Smart Life

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές με τη Vodafone

Δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για 1.300 πολίτες στον Καστό Λευκάδας και το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας για το 2021

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone καθιστά το αγαθό της προληπτικής φροντίδας υγείας προσβάσιμο σε 100 απομακρυσμένα σημεία όλης της Ελλάδας

Tο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone καθιστά το αγαθό της προληπτικής φροντίδας υγείας προσβάσιμο σε 100 απομακρυσμένα σημεία όλης της Ελλάδας.

Ο Καστός, με μόλις μερικές δεκάδες εγγεγραμμένους κατοίκους, είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Και παρόλο που η σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αρκετοί διαμένουν μόνιμα στο νησί. Ωστόσο, το θέμα της άμεσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τους απασχολεί ιδιαίτερα: «Οι ελλείψεις σχετικά με το θέμα της υγείας στο νησί είναι αρκετές. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφτούνε» σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Αναστόπουλο, μόνιμο κάτοικο του Καστού.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παπουτσής, μόνιμος κάτοικος Καστού τα τελευταία οχτώ χρόνια, θεωρεί καίρια την ύπαρξη γιατρού: «Ο γιατρός να είναι συνέχεια εδώ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο ηλικιωμένους κατοίκους». Ωστόσο, όπως μας δήλωσε «Για εξετάσεις και για συνταγογράφηση είναι γεγονός ότι δεν έρχομαι πολύ συχνά. Αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι πολύ καλό». Ο κ. Παπουτσής αναφέρεται στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone που υλοποιείται για 15η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας.

Προσβασιμότητα και έγκαιρη διάγνωση

Με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο της περιοχής τους και να πραγματοποιούν δωρεάν βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα καρδιογράφημα ή σπιρομέτρηση. Στην περίπτωση που ο αγροτικός γιατρός αποφασίσει ότι θέλει μία δεύτερη γνώμη, οι εξετάσεις αποστέλλονται μέσω του δικτύου της Vodafone σε εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση άμεσα και γρήγορα με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με την Αγροτική Γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Καστού, κ. Ειρήνη Σερακιώτη «Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone έχει βοηθήσει πάρα πολύ το έργο μου, γιατί ουσιαστικά με συνδέει με πολλούς, έμπειρους συναδέλφους, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή όποτε χρειαστώ εγώ ή κάποιος ασθενής, να πάρουν δεδομένα, πληροφορίες, ζωτικά των ασθενών και ηλεκτροκαρδιογράφημα ακόμη, και να με βοηθήσουν και εμένα να βγάλω πιο έγκαιρη και πιο σωστή διάγνωση».

aitoloakarnania_long_first_cut_v2_master.00_06_15_22.still014.jpg

Στην αντίπερα όχθη, το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, αν και βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς προσβασιμότητας με τον Καστό, υποδέχτηκε το ίδιο φιλόξενα το πρόγραμμα. Όπως μας δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ποσονίδης, γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγγελοκάστρου «Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone έχει προσφέρει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, στην αντιμετώπιση οξέων περιστατικών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αλλά και στην παρακολούθηση χρόνιων περιστατικών. Και αυτό διότι οι περιοχές είναι απομακρυσμένες και γεωγραφικά αλλά και οδικά, μέσω συγκοινωνιών και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας».

aitoloakarnania_long_first_cut_v2_master.00_06_24_08.still015.jpg

Η τεχνολογία δίνει λύσεις για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής αξιοποιεί τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με την κ. Παρασκευή Παπαλέξη, ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής «Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone απαντά με τον πιο απόλυτο, αποτελεσματικό τρόπο στην ανάγκη που αναδεικνύεται για την Ιατρική του αύριο, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή ιατρική πράξη».

Ωστόσο, πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την υγεία τους; Κατά την κ. Σερακιώτη η ανταπόκριση των κατοίκων του Καστού είναι πολύ θετική: «Ενδιαφέρονται για ό,τι καινούργιο και η τεχνολογία τους έχει εξάψει το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα τους έχει εξιτάρει το πώς η τεχνολογία θα τους βοηθήσει στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οπότε αντιμετώπισαν το Πρόγραμμα πολύ θετικά».

Παράλληλα, γιατροί και νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας Αγγελοκάστρου, επεσήμαναν τη σημασία υλοποίησης του προγράμματος εν καιρώ πανδημίας, ειδικά αναφορικά με την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων ή συνανθρώπων μας με επιβαρυμένη υγεία. Όπως σημείωσε η νοσηλεύτρια κ. Ζωή Δασκαλάκη, εκφράζοντας τις απόψεις και άλλων συναδέλφων της, «το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone βοήθησε το έργο μας εδώ στο Αγγελόκαστρο καθώς λόγω πανδημίας, οι ασθενείς  δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή και φοβόντουσαν».

aitoloakarnania_long_first_cut_v2_master.00_06_37_07.still021.jpg

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ υπεύθυνη για την τεχνική υλοποίησή του είναι η εταιρεία Vidavo.  Από το 2008, που υλοποιείται, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 54.000 εξετάσεις.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ