Smart Life

Αν σου έλεγα ότι μπορείς να αποκτήσεις πιο εύκολα δικό σου σπίτι;

Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ, εκμεταλλεύσου τις!

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας, γυναίκα και παιδί καθισμένοι στο πάτωμα σπιτιού με ανοιχτές κούτες τριγύρω

Μπορείς να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Μάθε πώς!

Αυτό που τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικών και κοινωνικών καταστάσεων, έμοιαζε για τους περισσότερους άπιαστο όνειρο, τώρα δείχνει ρεαλιστικό σενάριο. Η απόκτηση ενός σπιτιού είχε αμέτρητες δυσκολίες, όμως οι συνθήκες άλλαξαν και πλέον η επένδυση σε ακίνητη περιουσία είναι η κατάλληλη επιλογή. Η ανεξαρτησία, το ξεκίνημα μιας νέας οικογένειας, η απαλλαγή από το ενοίκιο, η εξασφάλιση των παιδιών σου έχουν τον ίδιο παρονομαστή: το δικό σου σπίτι. Στη δική μου περίπτωση ίσχυε λίγο απ’όλα, οπότε άρχισα να ψάχνω τρόπους χρηματοδότησης για να αποκτήσω τη δική μου κατοικία. Γιατί τώρα;

Οι τιμές των σπιτιών ανεβαίνουν
Παρά τις ευμετάβλητες οικονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, η ελληνική αγορά κατοικίας έχει εδώ και αρκετούς μήνες σταθερά ανοδική πορεία που έφτασε το 4% το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιπλέον άνοδος στις τιμές των ακινήτων, άρα η καλύτερη στιγμή να αποκτήσω κάτι είναι τώρα -ώστε να πάρει αξία όσο θα βρίσκεται στα χέρια μου.

Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν χαμηλά
Ευτυχώς, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που σημαίνει χαμηλό κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε μεγαλύτερη αποταμίευση των νοικοκυριών κατά €10 δισ. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων πανευρωπαϊκά είναι εξαιρετικά χαμηλές, σχεδόν μηδενικές, η μόνη λογική επένδυση για τα χρήματά μου είναι τα ακίνητα.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξάνεται
Η κατασκευαστική δραστηριότητα κατά την πανδημία μειώθηκε, όπως σχεδόν όλα, όμως τώρα παρουσιάζει αύξηση και εκτιμάται ότι η ζήτηση για κατοικίες θα διατηρηθεί. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για ανέγερση κατοικιών που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021 ήταν 8.000, συν 46% ετησίως από το αντίστοιχο 4μηνο του 2020.

Γυναίκα κάθεται στον πάγκο κουζίνας, δίπλα της στο πάτωμα ένα σκυλί

Απαλλαγή φόρου
Ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις έχει παγώσει έως τις 31/12/2022, ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών ως €800.000 καταργήθηκε από την 01/10/2021 και το ΦΠΑ στις άδειες οικοδομών που θα εκδοθούν ως το τέλος του 2022 αναστάλθηκε. Αν δεν είναι αυτά καλά νέα, τότε τι;

Δάνειο προσαρμοσμένος τις ανάγκες μου
Ξέρω τι θα πεις, καλά όλα αλλά και πάλι τα οικονομικά δεν φτάνουν για το σπίτι των ονείρων σου. Το ίδιο ισχύει και για εμένα, οπότε στράφηκα στην Εθνική Τράπεζα που εδώ και 180 χρόνια έχει βοηθήσει τους περισσότερους Έλληνες να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Μια επίσκεψη στο www.nbg.gr με βοήθησε να βρω το στεγαστικό δάνειο που μου ταιριάζει: με σταθερό, μικτό ή κυμαινόμενο επιτόκιο και ανταμοιβή συνέπειας. Τρία μόλις βήματα χρειάζονται για να υπολογίσει κανείς το στεγαστικό του δάνειο και έξι για το λάβει: ενημέρωση, αίτηση, προέγκριση, οριστική έγκριση, υπογραφή σύμβασης και εκταμίευση.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει πολλές λύσεις στο θέμα των στεγαστικών δανείων όπως ποσοστό χρηματοδότησης έως 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διάρκεια δανείου έως 40 έτη για χαμηλότερη δόση, δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου από 2,80% για 10 έως 30 έτη. Το πιο σημαντικό για εμένα βέβαια είναι ότι μου δίνει τη δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης (ολικής ή μερικής) χωρίς επιβαρύνσεις, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο άγχος μου. Παράλληλα, υπάρχουν ευελιξίες αποπληρωμής (αρχική περίοδος καταβολής μόνο τόκων για τα πρώτα 2 έτη και παράλειψη καταβολής 1 δόσης ανά έτος) και επιπλέον χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης με ευνοϊκούς όρους. Συμβαδίζοντας με τις συνθήκες και τις ανάγκες της εποχής, όλες αυτές οι διαδικασίες και η υποβολή της αίτησης μπορούν να γίνουν και μέσω Internet Banking.

Χάρη στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και τις στεγαστικές λύσεις της Εθνικής Τράπεζας, σε λίγο καιρό θα κρατάω στα χέρια μου τα κλειδιά του δικού μου σπιτιού. Εσύ;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ