορρυπαντικό για να τον αφαιρέσεις-. Όλα αυτά τα ρούχα αργά ή γρήγορα κατέληξαν στα σκουπίδια. Ο ενθουσιασμός κατά την αγορά τους αντικαταστάθηκε από μία επιθυμία «απεμπλοκής».

Πέραν της μεγάλης οικονομικής σπατάλης, η κατάληξη ενδυμάτων στη χωματερή έχει αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον. Το πρόβλημα του waste στη βιομηχανία ρούχων είναι τεράστιο, απασχολώντας έντονα τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη. Μόνο στην Ευρώπη, το 87% των ρούχων – περίπου 11 κιλά ανά άτομο ετησίως! – τα οποία παραμένουν στα αζήτητα της ντουλάπας των νοικοκυριών, καταλήγουν στις χωματερές, αντί να δοθούν κάπου αλλού ή να ανακυκλωθούν. Παγκοσμίως, η ποσότητα αυτή προσεγγίζει τους 9 εκατ. τόνους ετησίως, προκαλώντας επιπλέον σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και ακόμη χειρότερα, είναι τα πράγματα σε χώρες της Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Μπουρκίνα Φάσο. Πρόχειρες χωματερές άνω των 20 μέτρων, αμέτρητων ρούχων και υφασμάτων, γίνονται η καθημερινή θέα των 10.000 ανθρώπων που κατοικούν στον παρακείμενο οικισμό. Το αυτοσχέδιο αυτό «βουνό σκιάς» δε συνιστά μόνο άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και μία διαρκώς εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή.

Fashion closet
© Pexels/ Ron Lach

Η καύση των ρούχων στις χωματερές απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, όπως πλαστικές μικροΐνες από συνθετικά ρούχα, γεγονός που επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό την υπερθέρμανση του πλανήτη. Για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της βιομηχανίας των ρούχων -η 2η πιο ρυπογόνος βιομηχανία- στο φυσικό περιβάλλον, αρκεί μόνο να αναλογιστούμε, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες συνολικά τις εκπομπές που προέρχονται από τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως! Επομένως, η δραστική μείωση των απόβλητων αποτελεί ένα από τα κορυφαία εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κάτι που κάνει την κυκλική οικονομία να εξελίσσεται σε σχεδόν μονόδρομο βιώσιμης επιλογής για το μέλλον όλων μας. Το νέο μας moto; ReUse, Upcycle, Recycle!

Φαντάσου μία ντουλάπα που θα «φιλοξενούσε» όλα αυτά τα ανεπιθύμητα ρούχα: το floral φόρεμα της καλύτερής σου φίλης που σου δάνεισε τότε για την αποφοίτηση και ξεχάστηκε σε μία γωνιά, το καρό πουκάμισο του μπαμπά που έπαψε να φοράει επειδή θυμήθηκε τα νιάτα του και την είδε rockάς, η ξεχασμένη φανέλα του ξαδέρφου σου από τότε που έπαιζε μπάλα στην αυλή του πατρικού σου, το φορμάκι της μικρής που μεγάλωσε ξαφνικά και δεν της κάνει πια. Μια ντουλάπα που κάποιος θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή, με ρούχα για όλα τα φύλλα, για όλα τα μεγέθη, με όλα τα χρώματα και για όλες τις ανάγκες.

Fashion closet
© Pexels/ Evg Kowalieska

Αυτό ακριβώς δημιούργησε η Skip. Μετά την επιτυχία του προγράμματος Κοινωνικού Πλυντηρίου, νέα πρωτοβουλία της εταιρίας, είναι η Κοινωνική Ντουλάπα Skip. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βήμα, που με βάση την κυκλική οικονομία- μία από τις βασικότερης αρχές βιωσιμότητας- μάς καλεί να δώσουμε δεύτερη ζωή στα ρούχα μας και στον πλανήτη. Σε στενή συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική Οργάνωση Fabric Republic, το Skip συλλέγει ρούχα και τα προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ή όταν δε δύνανται να φορεθούν εκ νέου, φροντίζει για την επαναξιοποίησή της. Πώς ακριβώς;

Επιλεγμένοι ταλαντούχοι street artists δημιούργησαν πρωτότυπες urban αισθητικής Κοινωνικές Ντουλάπες σε σχήμα T-shirt, που έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές στην Αττική, όπως το «The Ellinikon Experience Park», το Δήμο Αλίμου, το Δήμο Ζωγράφου και το ΟΑΚΑ. Εκεί, αφήνουμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε, που πλέον δε μας κάνουν ή που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούμε, συμβάλλοντας με τη μικρή μας πράξη στο μεγάλο όραμα για έναν πιο καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Στη συνέχεια, τα ρούχα συλλέγονται και με φροντίδα πλένονται και απολυμαίνονται με απορρυπαντικά Skip και η Fabric Republic τα διαθέτει δωρεάν, φρέσκα, μυρωδάτα, καθαρά και ξεδιαλεγμένα, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Αν για κάποιο λόγο δε γίνεται να φορεθούν ξανά, χρησιμοποιείται το υλικό τους, ανακυκλώνεται και δημιουργείται ένα ολοκαίνουριο προϊόν. Από καταστρεμμένη μπλούζα, χρήσιμο μπρελόκ για τα κλειδιά, γιατί πάντα υπάρχουν εναλλακτικές!

Skip Κοινωνική Ντουλάπα

Μέσα από τη δράση αυτή, εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το Skip έχει στόχο, μέσα σε 1 χρόνο, να ανακυκλωθούν 10 τόνοι ρούχα και να βοηθηθούν 92 κοινωφελείς οργανώσεις, δηλαδή στο σύνολο περίπου 12.000 άτομα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά.  Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ντουλάπα του σπιτιού μας μετατρέπεται σε Κοινωνική Ντουλάπα και μας κάνει συμμέτοχους στη μεγάλη αυτή αλυσίδα προσφοράς στον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Γιατί περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό τοπίο, αλλά και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Το να νοιάζεσαι για το περιβάλλον, δεν σημαίνει μόνο να προσπαθείς για ένα πράσινο πλανήτη, αλλά να προσπαθείς και για ένα χαρούμενο πολίτη...

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (FacebookInstagram & Youtube)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ