Smart Life

Μερικά πράγματα που δεν ήξερες για τα Starbucks

Το ποτήρι που δεν χρειάζεται καλαμάκι, το επαναστατικό circular cup, το ίζημα του καφέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα κι άλλες πράσινες ιστορίες

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Starbucks

Οι πρωτοβουλίες της Starbucks για ένα βιώσιμο πλανήτη

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πιει έναν καφέ Starbucks ή έχουμε δώσει ραντεβού κάποιο από τα καταστήματα της γειτονιάς μας, και πιθανότατα δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση η πληροφορία ότι η Starbucks είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης καφέ στον κόσμο. Αυτό, όμως, που μάλλον αγνοούμε είναι η συμπεριφορά της απέναντι στο περιβάλλον. Η συμπεριφορά αυτή έχει σημασία όταν μιλάμε για μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους, γιατί μπορεί να επηρεάσει (θετικά ή αρνητικά) όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, αλλά ακόμα κι εμάς τους ίδιους. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που ανακαλύψαμε…

Starbucks

Τον Ιούλιο του 2018 η Starbucks ανακοίνωσε ότι θα εξαλείψει τα πλαστικά καλαμάκια σε περισσότερα από 30.000 καταστήματα. Τρία χρόνια μετά, αυτή η δέσμευση όχι μόνο έγινε πράξη, αλλά προχώρησε και σε μία ακόμη σκέψη: στο να δημιουργήσει ένα 100% ανακυκλώσιμο καπάκι που δεν χρειάζεται καν… καλαμάκι! Όλα τα κρύα ροφήματα σερβίρονται πλέον με αυτό το καπάκι και όλα τα πλαστικά καλαμάκια έχουν αντικατασταθεί από χάρτινα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αν θέλεις να συνοδεύσεις τον καφέ σου με κάποια από τις φημισμένες λιχουδιές των Starbucks, να ξέρεις ότι θα βρεις μόνο ξύλινα μαχαιροπίρουνα… Επιπλέον, τα καταστήματα Starbucks μας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούμε καθημερινά το δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι ή θερμός, προσφέροντας 25 λεπτά έκπτωση στο ρόφημά μας.

Το 100% ανακυκλώσιμο καπάκι, για όλα τα κρύα ροφήματα
Το ποτήρι που δεν χρειάζεται καλαμάκι

Στα αλήθεια, η λύση του επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού είναι η καλύτερη όλων καθώς δεν δημιουργεί απόβλητα. Πρόσφατα, η Starbucks σκέφτηκε να συνδυάσει αυτή την ιδέα με τις αξίες της ανακύκλωσης, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες βιώσιμες επιλογές για τους καταναλωτές της. Έτσι, έφτιαξε το circular cup, ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι που κατασκευάστηκε από 6 ανακυκλωμένα χάρτινα ποτήρια. Το circular cup, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι διαθέσιμο πλέον σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

circular cup
Circular Cup

Μιλώντας για ανακύκλωση, υπάρχει μια ακόμη ιδέα που βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα… Σε οποιοδήποτε κατάστημα Starbucks έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε δωρεάν το ίζημα του καφέ και να το χρησιμοποιήσετε ως… λίπασμα στα φυτά σας! Αυτό θα πει κυκλική οικονομία!

Μέχρι τώρα η Starbucks έχει πετύχει ότι στόχους έχει θέση σχετικά με την ανακύκλωση και τη μείωση (έως και εξάλειψη) του περιβαλλοντολογικού της αποτυπώματος. Παρόλα αυτά οι στόχοι δεν σταματούν εδώ. Μέχρι το 2030 η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τους ρύπους και τα απόβλητά της κατά 50%, ενώ θα ελαχιστοποιήσει στο μισό το νερό που χρησιμοποιείται για την άμεση λειτουργία των καταστημάτων και την παραγωγή καφέ.

Συλλογή κερασιών καφέ
Συλλογή κερασιών καφέ

Βιωσιμότητα, όμως, δεν σημαίνει μόνο προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και προστασία των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτό. Εδώ η Starbucks τα έχει πάει ακόμα καλύτερα αφού έχει καταφέρει το 99% του καφέ της να προέρχεται μέσω ηθικών και υπεύθυνων διαδικασιών, μέσα από τις Εφαρμογές Ισοτιμίας Καφέ και Καλλιεργητή (C.A.F.E), μια από τις πρώτες πιστοποιήσεις προτύπων βιωσιμότητας της βιομηχανίας του καφέ. 

Κάπου εδώ θα πρέπει να έχεις ήδη μάθει αρκετά πράγματα για την αλυσίδα καφέ που προτιμάς κάθε μέρα. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα, ακολούθησε τα Starbucks σε Facebook και Instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ