Smart Life

5 οφέλη του πόσιμου κολλαγόνου για την υγεία που ίσως δε γνώριζες

Γιατί τα συμπληρώματα διατροφής κολλαγόνου είναι τόσο δημοφιλή;

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξανθιά γυναίκα στέκεται όρθια
© Unsplash/ Ivan Dodig

Πόσιμο κολλαγόνο: ποια είναι τα οφέλη του που το κάνουν τόσο δημοφιλές;

Το κολλαγόνο, είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του οργανισμού και αποτελεί βασικό, δομικό συστατικό των συνδετικών ιστών, όπως των τενόντων, των αρθρώσεων, των συνδέσμων, αλλά και του δέρματος και των μυών. Προσφέρει στην επιδερμίδα μια ισχυρή δομή και ενισχύει τα οστά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ινοβλάστες παράγουν ολοένα και λιγότερο κολλαγόνο, κάτι που οδηγεί σε αφυδάτωση του δέρματος και σχηματισμό λεπτών γραμμών. Κάποιες άλλες φορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στα κόκκαλα και αρθρώσεις που «τρίζουν». Το κολλαγόνο διατίθεται στην αγορά σε διάφορες μορφές, από σέρουμ και σταγόνες ματιών μέχρι ενέσεις και συμπληρώματα διατροφής. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλές; Δες μερικά από τα οφέλη που μπορεί να έχει για την υγεία σου και ίσως δεν τα γνώριζες.

1. Ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας
Η φυσική διαδικασία γήρανσης και η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο, ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση μπορούν να περιορίσουν τις ποσότητες κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό οδηγεί στη μείωση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και λεπτές γραμμές. Η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να αποτρέψει αυτή τη μείωση προσφέροντας στο σώμα επιπλέον ποσότητα.

2. Αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας
Τα οστά αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, το οποίο τους δίνει δομή και τα βοηθά να διατηρούνται δυνατά. Ακριβώς όπως το κολλαγόνο στο σώμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου, μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην αναστολή της διάσπασης των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

3. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις
Το κολλαγόνο υπάρχει επίσης στις αρθρώσεις, όπου λιπαίνει το χώρο μεταξύ των οστών. Όταν οι αρθρώσεις λιπαίνονται, τα οστά είναι λιγότερο πιθανό να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν ενοχλήσεις ή πόνους. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι πολύ χρήσιμα σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έναν τύπο εκφυλιστικής νόσου που προκαλείται από φθορά στις αρθρώσεις με την πάροδο του χρόνου.

4. Μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή μάζα
Ο μυϊκός ιστός, σε ποσοστό 1-10% αποτελείται από κολλαγόνο. Αυτή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να διατηρούνται οι μυς δυνατοί και να λειτουργούν σωστά. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου, βοηθούν στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας που μειώνεται με την ηλικία.

5. Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών
Το κολλαγόνο μπορεί να απορροφήσει το βάρος του σε νερό, το οποίο προσθέτει υγρασία στους θύλακες των τριχών, δημιουργώντας μια πιο λεία και λιγότερο φριζαρισμένη όψη. Επιπλέον, μπορεί να προσθέσει όγκο στα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά, θρέφοντας την τρίχα εσωτερικά.

Συμπλήρωμα διατροφής Collagen της Sky Premium Life

Κολλαγόνο βρίσκουμε με φυσικό τρόπο σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως πράσινα λαχανικά, φράουλες, αγγούρια, βοδινό κρέας, ψάρια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Το δικό μου αγαπημένο είναι το Collagen της Sky Premium Life®, με υπέροχη γεύση φράουλας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένο για γερά μαλλιά, δυνατά νύχια και λαμπερό δέρμα, αλλά και για να υποστηρίζει τη φυσιολογική κατάσταση του συνδετικού ιστού. Εκτός από κολλαγόνο, περιέχει υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5, Β6 και Βιοτίνη, τη βιταμίνη της ομορφιάς!), βιταμίνη C και μέταλλα, όπως ψευδάργυρο και χαλκό. Δοκιμάστε το, εντάξτε το στην καθημερινότητά σας και αισθανθείτε τα ευεργετικά του οφέλη στον οργανισμό σας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ