Smart Life

Γίνε μέρος της αλλαγής αρχίζοντας από τον… καφέ σου!

Το Staramaki ήρθε να αλλάξει την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τα κλασσικά καλαμάκια

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Staramaki είναι μια ελληνική επιχείρηση που δημιουργεί καλαμάκια από το φυσικό στέλεχος σιτηρών
Το Staramaki είναι μια ελληνική επιχείρηση που δημιουργεί καλαμάκια από το φυσικό στέλεχος σιτηρών

«Με Σεβασμό για το Μέλλον»: η πρωτοβουλία του καφέ Nescafé για το περιβάλλον υλοποιείται σε συνεργασία με καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις όπως το Staramaki

Προχθές διάβασα μια είδηση που με συντάραξε. Στις 12 Οκτωβρίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε -για ακόμη μία φορά- πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στο παρελθόν ο ΠΟΥ είχε τονίσει ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως (δηλαδή περίπου το 24.3% του παγκόσμιου συνόλου) οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ρύπανση. Η συνειδητοποίηση αυτής της φράσης με έκανε αμέσως να αναρωτηθώ: «τι μπορώ να κάνω εγώ;».

22307875.jpg

Άρχισα αμέσως να ψάχνω ιδέες για να κάνω την καθημερινότητά μου πιο… φιλική προς το περιβάλλον, διάβασα πολλά άρθρα για τα βήματα που έχουν κάνει απλοί άνθρωποι και μεγάλες εταιρείες, κι ύστερα βρήκα κάτι που μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση… Η πρωτοβουλία του καφέ Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες, έχει ως πρώτο πυλώνα το περιβάλλον και αναπτύσσει δράσεις με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα έχει μέλλον ακόμα, αλλά προς το παρόν εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, της απομάκρυνσης και της ορθής διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων και της ενίσχυσης εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» υλοποιείται σε συνεργασία με καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το Staramaki.

img_0670.jpg

To Staramaki είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση από το Κιλκίς που είχε μια φανταστική ιδέα… Οι άνθρωποι πίσω από το Staramaki παρατήρησαν ότι χρησιμοποιούμε εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα για να πιούμε τον καφέ μας και αναρωτήθηκαν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αντικαταστήσουμε όλο αυτό το πλαστικό με κάποιο υλικό φιλικό προς το περιβάλλον. Η απάντηση ήταν το… Staramaki! Δηλαδή ένα φυσικό, φιλικό προς το περιβάλλον καλαμάκι που δημιουργείται στο Κιλκίς από το στέλεχος του σιταριού, αξιοποιώντας ένα προϊόν της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο η Συνεταιριστική αυτή Επιχείρηση όχι μόνο βρήκε μία βιώσιμη εναλλακτική στο καλαμάκι, αλλά επίσης και έναν τρόπο να στηρίξει την τοπική αγροτική οικονομία και να προσφέρει τη δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

img_0337.jpg

Ο καφές Nescafé πιστεύοντας στην ιδέα αυτών των νέων ανθρώπων και βλέποντας ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα μαζί τους για ένα πιο υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αποφάσισε να στηρίξει την τοπική αυτή επιχείρηση προσφέροντας τεχνογνωσία & υλικοτεχνική υποστήριξη, βοηθώντας την επιχείρηση να εξαπλασιάσει στο μέλλον την παραγωγή της και να μπορέσει να αναπτυχθεί δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Έτσι, το Staramaki θα φτάσει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι μεγάλες αλλαγές έρχονται όταν όλοι αλλάζουμε τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες.

Οπότε, αν θες κι εσύ να προσπαθήσεις για ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό, ξεκίνα από την αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια: τον καφέ σου!

Sponsored by Nescafé

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ